pozdrav
bavim se audio/video montazom, grafickim dizajnom i web dizajnom vec jedan duzi niz godina. zadnjih par godina se “bavim” linux operativnim sistemima. nisam newbie ali nisam ni baš napredni korisnik. razlog zbog kojeg koristim linux je taj sto mi pruza slobodu. mislim da je sloboda pristupa informacijama, podacima, znanju, te svaki sistem koji omogucuje tu slobodu, nesto sto treba da iznimno postujemo te da rasirimo glas o tome kako bi svaka osoba imala iste mogusnosti sto bi nas barem malo vise cinilo jednakim.
ovaj post koristim kao nacin da okupim sve ljude koji su voljni da realizuju projekat koji bi trebao da na stvori linux distribuciju koja bi “out of the box” sadržavala sve alate potrebne za:
- proizvodnju video materijala (unošenje sirovine, montiranje, exportovanje u finalni oblik-DVD ili sl.)
- proizvodnju audio materijala (snimanje audio ili midi podataka, montiranje i exportovanje)
- proizvodnju web stranica (baziranih na html-u, flash-u te već gotovim skriptama)
- proizvodnju artwork-a, odnosno grafičkih rješenja za bilo koje potrebe
distro sam zamislio da baziram na openSUSE platfomi-slackware koristeci suseSTUDIO (http://susestudio.com/) iz jednog vrlo jednostavnog razloga; nemam znanje da to uradim “from scratch” ili na neki sličan način.
bilo kakvi prijedlozi po pitanju bilo čega što bi moglo unaprijediti ovu ideju su dobrodošli, štaviše, poželjni.
ovo je lista paketa koju sam zamislio da integrisem u distro:
INTERNET
Firefox
Pidgin
BITtorrent
flash
network manager
rp-pppoe
pppoeconf_1.13_all.deb
MULTIMEDIA
VLC
mplayer
audacious
MUZIKA
ardour 2 VST
drum
guitar
audacity
VIDEO
Cinelerra
DVDripper
avidemux
DVDstyler
subtitle
blender
kToon
Pencil
GRAFIKA
gimpSHOP
inkscape
WEB
bluefish
gftp
OSTALO
wine
samba
windows disk mount on startup skripta (fat, ntfs filesistemi)
-neke stavke nose prave nazive programa, a neke nose objašnjenje šta bi ti programi trebali da rade.
svi prijedlozi o proširenju liste paketa su poželjni, kao i konstruktivna diskusija o ovom projektu.
ideja o ovom projektu mi se javila nekoliko sedmica prije nego sam krenuo sa svojim i još jednim bendom na turneju po Evropi. imali smo dogovorene koncerte u gradovima koji imaju udruženja, entuzijaste, ljude dobre volje koji su željeli da se druže sa drugim ljudima sličnih njima, razmjenjuju ideje, stavove i iskustva. to su uglavnom osobe anarhističkih ubjeđenja u smislu slobode pojedinca i apsolutne jednakosti svih ljudi na svijetu. mi, nasi bendovi, iskazujemo te ideje kroz muziku. ovaj projekat bi trebao da omoguci svim ljudima na svijetu, svim anarhistima da realizuju svoje ideje i da ih podijele sa drugim ljudima. dakle, da čovjek ako želi da snimi demo ili “profesionalni” DIY (do it yourself) uradak svog benda, da napravi web stranicu, snimi i edituje spot ili neki vido klip, ima platformu koja mu je dostupna i besplatna, sa kojom ce moci da svoje ideje ostvari.
nadam se da ce ovaj projekat pronaći interes među vama, te da će se uspjeti realizovati.
Ensar