[SOLVED] slackpkg problem

Pozdrav,

Dok Adis skonta da ima PM, da postavim isto pitanje i vama :slight_smile:
Naime, imam cudan problem sa slackpkg a tice se pogresnog resolvanja imena servera u ip. Kad startam slackpkg update dobijem sljedece:

slackpkg update

Updating the package listsā€¦
Downloadingā€¦
Downloading ChangeLog.txtā€¦
ā€“2009-12-13 12:32:21-- ftp://mirrors.virginmedia.com/sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0/ChangeLog.txt
=> `/tmp/slackpkg.XjKF7R/ChangeLog.txtā€™
Resolving mirrors.virginmedia.comā€¦ 1.0.0.0
Connecting to mirrors.virginmedia.com|1.0.0.0|:21ā€¦

Naravno, ovo ne moze raditi radi 1.0.0.0 adrese kojoj pokusava pristupiti. No medjutim, ako digam server:

dig mirrors.virginmedia.com @192.168.1.1 (adresa routera koji je dhcp)

Dobijem ispravne zapise servera i kad pokrenem salckpkg update, bez problema se nakaci na server po njegovoj adresi i skine updates. E sad, kad pokrenem slackpkg upgrade-all, izbaci pakete za upgrade i pocne raditi ali onda u po frke opet izgubi zapise o serveru i pokusava se konektovati se na 1.0.0.0|:21, sto znaci nista od upgradea.
Ocigledno je neki fukkup sa DNSom ali ne znam gdje, sta, kako.

Any ideas?

Vrlo je moguce da sam nasao rijesenje (nakon google abusea!).

Wget ima neki bug koji pravi probleme sa resolvanjem imena u ip. E sad, na linuxquestions.org, lik koji mi rece za bug nije imao problema pa je to poprilicno random. Elem, reinstaliram wget iz slackware-current, pa ponovno vratim mirrors za 13.0 i pokrenem update i proradi iz prveā€¦ i jos uvijek radiā€¦

EDIT:
Sad wget pravi isti problem (connecting to 1.0.0.0)ā€¦

Lokalni DNS cache? (dnsmasq)

Iskljucen (chmod -x).
Jos jedino preostaje da sutra na poslu vidim kako ce ici na toj mrezi.
Ili me i dalje hebe wget i communication problem ili ovaj moj router ne fercera kako treba (12.2 perfektno radio).

EDIT:
Evo sad sam tri puta zaredom startao slackpkg update i svaki put je bilo connecting 1.0.0.0 a onda cetvrti put prodje bez problema (wget slicno radi). Svasta :slight_smile:

Mislio sam na to da probaÅ” sa dnsmasq.

Ok, probacu ali najveci mi je problem sto error nije konzistentan tako da ne mogu utvrditi do cega je. Ovaj radi kao zmigavac, te hoce te nece.

thx for support master slackie :slight_smile:

rebootaj router :slight_smile:

A probao sam i to. Fazon je sto cijelo vrijeme surfam u firefoxu i tu nema problema kao ni sa thunderbirdom, pidgeonom i slicno. Resolva bez problema, ali ne i za wget i slackpkg.

Zaboravih laptop kod kuce, 'bem ti.

U firmi radi bez problema jer po dhcpu dobijem adresu DNSa a ne routera kao kod kuce. Svejedno to ne rijesava problem s obzirom da sam podesavao staticke ip adrese i dodavao bitchnetove DNSove. Postoji mogucnost da bihnetov DNS opet zeza pa da se gube route ili nesto tako.

U svakom slucaju, hvala na pomoci, da vas ne peglam vise :slight_smile:

[quote=anger]U firmi radi bez problema jer po dhcpu dobijem adresu DNSa a ne routera kao kod kuce. Svejedno to ne rijesava problem s obzirom da sam podesavao staticke ip adrese i dodavao bitchnetove DNSove. Postoji mogucnost da bihnetov DNS opet zeza pa da se gube route ili nesto tako.

U svakom slucaju, hvala na pomoci, da vas ne peglam vise :)[/quote]
http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html

Vidis, to je interesantan link i pokusao sam setovati router da korisi samo google DNSove no medjutim, sta god ja podesio, kad se router konektuje obavezno povuce Bihnet DNSove a onda po dhcpu i dalje dobijam adresu routera u /etc/resolv.conf. Onda sam probao da definisem staticke ip adrese i google DNSove ali djaba (i sve ostalo za setup google dnsa). ALI, ima jedna interesantna stvar a to je da nisam mogao pristupiti konfiguraciji routera (192.168.1.1) preko firefoxa tako da to moze biti jedan od uzroka.

Kako stvari stoje najvjerovatnije da je problem sa routerom s obzirom da u firmi sve radi kā€™o zmaj.
Jedino sto mi je preostalo je da konfigurisem dnsmasq pa da vidim kako ce to raditi.

Slack long and prosper :slight_smile:

[quote=anger]Vidis, to je interesantan link i pokusao sam setovati router da korisi samo google DNSove no medjutim, sta god ja podesio, kad se router konektuje obavezno povuce Bihnet DNSove a onda po dhcpu i dalje dobijam adresu routera u /etc/resolv.conf. Onda sam probao da definisem staticke ip adrese i google DNSove ali djaba (i sve ostalo za setup google dnsa). ALI, ima jedna interesantna stvar a to je da nisam mogao pristupiti konfiguraciji routera (192.168.1.1) preko firefoxa tako da to moze biti jedan od uzroka.

Kako stvari stoje najvjerovatnije da je problem sa routerom s obzirom da u firmi sve radi kā€™o zmaj.
Jedino sto mi je preostalo je da konfigurisem dnsmasq pa da vidim kako ce to raditi.

Slack long and prosper :)[/quote]
probaj sa ie4linux, jer se meni deÅ”avala na toshibinim routerima da niÅ”ta ne ostane snimljeno preko firefoxa, ili da se neke stvari ne prikazuju opÅ”teā€¦ znači ie4linux

Oh noes! Pa kakoā€¦ daā€¦ IEā€¦ ohā€¦pip.pipā€¦pipā€¦pipā€¦piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiā€¦ panic!

Routeru sam pristupio sa windows masine (guilty as charged) preko firefoxa i izmjenio sto mi treba ali sa laptopa nisam mogao. Ma to je neki bezveze problem kao da gledam ali najvjerovatnije da je problem u samom routeru jer kao sto rekoh, slackie radi bez ikakvih problema na poslu. E sad, da li je dns u pitanju, poznati wget bug i slicno vidjecemo kad zamjenim router ili kad 13.1 izadje ili eventualno kakav bug fix :slight_smile:

Idea!

Postoji li mogucnost da kad pokrenem slackpkg, pokusava se konektovati na server ali ako nema adresu u cache-u onda ne moze ni resolvati. Sto bi znacilo da slackpkg ne provjerava da li je adresa live vec odmah pokusava povuci iz cache-a. Naravno, kad propingam po imenu, dobijem adresu koja ide u cache i onda slackpkg moze pitati server po pravoj adresi?

Probao sam i dnsmasqā€¦

/etc/dhclient.conf

[code]# dhclient.conf

Configuration file for ISC dhclient (see ā€˜man dhclient.confā€™)

#prepend domain-name-servers 208.67.222.222, 208.67.220.220;
prepend domain-name-servers 127.0.0.1;[/code]
/etc/dnsmasq.conf

[code]# Or which to listen on by address (remember to include 127.0.0.1 if

you use this.)

listen-address=127.0.0.1[/code]
Ostale settings nisam dirao (mislim na dnsmasq.conf)

/etc/resolv.conf

# Generated by dhcpcd for interface eth0 nameserver 127.0.0.1 nameserver 80.65.162.101 #nameserver 208.67.222.222 #nameserver 208.67.220.220
dig linux.org.ba

[code];; ANSWER SECTION:
linux.org.ba. 20131 IN A 80.65.162.210

;; AUTHORITY SECTION:
linux.org.ba. 20131 IN NS ns.linux.org.ba.
linux.org.ba. 20131 IN NS ns2.linux.org.ba.
linux.org.ba. 20131 IN NS ns3.linux.org.ba.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns2.linux.org.ba. 7471 IN A 195.130.59.174
ns3.linux.org.ba. 15326 IN A 80.65.65.66
ns.linux.org.ba. 7471 IN A 80.65.162.210

;; Query time: 20 msec
;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
;; WHEN: Fri Dec 18 01:33:57 2009
;; MSG SIZE rcvd: 147[/code]
Dakle, cini se da je sve setovano i prilikom resolvanja koristim lokalni cache, no medjutim:

[code]root@rock:~# slackpkg update

Downloadingā€¦
ā€“2009-12-18 01:35:23-- ftp://mirrors.virginmedia.com/sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0/ChangeLog.txt
=> `/tmp/slackpkg.oppwyJ/ChangeLog.txtā€™
Connecting to mirrors.virginmedia.com|1.0.0.0|:21ā€¦[/code]
Pihā€¦

EDIT:

Da se razumijemo, vrlo lako mogu rijesiti da mi ispravno resolva gore navedeni link za update time sto cu u /etc/hosts dodati adresu i ime servera s kojeg zelim izvrsiti update ali to nije poenta. Kad koristim wget ili sbopkg, onda bih trebao dodavati sve moguce servere sto je apsurdnoā€¦

Da li si ikako probao neki drugi mirror osim mirrors.virginmedia.com?

Naravno, vecinu njih i to ftp i http ali svejedno problem je uvijek isti.

[quote=anger]Probao sam i dnsmasqā€¦

/etc/dhclient.conf

[code]# dhclient.conf

Configuration file for ISC dhclient (see ā€˜man dhclient.confā€™)

#prepend domain-name-servers 208.67.222.222, 208.67.220.220;
prepend domain-name-servers 127.0.0.1;[/code]
/etc/dnsmasq.conf

[code]# Or which to listen on by address (remember to include 127.0.0.1 if

you use this.)

listen-address=127.0.0.1[/code]
Ostale settings nisam dirao (mislim na dnsmasq.conf)

/etc/resolv.conf

# Generated by dhcpcd for interface eth0 nameserver 127.0.0.1 nameserver 80.65.162.101 #nameserver 208.67.222.222 #nameserver 208.67.220.220
dig linux.org.ba

[code];; ANSWER SECTION:
linux.org.ba. 20131 IN A 80.65.162.210

;; AUTHORITY SECTION:
linux.org.ba. 20131 IN NS ns.linux.org.ba.
linux.org.ba. 20131 IN NS ns2.linux.org.ba.
linux.org.ba. 20131 IN NS ns3.linux.org.ba.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns2.linux.org.ba. 7471 IN A 195.130.59.174
ns3.linux.org.ba. 15326 IN A 80.65.65.66
ns.linux.org.ba. 7471 IN A 80.65.162.210

;; Query time: 20 msec
;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
;; WHEN: Fri Dec 18 01:33:57 2009
;; MSG SIZE rcvd: 147[/code]
Dakle, cini se da je sve setovano i prilikom resolvanja koristim lokalni cache, no medjutim:

[code]root@rock:~# slackpkg update

Downloadingā€¦
ā€“2009-12-18 01:35:23-- ftp://mirrors.virginmedia.com/sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0/ChangeLog.txt
=> `/tmp/slackpkg.oppwyJ/ChangeLog.txtā€™
Connecting to mirrors.virginmedia.com|1.0.0.0|:21ā€¦[/code]
Pihā€¦

EDIT:

Da se razumijemo, vrlo lako mogu rijesiti da mi ispravno resolva gore navedeni link za update time sto cu u /etc/hosts dodati adresu i ime servera s kojeg zelim izvrsiti update ali to nije poenta. Kad koristim wget ili sbopkg, onda bih trebao dodavati sve moguce servere sto je apsurdnoā€¦[/quote]
de probaj sa tim istim wget-om koji koristi slackpkg isti file povuc sa tog mirror-a vidi sta ce se desit

Prodje wget sa EPN DNSom

[code]bash-3.1$ wget ftp://mirrors.virginmedia.com/sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0/ChangeLog.txt
ā€“2009-12-19 02:56:04-- ftp://mirrors.virginmedia.com/sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0/ChangeLog.txt
=> `ChangeLog.txt.1ā€™
Resolving mirrors.virginmedia.comā€¦ 194.117.143.70
Connecting to mirrors.virginmedia.com|194.117.143.70|:21ā€¦ connected.
Logging in as anonymous ā€¦ Logged in!
==> SYST ā€¦ done. ==> PWD ā€¦ done.
==> TYPE I ā€¦ done. ==> CWD /sites/ftp.slackware.com/slackware-13.0 ā€¦ done.
==> SIZE ChangeLog.txt ā€¦ 228151
==> PASV ā€¦ done. ==> RETR ChangeLog.txt ā€¦ done.
Length: 228151 (223K)

100%[======================================>] 228,151 339K/s in 0.7s

2009-12-19 02:56:05 (339 KB/s) - `ChangeLog.txt.1ā€™ saved [228151][/code]
A nakon njega i slackpkg bez problemaā€¦ kako, nemam pojma.
dnsmasq nije ukljucen, pokrenuo sys bez ikakvih izmjena onako kako je i radio u firmi (isto sa dhcpom).
Probacu opet sutra ujutro da vidim da nije random slucajā€¦

EDIT:
Hmmā€¦ cak je i slackpkg upgrade-all odradio update caira i firefoxa na 3.5.6 verziju bez da sam morao digat mirror da bi se mogao kontektovati na njega kao sto sam to ranije radio.
Probacu opet sutra, kao sto vec spomenuh, samo ovaj put prvo slackpkg pa onda wget.

Sve radiā€¦ Misteryā€¦
Pregledacu logove da vidim u cemu je fazon od prije dva dana i jutros jer nisam vrsio nikakve izmjeneā€¦