Sta se moze kod boot-menija izbaciti

ok…
znam da je glupo pitanje.
tek sam sebi instalirao linux, i nemam ama bas blage veze ni o cemu u vezi te teme, tako da znata ce od mene dolaziti i u buduce ovako glupa pitanja :).

da jos jednom ponovim i obrazlozim pitanje:

kada mi se sistem dize (lilo pokrene) imam 4 izbora:
linux
linux(+jos nesto)
failsafe
windows

eh, sada da ja vas pitam, sta ta sva cuda znace (osim windows)? do sad sam skontao da sa i prvim i drugim izborom mogu uci u linux, ali ne kontam u cemu je razlika, pa ako mi ko moze pojasniti. i cemu sluzi failsafe?
ja sam razmisljao da obrisem ta dva u sredini, pa da mi ostane samo linux i windows, ali nisam smjeo dok ne saznam vise o tome.
pa ako vam ne bude mrsko odgovoriti n00bu kao meni :slight_smile:

unaprijed hvala

Koji si linux instalirao ?

U tim stavkama ti se mogu nalaziti razliciti operativni sistemi i razlicite postavke nekog operativnog sistema.
Na linuxu je moguce imati instalirano vise kernela (jezgara) sistema, pa ti se u boot meniju moze nalaziti opcija da pokrenes sistem sa jednim, odnosno sa drugim jezgrom. Takodje, opcija koja je oznacena sa “failsafe” je pokretanje linux sistema sa pokrenutim samo najnuznijim opcijama. Nesto kao Safe Mode u windowsu - pa bih ti za zvaki slucaj predlozio da i nju ostavis, mada - sta god obrises mozes, uz odgovarajuce vrijeme provedeno u citanju dokumentacije, vratiti :slight_smile:

ok

hvala na odgovoru. pomogao si mi malo :slight_smile:

instaliran mi je mandrake.

sada, nakon sto sam sve ovo od tebe saznao odlucio sam da ostavim sva ta 4 :)… svakako mi ne smetaju, ali sam htio da znam cemu sluzi svaki od njih.

ok, jos jednom hvala :slight_smile: