STUDIO Linux projekat

pozdrav

bavim se audio/video montazom, grafickim dizajnom i web dizajnom vec jedan duzi niz godina. zadnjih par godina se “bavim” linux operativnim sistemima. nisam newbie ali nisam ni baš napredni korisnik. razlog zbog kojeg koristim linux je taj sto mi pruza slobodu. mislim da je sloboda pristupa informacijama, podacima, znanju, te svaki sistem koji omogucuje tu slobodu, nesto sto treba da iznimno postujemo te da rasirimo glas o tome kako bi svaka osoba imala iste mogusnosti sto bi nas barem malo vise cinilo jednakim.

ovaj post koristim kao nacin da okupim sve ljude koji su voljni da realizuju projekat koji bi trebao da na stvori linux distribuciju koja bi “out of the box” sadržavala sve alate potrebne za:

1. proizvodnju video materijala (unošenje sirovine, montiranje, exportovanje u finalni oblik-DVD ili sl.)
  2. proizvodnju audio materijala (snimanje audio ili midi podataka, montiranje i exportovanje)
  3. proizvodnju web stranica (baziranih na html-u, flash-u te već gotovim skriptama)
  4. proizvodnju artwork-a, odnosno grafičkih rješenja za bilo koje potrebe

distro sam zamislio da baziram na openSUSE platfomi-slackware koristeci suseSTUDIO (http://susestudio.com/) iz jednog vrlo jednostavnog razloga; nemam znanje da to uradim “from scratch” ili na neki sličan način.

bilo kakvi prijedlozi po pitanju bilo čega što bi moglo unaprijediti ovu ideju su dobrodošli, štaviše, poželjni.

ovo je lista paketa koju sam zamislio da integrisem u distro:

INTERNET

Firefox
Pidgin
BITtorrent
flash
network manager
rp-pppoe
pppoeconf_1.13_all.deb

MULTIMEDIA

VLC
mplayer
audacious

MUZIKA

ardour 2 VST
drum
guitar
audacity

VIDEO

Cinelerra
DVDripper
avidemux
DVDstyler
subtitle
blender
kToon
Pencil

GRAFIKA

gimpSHOP
inkscape

WEB

bluefish
gftp

OSTALO

wine
samba
windows disk mount on startup skripta (fat, ntfs filesistemi)

-neke stavke nose prave nazive programa, a neke nose objašnjenje šta bi ti programi trebali da rade.

svi prijedlozi o proširenju liste paketa su poželjni, kao i konstruktivna diskusija o ovom projektu.

ideja o ovom projektu mi se javila nekoliko sedmica prije nego sam krenuo sa svojim i još jednim bendom na turneju po Evropi. imali smo dogovorene koncerte u gradovima koji imaju udruženja, entuzijaste, ljude dobre volje koji su željeli da se druže sa drugim ljudima sličnih njima, razmjenjuju ideje, stavove i iskustva. to su uglavnom osobe anarhističkih ubjeđenja u smislu slobode pojedinca i apsolutne jednakosti svih ljudi na svijetu. mi, nasi bendovi, iskazujemo te ideje kroz muziku. ovaj projekat bi trebao da omoguci svim ljudima na svijetu, svim anarhistima da realizuju svoje ideje i da ih podijele sa drugim ljudima. dakle, da čovjek ako želi da snimi demo ili “profesionalni” DIY (do it yourself) uradak svog benda, da napravi web stranicu, snimi i edituje spot ili neki vido klip, ima platformu koja mu je dostupna i besplatna, sa kojom ce moci da svoje ideje ostvari.

nadam se da ce ovaj projekat pronaći interes među vama, te da će se uspjeti realizovati.

Ensar

Možeš računati na mene ako đe zapne…

Ja bih za audio studio (Ardour + VST) odabrao i real time kernel. Ja sam sebi stavio Ardour + neki efekti za gitaru na Ubuntu 8.04 sa real time kernelom. Radi odlicno, latencija minimalna (oko 60ak mikrosekundi :))

Svidjaju mi se osobe koje imaju snage i hrabrosti da sanjaju i zamisljaju.
Ovakvih je haman sve manje i manje.

Samo se postavlja jedno jako vazno objektivno pitanje:
Hoce li to sto planiras biti bolje ili samo drugacije od postojeceg?

Ovo je prvi kamen spoticanja na putu oslobodjenja od navikaa.
Znas meni subjektivno, nema nijednog software-a da zamjeni Logic.
Amin.

Nazalost Apple je kupio kompletnu firmu i sad je to Apple Logic :frowning:

Tvoj Band sigurno nije bogat kao Guano Apes ili oni simpaticni
Crnooki Grahorashi (Blackeyedpeas). I madona je prfitirala od Logic-a
(poslusaj soundtrack Die Another Day, nemoj gledati video-klip, samo slusaj)
cuces dobre synth zvukove, dobar mixdown i tonu efekata…
Sve napravljeno na jednom racunaru. Glas je od madone a i on je sintetizovan
(cuces cudne pitch fx i sl)
“SVE U JEDNOM PROGRAMU” na jeftinim PC-jima".

Troskovi produkcije mogu
se smjestiti u 10-15 hiljada KM.

Za poredjenje, And Nothing Else Matters, je
radjena tako da je samo bubanj sniman 7 dana puta 8 sati 24 traga na magnetnu traku.

Najbolji snimak drumset-a ikad napravljen u istoriji moderne muzike!
Referenca za svakogako snima bubnjeve. Samo…

(Jedan dan 15.000 dolara :slight_smile: (tonac je skup majstor a tehnika se ne moze ni platiti:))

Ne navijam ni za madonnu ni za …

I taj cijeli album je uradjen u Logic-u.

Ideja ti je odlicna.
I samo me interesuje dokle si stigao?

Imas i moju podrsku ( mada je moj savjet odabiranje jedne gotove
multimedija distribucije: PureDyne, MuSix LinuxA/V (ova je zestoka :slight_smile:

Jedini je problem navika ( radim s Logic-om ((5 7 i 8) i na winsima Wavelab skoro svaki
dan, pa onda bude potesko kad vidis da ti nesto zafali ( ESX24 ili Sidechain trigger na dynamickim procesorima…)

PA onda i driveri. Ima hrpa pro-hardvera a malo drivera :slight_smile:

Bila bi prava stvar imati neku app kao “ultrabrzi mrezni sampler-plugin” za komercijalne
produkte. Plugin over network, ili nesto kao sample library server…
Onda imas i ociju da “malo dobijes novaca za svoj proizvod”.

Ili dobar software za “inspekciju” svega snimljenoga (http://www.sonicvisualiser.org/)

Ideja ti je super
Ja sam za
\o/

nedexus to saltas droge opet il te nauka dotukla? :slight_smile:

Svako vazda zeli praviti neku novu “bolju” distribuciju a vec ima more ovakvih projekata. Mozda bi bolje bilo da prvo istrazis te ostale distribucije prije nego pocnes praviti vlastitu? Jer odrzavanje GNU/Linux distribucije nije mali posao te je sastavit ekipicu da odrzava neku distribuciju veoma tesko.

sabahajrulaa

:slight_smile:

Eh, Adioe3, ma nemam ja vremena za droge.

Samo se eto radi o socijalizaciji, udruzivanju.
Nemam nikakav profit interes. Jos uvijek vjerujem
u ljudsku dobrotu. Vidis, ja ne bih pravio novu distribuciju.
Ima evo najnovija

http://www.bandshed.net/AVLinux.html

cekic distro :slight_smile:

Problem je halka, krug ljudi oko srzi koji ce to
sad njegovati. Zato bi bilo dobro naprviti–/Pocetna/Projekti/Muzicari
-----------------------------------------------/Pocetna/Projekti/Graficari
----------------------------------------------/Pocetna/Projekti/Video
na forumu.

Odrediti neke “standarde”. Pa graditi platformu.

Znas i sam koliko ima kreativnih tinejdzera u BiH, i sad zamisli
da u svakoj sokli (osnovna, srednja, gimnazije…fax-ovi((ko studira muziku
i ne zna koristiti Lilypond, to je npr. za mene katastrofalna obrazovna politika))
ima nekoliko radnih stanica za snimanje,sampe-ovanje, rez i montazu i na kraju
post produkciju???

U jednom selu (BiH) sam 2000. god. kupio diple.Dvojnice.
Ovdje u germaniji, samo pravi strucnjaci znaju sta su Dvojnice.
Strucnjaci za etnolosku muziku ( slavenskih, turko itd… etnickih grupa)

Zamisli samo jedan
sample pack sistem sa sazovima, defovima, guslama, zurlama, frulama, tapanima
tarabukama… pa mnogi i nemaju pojma sta to ja sad nabrajam. A nisu oni duzni
znati, ako im je to znanje uskraceno.
Zao mi je. Iskreno.

Ja sam 1997 godine u jednoj Muz. skoli ponudio “1001 Noc” rijesenje. Bez kinte, bez
ikakvih uplitanja u birokratski rezim i komplekse “nad-leznih majstora” haosa (citaj
direktora i sl.). Svak se boji svega drugoga a pogotovu “nonprofit way-a”,
a bili smo ko biva soocijalisti.( Svi na pozicijama imaju iskustvo socijalizma)

I tako sam se bio …bao, pa sam otisao…

…preselio sam se u Minhen i ucio audio inzinjering.

A ja nisam zaboravio mladi svijet, kontas. Mene ne interesuje profit, interesuje me dobro
djelo, dobar korak. I ovo sto postoji (ovaj forum i ti i ja i svi na forumu ) meni je dokaz
da imamo jos moralnih ljudi koji zele ciniti dobro :slight_smile:

Inace, cemo sjediti s Billo-m, i Stivijem u dzehenemu i pit kljucalu supu od licenci i patenata :slight_smile:

Ja sam za Platformu, i za “osvajanje busija u obrazovnim ustanovama”

\0/