[SOLVED]Arch Linux CPU overloaded

Dakle, u pitanju je Arch Linux s zadnjim kernelom i updateima. Instaliran je na laptopu Sony Vaio PCG-K35 na kome koristim i3 wm. Medjutim problem je u tome sto u otvaranju bilo koje iole zahtjevnije stranice CPU aktivnost skoci na 100%. U firefoxu/chrome/operi je isto stanje. Npr. imam samo otvoren jedan tab. Youtube je strasno spor, sto na Slackwareu nije bio slucaj. Sta mislite, moze li biti do kernela. Evo screenshotovi i link na konfiguraciju. Unaprijed hvala.

Specs: http://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=PCGK35&template_id=1&region_id=1&tab=manuals#/manualsTab

Izgleda kao flash issue, dowgrade it. Imas u /var/cache/pacman/pkg starije pakete, pa samo:

to je zato sto slusas NIN :smiley:

Probaj neki drugi video na yt.

Novi flash za linux je totalno buggy, probaj downgrade na 10.

baš me interesuje da li ćeš nakon ovoga problema prestati da koristiš arch :slight_smile: i baš me interesuje da li je to kod svih arch korisnika ili je PEBKAC :slight_smile:

@Asm1r: nema nijedne druge verzije osim trenutne 11.2
@Amar: probao sam ja i Mile Kitica, ali opet isto :smiley:
znaci nije do flasha (prekopirao sam libflashplayer.so od 10.3 verzije). Sve isto kao i prije.
Kontam sad nesto da li zagrijavanje utice na rad procesora. Inace se Prescott prilicno grije, medjutim, mozda se vise grije s Archom?
@nidla: nisam ni rekao da mi je Arch primary distra, ali svidjela mi se zbog KISS filozofije. Na racunaru je bio neko vrijeme i nisam imao nikakvih problema, medjutim, s laptopom nista nije savrseno cak i kad su ti svi driveri prepoznati out of box. Zanimljivo da nemam cak ni s suspendom problema, ali me bas zezaju ovako neke trivijalne stvari. Slackware je bio na njemu odlican izvodjac, pa cu jos malo vidjeti ima li ko kakvu ideju na IRC-u i onda cu se odluciti na korak reinstalacije. Izdrzao je nekoliko mjeseci pa moze jos malo cekati :slight_smile:

Ne znam sta bi drugo bilo osim flasha, Na slici se vidi da neki plugin previse koristi CPU. Flash 11.2 je broken, bar kod mene, imam 11.1* al’ x64 pa ako je ta arhitektura uplodam.
A mozes i kopirati flash plugin od Slackware, zatim zatvori browser i uradi:

Pa ponovo pokreni browser i probaj. Takoder ako imas sta u /etc/adobe/mms.cfg i to izbrisi.

@nidla; why, just why

[quote=Asm1r]
@nidla; why, just why[/quote]

nako, pošto vidim da kad neko naiđe na sličan problem na ubuntu odmah ga wipe-a, ide dalje snima arch, slack, gentoo itd. a na forumu piše sve protiv te distro, developera i korisnika iste, i kune se da je više nikad neće staviti na svvoje mašine :slight_smile:

I to je kao razlog da ti ides po arch, slack, gentoo sekcijama i spamas a gledajuci ovaj post i ja zajedno sa tobom. :frowning:

pa ne znam pošto je tolika demokratija, bio sam samo radoznao, jer imam sličnih situacija na:

http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=52

[quote=Asm1r]Ne znam sta bi drugo bilo osim flasha, Na slici se vidi da neki plugin previse koristi CPU. Flash 11.2 je broken, bar kod mene, imam 11.1* al’ x64 pa ako je ta arhitektura uplodam.
A mozes i kopirati flash plugin od Slackware, zatim zatvori browser i uradi:

Pa ponovo pokreni browser i probaj. Takoder ako imas sta u /etc/adobe/mms.cfg i to izbrisi.

@nidla; why, just why[/quote]
Nije, arhitektura je i686, kao sto rekoh, Prescott je jezgra (Pentium 4 HT 3,06 GHz). U mms.cfg je komentirano s # ono s HW akceleracijom, samo to ima. Ali probacu i to.

Sry ne vidjeh specs laptopa, odnoso arhitekturiu. A i mms.cfg izgleda uredu. Ostaje jos da pobas ovo drugo smo sam naveo maloprije, ako nis idi na bbs.archlinux.org, oni znaju sve :smiley:

Ok, hvala ti.

Nemoj puno razbijati glavu, flash je opcenito bloat na linuxu.

problem je u kombinaciji browsera koji nije posebno dobro odradjen ni chromium, niti firefox za linux, ali i samog flash plugina

Pogledaj sliku i usporedbu

firefox 112%
epiphany 25%

isti video, epiphany gore firefox dole

@nidla nemoj hinjski, strucno se dokazi :), naljutices me pa cu napraviti nove relase Ubutua koji ce se zavati kako i zasluje ime Blentotutu
ili je opet ono “ako se potrefi laufa ako ne ne” haha

[quote=die7]
@nidla nemoj hinjski, strucno se dokazi :), naljutices me pa cu napraviti nove relase Ubutua koji ce se zavati kako i zasluje ime Blentotutu
ili je opet ono “ako se potrefi laufa ako ne ne” haha[/quote]

nemoj ti, svi ćemo

Stavio Slackware i pri istoj verziji firefoxa, flash playera, istoj kvaliteti videa (i istom videu :D) htop pokazuje zauzece procesora oko 59%. Ne samo da ne stopa, vec ne sjece zvuk a slika ne kasni. Arch ce ici na racunar, malo za promjenu. Hvala svima jos jednom na savjetima i idejama
Btw: possible problemi su dva: kernel i driveri za graficku. Osjetio sam da mi koci nesto kad pomjeram prozore (ono ko na Windowsima kad imate samo VGA driver ako se ko sjeca). Iako se cini da je driver ucitan izgleda da ne radi kako treba. Kad pokusam Xorg -configure iz init 3 nece da napravi novi xorg.conf. Kad startujem X radi. Ali ko ce ga znati…

Preimenuj temu u rijeseno, iako i nije bas :slight_smile:

die7, jel ovo gledas turske serije? :smiley:

jasta radim, spanske sam sve izgledo :slight_smile:

btw. koja je ovo razlika izmedju koristenja resoursa od sad firefox > /dev/null

Nakon mnogo traganja, testiranja i muckanja napokon da izjavim da sam otkrio u cemu je bio problem.
Dakle, problem je ipak u kernelu, odnosno kolicini modula, kao i SMP modulu koji je nepotreban, a samo dodatno opterecuje procesor.
Problem sam dijagnosticirao na Slackware 14. S defaultnim huge.s i huge.smp kernelom procesor je konstantno na 100%, cak i ako otvaram samo portale i druge “obicne” stranice koje imaju neki java/flash sadrzaj, pa makar to bile samo reklame. Scrolanje isto laga, no kada sam se prebacio na generic kernel, stvari su se popravile i to visestruko. Sada je cak i brzi nego s 13.37 kada sam koristio huge.smp 2.6 kernel. Jedino je zauzece RAM-a malo vece, ali to nije problem. Sta sam s ovim jos dobio? Nadogradio sam XFCE na 4.10, i to sad iz oficijelnog slackware repozitorija. Na 13.37 sam imao salixbang pakete za xfce i radili su problematicno, npr. Thunaru je trebala minuta da se otvori.
Video iz screenshota je 360p, meni dosta.
Temperatura je sada niza za otprilike 5C. Laptop sad radi na 65C, a dosad je prosjecna temperatura CPU bila 70C (kriticna 90C, kako kaze acpi -V)
Jos da dodam da mi se disk dva puta izgasio zbog pregrijavanja, a koje je vjerovatno uzrokovano spomenutim problemom, i to obicno samo prestane raditi nakon 1h i naravno sistem se zamrzne, ne ode screen u blank vec jednostavno samo zaledi, a ledica vise ne svijetli.
Evo i dva screenshota kao proof :smiley:

Eto ako neko jos bude imao slican problem na nekoj staroj ragi s 512 MB RAM-a neka proba ovo.