Najveća vijest do sada u ovoj godini, Sun kupuje MySQL AB za oko jednu milijardu USA dolara. MySQL je inače najpopularnija open source baza podataka (slovo M u LAMP kratici), i do sada je bila objavljivana pod dual licencama GPL i komercijalnom (tj. MySQL AB ima potpunu kontrolu nad izvornim kodom*). Vrijeme će reći da li je ova akvizicija win-win situacija ili upravo suprotno. Sun je do sada (poluzvanično) podržavao drugu popularnu opensource bazu, PostgreSQL, koja međutim nema roditeljske kompanije iza sebe.
Premda je MySQL pod GPL licencom, svaki developer koji je učestvovao u radu na izvornom kodu morao je dodijeliti copyright MySQL AB-u, tako da ga oni mogu relicencirati po želji.
mozda sam pogresno shvatio… valjda me ovaj boldovani text lose naveo…
MySQL AB (founded 1995) is a private company dual headquartered in Uppsala, Sweden and Cupertino, California, USA and has offices in other countries (Paris, France; Munich, Germany; Dublin, Ireland; Milan, Italy; and Tokyo, Japan). The company is the creator and owner of MySQL, a relational database management system as well as related products such as MySQL Cluster.
ali sam kasnije pregledao licence…
* If you are developing and distributing open source applications under the GPL License, then you are free to use MySQL under the GPL License. More Info »
* If you are developing and distributing open source applications under an OSI-Approved License, but not the GPL, MySQL provides the GPL License with a FLOSS Exception. More Info »