Sto vise foruma to bolje?

http://forum.linux.org.ba/ se sastoji od 35 podforuma :shock:

Na nekim od njih nije nista napisano po pola godine :shock:

Jeli to zaista motivirano? lipa100 (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=26067) je, mislim, ukazao na vaznu stvar da se najvise citaju forumi u kojima je veliki opticaj informacija. Veliki broj podforuma, jeli, netreba da je cilj sam po sebi? Iz naslova se i onako moze vidjeti o cemu se clanak radi i na osnovu toga odluciti jeli to interesantno ili ne za mene kao citaoca.

Uvjeren sam da bi se lako mogao barem prepoloviti broj podforuma i da bi to doprinijelo povecanju aktivnosti na istima.

Unaprijed molim za oprostaj uslucaju da se poruka nasla u pogresnom forumu :slight_smile: .

Mali pregled:

9 gradova
7 distribucija
4 (Pravila, Novosti, Offtopic, Stari forum)
6 GNU Linux (ULK)
9 GNU/Linux pomoć

35 Total

=> 45% podforuma odpada na gradove i distribucije, koje zbog praktičnih razloga ne možemo ukidati. S druge strane, ciljna publika svakog od ovih podforuma apsolutno je jasna.

Ja bih lično ukinuo ‘GNU/Linux u obrazovanju’ (šta onda radi link ‘Projekti’) i ‘Sekcije’ te eventualno ‘Uredske pakete’ (u Aplikacije?).
Dakle, postoji nešto prostora za mikro optimizacije. Ali u 99% slučajeva problem nije u tehničkim detaljima (koliko podforuma, koji forum software), već u ljudima. Srećom, u 99% slučajeva rješenje je također u ljudima :smiley: (lies, damned lies and statistics)

“Pravila” postavljanja tema nisu uopšte toliko komplikovana:

• Ako je značajna vijest => na Novosti.
  • Ako je distro specifično, ili vijest zanimljiva samo korisnicima neke distribucije => na podforum te distribucije
  • Problemi sa drajverima => Drajveri ili distro podforum
  • Eyecandy => Desktop i Window Manageri
  • Igre, Mreža, Sigurnost, Aplikacije => podforumi istog imena.
  • Opšta diskusija => sve ostalo
  • Offtopic

P.S.
Kategorisanje pomoću podforuma služi samo da bi se neki totalni novajlija mogao snaći. Što se tiče ostalih, “Show new posts since last visit” će poslužiti :smiley:

[quote=Adis]P.S.
Kategorisanje pomoću podforuma služi samo da bi se neki totalni novajlija mogao snaći. Što se tiče ostalih, “Show new posts since last visit” će poslužiti :-D[/quote]
Ja sam zaboravio i kako izgleda prednja stranica foruma :slight_smile:
Odmah idem na
http://forum.linux.org.ba/search.php?action=show_new

:))

Copy&paste sa druge teme:

BTW pogledajte suprotno mišljenje i prilično dobre argumente: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2440

[quote=vedran]Copy&paste sa druge teme:

BTW pogledajte suprotno mišljenje i prilično dobre argumente: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2440[/quote]
Interesntno cotanje Vedrane.

“Nove poruke od zadnje posjete” je dobra stvar koju cu gledati da se naucim koristiti :slight_smile:

[quote=Adis]P.S.
Kategorisanje pomoću podforuma služi samo da bi se neki totalni novajlija mogao snaći. Što se tiče ostalih, “Show new posts since last visit” će poslužiti :-D[/quote]
Ipak necu koristiti “Nove poruke od zadnje posjete” . Previse je deprimirajuce vidjeti da su napisana samo dva clanka u toku dana.

Adise (i ostali), kako povecati aktivnost na forumu? Sta uraditi da je zanimljuvije debatirati?

Posto sam ja dosta zelen na forumu neznam dali su se ranije vodile diskusije oko pravca u kome ce se forum, a i citav linux.org.ba, razvijati. Kako stvari sada stoje cinimise da je forum poprilicno elitisticki. Ja u tome nevidim nista lose jer i toga treba. Medutim ako je cilj siriti upotrebu Linuxa i GNU uopste sirim slojevima stanivnistva trebalo bi se ozbiljnije fokusirati na to. Kako? Sta bi se moglo uraditi?

Let’s brainstorm!

Pozdrav
Damir

[quote=DadoV][quote=Adis]P.S.
Ipak necu koristiti “Nove poruke od zadnje posjete” . Previse je deprimirajuce vidjeti da su napisana samo dva clanka u toku dana.[/quote]
To su dva clanka od TVOJE ZADNJE POSJETE a ne u toku ciitavog dana.
:slight_smile:

[quote=DadoV]Adise (i ostali), kako povecati aktivnost na forumu? Sta uraditi da je zanimljuvije debatirati?
Posto sam ja dosta zelen na forumu neznam dali su se ranije vodile diskusije oko pravca u kome ce se forum, a i citav linux.org.ba, razvijati. Kako stvari sada stoje cinimise da je forum poprilicno elitisticki. Ja u tome nevidim nista lose jer i toga treba. Medutim ako je cilj siriti upotrebu Linuxa i GNU uopste sirim slojevima stanivnistva trebalo bi se ozbiljnije fokusirati na to. Kako? Sta bi se moglo uraditi?

Let’s brainstorm!

Pozdrav
Damir[/quote]
Ja mislim da forum sljaka sasvim fino. Ko pita - dobije odgovor. A clanci/akcije/tutorijali za potrebe “sirenja upotrebe Linuxa i GNU-a” su na samoj stranici.

jedino sto ja zamjeram sto se cesto “plane” na neciji post pa se napravi nepotrebna rasprava.

ps. sta podrazumjevas pod pojmom “elitisticki”?

[quote=DadoV][quote=Adis]P.S.
Ipak necu koristiti “Nove poruke od zadnje posjete” . Previse je deprimirajuce vidjeti da su napisana samo dva clanka u toku dana.[/quote]
To su dva clanka od TVOJE ZADNJE POSJETE a ne u toku ciitavog dana.
:slight_smile:

[quote=DadoV]Adise (i ostali), kako povecati aktivnost na forumu? Sta uraditi da je zanimljuvije debatirati?

Let’s brainstorm!

Pozdrav
Damir[/quote]
Ja mislim da forum sljaka sasvim fino. Ko pita - dobije odgovor. A clanci/akcije/tutorijali za potrebe “sirenja upotrebe Linuxa i GNU-a” su na samoj stranici.

jedino sto ja zamjeram sto se cesto “plane” na neciji post pa se napravi nepotrebna rasprava.

ps. sta podrazumjevas pod pojmom “elitisticki”?

Posto sam ja dosta zelen na forumu neznam dali su se ranije vodile diskusije oko pravca u kome ce se forum, a i citav linux.org.ba, razvijati. Kako stvari sada stoje cinimise da je forum poprilicno elitisticki. Ja u tome nevidim nista lose jer i toga treba. Medutim ako je cilj siriti upotrebu Linuxa i GNU uopste sirim slojevima stanivnistva trebalo bi se ozbiljnije fokusirati na to. Kako? Sta bi se moglo uraditi?[/quote]
Pa da pocne neko neku temu oko koje mozemo debatovati i da zanimljive argumente koji ce podstaci zanimljive odgovore za pocetak bi bilo dobro.

Forum nije nimalo elitisticki, zapravo je vise obrnuto – ima gomila postova koji nemaju dodira sa OSSom ili cak onih koji nemaju dodira sa zivotom :smiley:
Pravac u kome se razvija nas eIdentity da ga tako nazovemo je poprilicno nepostojan jer niko nema vremena da to sve odrzava. Ako malo pogledas situaciju u zadnjih par godina forum je servis koji stoji tu i samo ga patchujemo, tj. moderatori rade svoj posao kada moraju (sto je u zadnje vrijeme postalo cesce nego inace no nije puno – mozda dvije moderacije u sedmici), www.linux.org.ba je poprilicno statican – ima sve potrebne informacije i novosti na pocetnoj se updateuju redovno. Od ostalih servisa, ja odrzavam start wiki koji radi normala ali je aktivnost poprilicno opala (Vedran, EmX i ja radimo oko 90% izmjena), IRC sastanci su, izgleda, “izasli iz mode” jer Ponedjeljkom tu su smps i AbsyntheSyringe (koji su svakim danom :D).
Sve u svemu, treba vise motivacije i vise rada da se bilo sta unaprijedi/popravi/dotjera/obnovi. Ako si voljan pomoci s necim, evo ti respektabilnih maintainera:

www.linux.org.ba (Vedran Ljubovic)
dev.linux.org.ba (Amila Akagic)
start.linux.org.ba (Armin Besirovic)
forum.linux.org.ba (Adis Nezirovic)
code.linux.org.ba (Sanel Zukan)
cvs.linux.org.ba (Alen Sarkinovic)
skolarci.linux.org.ba (Emir Beganovic)
[…]
Neke sekcije su zatvorene, neke se prebacene na wiki, no ako si voljan pomoci, tu je ekipa. Ako sam koga izostavio, nek se javi.