StartUp-Manger (boot loader)

Ako nekome zatreba da nakon instalacije prešalta koji OS da se prvi boot-a, evo jedan programčić. Inače ovo je pravo popularno pitanje kod novih linux korisnika kojima je linux na silu podešen kao prvi izbor :smiley:

ps:
nema na ubuntutweak :D, gledao sam, trebali su i to vala napraviti :slight_smile:

Korisno, thank you :slight_smile:

Ili editujes grub config :slight_smile:

Posto ja volim imati vise metoda rjesavanja nekog problema pri ruci da rezimiramo.
Morate otvoriti sljedeci file: “/etc/default/grub” . Taj file morate otvoriti sa superuser ovlastima pa napisete u terminal

ili

sta vam bolje odgovara. Sljedeca stvar je naci liniju koja glasi ovako GRUB_DEFAULT=0 i vrijednost promjenite u entry koji zelite da vam bude oznacen pri pokretanju racunala. Znaci 0 je prvi entry na boot meniju, 1 drugi itd. Spasite file i upisete sljedecu komandu u terminal

File /boot/grub/grub.cfg se kreira automatski i nije namjenjen da se direktno uredjuje te upozorava na to u komentaru na pocetku
Za one koji nemaju sudo prvo se trebaju prebaciti na root acc sa komandom “su” (naravno bez navodnika) nakon cega slijedi unos vase root lozinke.
U /etc/default/grub postoji jos linija GRUB_TIMEOUT=10 koja govori koliko ce se grub meni zadrzati na ekranu prije nego se boota zadani default entry. Nakon svake promjene morate pokrenuti update-grub da spasite promjene na bootloaderu
PS
Dobar alat ali nema moj nativni aspect ratio u opcijama :slight_smile:

Nama koji koristimo samo i jedino Linux ovo znači ne treba :mrgreen:

e treba ako imaš dva linuxa :smiley:

hej, bez geekovskih rješenja molim :smiley:

Samo ti je baš manga ovaj StartUp-Manger :smiley:

Eh ja mislila bice neka zafrkancija kad manager:-)) . Jako koristan fakat za pocetnike a i napredne.U par klikova se sve rijesi :kul:

A sta ako korisnik naviknut na ovo iz nekog razloga zaglavi bez X-a ? :smiley:

Reinstalacija OS-a :smiley:

To se ne bi trebalo dešavati, u kojem vijeku živimo? Na windowsu se ne može desiti da ostaneš bez gui-ja još od 1994. godine. Ima forumaša koji su mlađi od toga :slight_smile:

To se ne bi trebalo dešavati, u kojem vijeku živimo? Na windowsu se ne može desiti da ostaneš bez gui-ja još od 1994. godine. Ima forumaša koji su mlađi od toga :)[/quote]
One word: “BSOD”
Zapravo je akronim al hajde :slight_smile:

To se ne bi trebalo dešavati, u kojem vijeku živimo? Na windowsu se ne može desiti da ostaneš bez gui-ja još od 1994. godine. Ima forumaša koji su mlađi od toga :)[/quote]
graphic card drivers ? kernel module mismatch… meni se desavalo, al’ ja sam opet posebna prica :smiley:

Ooo da, problemi sa grafickom. Ne zelim se vise nikad upustat u to. Ali da ne spominjem isto wrong entry u grub-u. Da, uspio sam zeznuti i grub2. Ali ga je puno lakse popraviti nego stari.

graphic card drivers ? kernel module mismatch… meni se desavalo, al’ ja sam opet posebna prica :D[/quote]
btw sad ko da ima neki “bullet proof” X

http://arstechnica.com/open-source/news/2007/08/ubuntu-xorg-maintainer-demonstrates-bulletproof-x.ars

bullet mozda, user proof tesko…

[quote=nidla]btw sad ko da ima neki “bullet proof” X

http://arstechnica.com/open-source/news/2007/08/ubuntu-xorg-maintainer-demonstrates-bulletproof-x.ars[/quote]
Kako sam mrzio onaj ekran. Nimalo intuitivno i strasnije nego kad me baci na CLI. Barem na CLI vidim konkretnu gresku. Nisam nikakvih informacija imao, rekonfiguracija X-a nije pomogla kao ni reinstalacija drivera. Nvidia je bila u pitanju, a ja newb ogromni. I to bas kad je bio aktualan ubuntu 7.10. Poceo sam onda vrtiti linux na virtualnoj masini dok nisam stekao malo osjecaja.