Softwer za kontrolu protoka podataka i dodjeljivanja korisnika u mrezi

Pozdrav svima,

treba mi softwer koji ce kontrolisat protok podataka i dodjeljivanje
korisnika u mrezi ( znaci: instaliram ga na server, upisem korisnika i
dodijelim mu brzinu s kojom ce skidat stvari sa servera)

pravim jednu veliku mrezu sa drugovima, pa mi je to neophodno, za
informaciju, ima nas negdje oko 15

na server sam nabacio na linux suse 10.0

treba mi i softwer s kojim ce se ostali korisnici ( ovi ostali frendovi) konektovat na mrezu…

ako neko zna neka napise…

hitno je

pozdra svima

p.s.: novi sam na forumu tako da nisam ga iscitavao puno, jer stvarno zuirimo u tom projektu!!!

traffic shaping on linux just google.it :wink:

Ne znam da postoji neko gotovo rješenje ali uz malo googlanja i skriptinga dalo bi se napraviti. U biti neka kombinacija Samba servera, NATa i traffic shapinga.

[quote=corleone.bih]Pozdrav svima,

treba mi softwer koji ce kontrolisat protok podataka i dodjeljivanje
korisnika u mrezi ( znaci: instaliram ga na server, upisem korisnika i
dodijelim mu brzinu s kojom ce skidat stvari sa servera)

pravim jednu veliku mrezu sa drugovima, pa mi je to neophodno, za
informaciju, ima nas negdje oko 15

na server sam nabacio na linux suse 10.0

treba mi i softwer s kojim ce se ostali korisnici ( ovi ostali frendovi) konektovat na mrezu…

ako neko zna neka napise…

hitno je

pozdra svima

p.s.: novi sam na forumu tako da nisam ga iscitavao puno, jer stvarno zuirimo u tom projektu!!![/quote]
iptables …
www.netfilter.org

probaj

ja cu probat nesto skontat,al linux jos nisam ni zagrebo kako treba, jer sam ga danas prvi put instaliro…

da skinem ovaj program iptables???

a da li je neko od vas probo nesto slicno???

Generički softver koji kontroliše traffic control na linuxu jeste dio iproute2 paketa. tc (probaj man tc).

Sam jezik je dosta niskog nivoa (ako bismo upoređivali sa programiranjem, nivo assemblera)
Postoji par pristupa/algoritama za klasifikaciju, evo jednog od najpopularnijih: http://htb-tools.arny.ro/news.php (Hierarchical Token Bucket)

Očigledno da tc radi na IP nivou, trebaš još nekako autorizirati korisnike, prisiliti ih da dobiju tu i tu IP adresu koju onda možeš ograničavati. Vjerovatno bi nešto kao OpenVPN moglo pomoći, ili jednostavniji setup, DHCP server koji dodjeljuje adrese prema MAC adresama u lokalnoj mreži (ovo opet zavisi od toga koliko vjeruješ korisnicima, jer se MAC adrese mogu klonirati).

P.S.
Sve navedeno nije uopšte trivijalno, vjerovatno će ti trebati značajna količina vremena da sve naštimaš …

znaci nije to jednostavno??!!

probat cu vikend nastimat,dok jos malo informacija pokupim…