Ima li neki programčić koji će mi štopati vrijeme provedeno na internetu, koristim Kinternet i SuSE 9.0, i da li se nalazi medju paketima na SuSE-ovim cd-ovima
Ima u KPPP ta opcija, za KInternet ne znam.
Ma malo mi je onaj KPPP komplikovaniji pa sam uzeo KI, ali haj probacu pa cu vidjeti mozel sta
ma crnjak nesto mi nije u dure sa KPPP fali neki fajl valjda nisam gledao na dependencies, helem nejse
Umene taj poso obavlja jedan mali shell skript. Nije ga teško napisati, provjeravaš dali postoji datoteka /var/run/ppp0.pid i koristiš sleep 60 da spava minutu ako da i zapiše +1 minutu u nekoj datoteci.
Imene je začudilo, ali je prilično tačan.
Javi kakvi su problemi.
[quote]Umene taj poso obavlja jedan mali shell skript. Nije ga teško napisati, provjeravaš dali postoji datoteka /var/run/ppp0.pid i koristiš sleep 60 da spava minutu ako da i zapiše +1 minutu u nekoj datoteci.
Imene je začudilo, ali je prilično tačan. :D[/quote]
Jarane daleko sam ti ja od kucanja skripti, tek sam uplovio u Linux vode, i nemam pojma o cemu pricas, ali ipak puno ti hvala na odgovoru mozda cu nauciti ali sad za sad nije mi bas neki problem ako nemam mjerac vremena, probacu preko KPPP
Javi kakvi su problemi.[/quote]
ma imam nekih terminala pap chap, Bog zna sta trebam odabrati ali da ne trunim sada javicu se malo kasnije, uglavnom ja sam okreno broj i ukuco sifru ali nije mogo da se “odradi” nesto pppd i samo me disconect, javicu sta je bilo vidimo se, e ima problem sa Mandrakeom, javicu i to.
Medju terminalima odaberi console, prema onome sto se ja sjecam to bi trebalo biti to…
ok probacu… ali javlja mi da neki file, extenzije “pid” fali pa treba da ga administrator konfigurise, svašta
eh jedino sto mi je preostalo je da na kinternetu drzim upaljen log prozor, i kad se diskonektujem on ima zapisano koliko sam vremena bio zadnji put konektovan, sta mislite da li on ove logove negdje snima na hd?
Koji provajder koristiš? Za većinu je dobar PAP.
Klikni na Details, pa će ti ponuditi da aktiviraš neku debug akciju, pa aktiviraj, pa se opet probaj konektovati pa opet na Details i javi šta tamo piše posebno pročitaj ono pod Savjet jer je često vrlo pametno.
To ti javlja da imaš dva KPPP prozora otvorena? PID je indikacija da je program već pokrenut. Ili ti to javlja za pppd ?
ma nemogu se vise peglati sa ovim mozda cu vidjeti kako ste vi konfigurisali na BHLD, tamo ima za BiHnet kompletna konfiguracija za dial up, pa cu to pregledati, mozda upali,
evo sta mi kaze,
"/etc/resolv.conf is missing or can’t be read!
Ask your system administrator to create this file (can be empty) with appropriate read and write permissions."
i poslije toga nije mi htjeli ni query modem sav se zaledi, ma mozda je i do kompjutera nema snage, 666MHz 64kcache, VIA C3 128MBRAM
Evo ti slikovito objašnjenje za konfiguraciju.Kao device dole izaberi /dev/modem Ako nešto nije jasno slobodno pitaj.
http://commonweb.unifr.ch/SiUF/Servers/Docu/kpppconfig/kpppConf_D.html
Još nešto: /usr/bin/kppp mora biti setuid root.
Aldine evo upravo sam podesio KPPP.Pa evo ti moje iskustvo iako nisam procitao sta je gore sve pisano mozda ti je vec neko i objasnio:
1.Prvo u mi je javio gresku da mi prava nisu uredu kod fajla /usr/sbin/pppd
(Ovo mi se javlja u slucaju da nisam logiran kao root)
To sam rijesio tako sto sam tom fajlu dao chmod 4775 (to sam nasao na ovom forumu)
2.Nije mi mogao naci faj /etc/resolv.conf
To mozes rijesiti tako sto kreiras obican empty(prazan) text fajl u /etc direktorijumu i to je to.Jedino je sto moras biti logiran kao root korisnik
3.Sto se tice podesavanja samo KPPP-a evo ti dobar link (na nasem,tu ces naci i o modemima i o KPPP i sl)
http://pingvin.carnet.hr/web_dokumentacija/index.php?sta=mreza&tko=skola
4.Kad sam sve podesio i prvi put se konektirao dobio sam neku gresku ,nesto kao error exit 2,tako nesto otprilike.Ovo je vezano za SuSE 9.x .Evo rjesenja:
http://developer.kde.org/~kppp/faq.html
5.Sto se tice protokola stvar je da se najcesce koristi PAP protokol ili CHAP protokol to se moras raspitati kod provajdera(Ili isprobaj PAP,ili CHAP,ili PAP/CHAP).Ukoliko se koristi neki nestandardni protokol onda je potrebno znati koji je i pisati skript.
Tu jos moras provjeriti DNS,procitaj onaj tutor o modemima i KPPP-u i sve ce ti biti jasno
Nadam se da sam ti pomogao.
Nego sto se tice spajanja na internet KPPP-u treba 37 sekundi dok KIntrernetu trebaju 32 sekunde.Tako je barem kod mene.
Pozdrav.
Vedrane nemoj me krivo svatiti ali nisi mnogo covjeku rekao s tim s obzirom da je tek usao u linux vode.Mislim suosjecam se s njim pa sam morao da dam pozitivnu kritiku pa da se neke stvari malo detaljnije objasne.
[quote]Aldine evo upravo sam podesio KPPP.Pa evo ti moje iskustvo iako nisam procitao sta je gore sve pisano mozda ti je vec neko i objasnio:
1.Prvo u mi je javio gresku da mi prava nisu uredu kod fajla /usr/sbin/pppd
(Ovo mi se javlja u slucaju da nisam logiran kao root)
To sam rijesio tako sto sam tom fajlu dao chmod 4775 (to sam nasao na ovom forumu)
2.Nije mi mogao naci faj /etc/resolv.conf
To mozes rijesiti tako sto kreiras obican empty(prazan) text fajl u /etc direktorijumu i to je to.Jedino je sto moras biti logiran kao root korisnik
3.Sto se tice podesavanja samo KPPP-a evo ti dobar link (na nasem,tu ces naci i o modemima i o KPPP i sl)
http://pingvin.carnet.hr/web_dokumentacija/index.php?sta=mreza&tko=skola
4.Kad sam sve podesio i prvi put se konektirao dobio sam neku gresku ,nesto kao error exit 2,tako nesto otprilike.Ovo je vezano za SuSE 9.x .Evo rjesenja:
http://developer.kde.org/~kppp/faq.html
5.Sto se tice protokola stvar je da se najcesce koristi PAP protokol ili CHAP protokol to se moras raspitati kod provajdera(Ili isprobaj PAP,ili CHAP,ili PAP/CHAP).Ukoliko se koristi neki nestandardni protokol onda je potrebno znati koji je i pisati skript.
Tu jos moras provjeriti DNS,procitaj onaj tutor o modemima i KPPP-u i sve ce ti biti jasno
Nadam se da sam ti pomogao.
Nego sto se tice spajanja na internet KPPP-u treba 37 sekundi dok KIntrernetu trebaju 32 sekunde.Tako je barem kod mene.
Pozdrav.[/quote]
Ovako, proradilo je, prvo sam napravio resolve.conf gdje si mi rekao da ga napravim, zatim samo probao sa pap chap pa nije nesto moglo mozda je i do konekcije jer se nekad iz prve ne konektujem kako treba, tj. nece da mi ponudi da ukucam user name i passwd, onda sam stavio na terminal based i dobio fino prozor i ukucao sifru/password, i logirao se, stim da sam sve ovo radio dok sam bio root, neznam hoce li moci ako ne budem root, ali probacu, ako ne bude moglo cucemo se.
Na kppp-u ima i fin “Stastistics” za data transfer u prvi mah ga nisam skontao, a sad mi drago da je sve tu na broju i konekcija i datatransfer.
Hvala svima koji su pomogli oko ovog “problema”
Moras osigurati da fajl /usr/sbin/pppd ima permisiju 4755.
To mozes napraviti ovako:
tipkaj u konzoli:
cd /usr/sbin
chmod 4755 pppd
Dakle prvo odes u taj dir,i onda mu promijenis prava.
Negdje sam procitao da je pocetnicka greska ici na internet kao root user.
Jer najebao si ako ti se neko spoji na racunar.
[quote]Negdje sam procitao da je pocetnicka greska ici na internet kao root user.
Jer najebao si ako ti se neko spoji na racunar.[/quote]
To nije istina. Nebi trebalo plašiti početnike sa ovakvim izjavama, ali to je tipično početničko mišljenje.