Instalirao Mandrake 10.1, radi " normalno ", updatirao sve sto mi je ponudjeno, mogu pristupiti Win particiji na kojoj imam muziku i filmove. Muziku slusam sa Amarokom a filmove sa MPlayerom. Imam instaliran i XMMS, ali on se malo prolopovio. Kada hocu slusat muziku preko njega , pojavi se na desktopu, pise koja je pjesma ali ne ide dalje.Kada kliknem na play ili bilo gdje on se jednostavno izgubi ? sa desktopa. U pregledu instaliranog software pise mi da imam :
xmms 1.2.10-11 mdk
libxmms 1.2.10-11 mdk
xmms alsa
xmms esd
xmms mesa
xmms mikmod
xmms skins
xmms smpeg
xmms plugins
…
Jel nesto nedostaje ili ???
Drugo pitanje , kada je film sa extenzijom WMA ne dobijam sliku no samo ton, vjerovatno neki codecs , isto mi se desava i u Totemu i u Kaffeineu i u Mplayeru , pokupio nekakav codecs sa MPlayerove web strane ali i dalje nista …???.
Trece, moze li mi ko napisat kako da " uzmem " sliku desktopa ???
Cetvrto i poslednje , kada hocu nesto instalirat , pojavi mi se poruka da ubacim CD recimo broj 1, ja to uradim, pocne provjera potpisa a onda dodje poruka da taj fajl ne moze otvorit.
/ hvala unaprijed
-
Ako se xmms izgubi znači da je krahirao. Probaj ga pokrenuti iz konzole i pošalji poruku sa izlaza.
-
Probaj instalirati paket win32-codecs sa ovog sajta:
ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandrake/non-free/10.1/i586
Ako nađeš još nešto zanimljivo, instaliraj Vjerovatno ćeš onda morati instalirati mplayer i xine odavde:
ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandrake/free/10.1/i586 -
Program ksnapshot
-
Možda je izgreban cd?
Da i ja sam primejtio greške sa xmms-om. Nisam imao vremena da razgledam u čemu je problem, a iskreno nijemi ni trebalo rješenje pored predobrog amaroK-a
Iz konzole XMMS radi ko zmaj, bez problema ali i dalje zeza kada ga pozovem iz menija. Jednostavno samo nestane sa desktopa.
Ksnapshot sam postavio u meni i radi, HVALA ZA POMOC
CD nije izgreban ali malo CD citac zeza, iz par drugih pokusaja uspijem.
/ To bi bilo sve za sada, hvala na pomoci !
Aha znam šta je, može se setovati da se xmms poziva pomoću soundwrappera dakle meni editorom ime programa promijeniš iz “xmms” u “soundwrapper xmms” ili ako je već bilo ovo onda obratno
U pravu si ( kao i vazda ), izmijenio u menyeditoru i sad funkcionise kako valja i treba,svaka cast majstooooore.
Sa onih adresa sam pokusao instalirati codecse , pa onda i neke rpm_ove koji su mi se ucinili ?? interesantnima ali mi vazda veli ovako :
Kada pokusam instalirati mplayer :
“Neki od traženih paketa se ne mogu instalirati:
mplayer-1.0-0.pre6.7plf.i586 (zbog nezadovoljenih xanim-codecs)
slažete li se ?” Onda ja odgovorim, hajde nema veze , u redu !!, i onda naravno duplo golo, nista se ne zdogodi.
Pa onda recimo VAZDA ovako :
"Sljedeći paketi imaju neispravne potpise:
/var/tmp/kdecache-kavaz/krun/5356.0.xmms-sexypsf-0.4.6-1plf.i586.rpm: Neispravan potpis ((SHA1) DSA sha1 md5 (GPG) (MISSING KEY) GPG#caba22ae NOT OK)
Želite li nastaviti instalaciju ? " odnosno u tom smislu.
No, nema veze, ja ipak i vazda zadovoljan … ne moram sve ni imat u mom Mandraku ili …???
/ hvala vazda
Pa ako ti kaže da mu fali xanim-codecs onda skineš i instaliraš paket koji se zove xanim-codecs jal među free jal non-free
Na ovo drugo ne obraćaj pažnju, ispravni su potpisi sa PLFa (dok god ne ideš na neke lijeve servere ;))
poslusao i pokupio, sada funkcionise ko zmaj
/hvala care
meni Xmms radi super nisam imo nikakvih problema, stim sto sam ga instaliro preko update-a . i sve funkcionise super, cak mi TV kartica radi.