Superkaramba mi pravi problem

Pozdrav ljudi, ja neznam dali ja griješim u čemu ili se nešto ne slaže s nečim, ali do sinoć mi je superkaramba preljepo radila da bi jutros nastao problem. U čemu je stvar koristim Ubuntu 10.10 sve štima, ali superkaramba pravi problem, jednostavno theme koje sam dodao i u pravom obliku su providne i bio je sam skoro txt na desktopu ali sada je pozadina iza txt crna i bjela slova po toj crnoj podlozi. Neznam kako to da popravim? Što je najgore uklonim superkarambu i ponovo installam i tada sve radi oki do prvog gašenja ili reseta i opet ispočetka crno.Gdje grijesim???

Unaprijed Hvala

i jedna novost što sam otkrio kada se ponovo porene masina i bude to crno ka isključim komplet skarambu i pokrenem ponovo i postavom theme ponovo i sve radi do idućeg reseta. Šta je problem??? Svaki put snimim sesiju u app pri pokretanju. ali nista isto i isto.

Ocito ti nesto pri bootupu prebrise postavke od superkarambe, gdje ay karamba snima svoj config? Also, zar superkaramba nije zastarjela (pitam jer znam da se koristila prije cca. 3 godina, jel to fakat jos uvijek up-to-date)?

Pa neznam Care mislim čitao sam ovdje na forumu i pokušo sam sa conky ali nisam shvatio najbolje ni samu instalaciju i kad sam kao instalo conky sam samo vidio kada sam pokušavao okrenuti Cube desktop i nisam skonto kako ga pomjeriti na desnu stranu, jer se zaljepio na lijevoj strani i badava manio sam ga se. A kako mogu pronaći ili isčitati config boot ili superkarambe??

jel ti ovo baš ubuntu ili kubuntu, jel koristi š KDE ili GNOME, jel u GNOME-u korisitš karambu?

ako koristiš KDE, onda koristi plasma-desktop + plasmoide (ima dosta smeća jer raja dovoljno ne testiraju pa se nemoj previše nervirat ako ti poneki zakucaju desktop ili ga skrše ;))

nekad ti neki plasmoid neće raditi, jer mu npr treba pyqt4 ili neki perl modul i sl (to treba doinstalirati), za debugiranje se može korisitit “plasmoidviewer imeplasmoida”

E ovako koristim Ubuntu izdanje 10.10 (Maverick) Kernel linux 2.6.35-25 generic, Gnom 2.32.0.
A koristim Superkaramba, našao sam je na Aplikacije>Ubuntu Programski Centar. Sada iskreno neznam koja je verzija Superkaramba. Ali šta sam skonto, samo ako se superkaramba pokreće zajedno sa systemom onda pravi problem, a ako je ja pokrenem nakon podizanja systema radi bez problema. Ali sam stekao utisak da i sam Ubuntu nešto zeza recimo zna se desit da podigne system i nema trake sa okvira prozora i tasteri close maximize i minimize. I šta uradim resetujem system ponovo i sve radi uredu da možda ja nemam neku grešku kako adioe3 reče u startup ili boot???

[quote=Solaries]E ovako koristim Ubuntu izdanje 10.10 (Maverick) Kernel linux 2.6.35-25 generic, Gnom 2.32.0.
A koristim Superkaramba, našao sam je na Aplikacije>Ubuntu Programski Centar. Sada iskreno neznam koja je verzija Superkaramba. Ali šta sam skonto, samo ako se superkaramba pokreće zajedno sa systemom onda pravi problem, a ako je ja pokrenem nakon podizanja systema radi bez problema. Ali sam stekao utisak da i sam Ubuntu nešto zeza recimo zna se desit da podigne system i nema trake sa okvira prozora i tasteri close maximize i minimize. I šta uradim resetujem system ponovo i sve radi uredu da možda ja nemam neku grešku kako adioe3 reče u startup ili boot???[/quote]
Superkaramba je KDE aplikacija, mozda radi na KDE desktopu, a za Gnome je gdesklets nesto slicno superkarambi i ili conky (manuelna konfiguracija teme putem text editora). Ako koristis desktop efekte moze ti pomoci Screenlets. Na Gnome Launcheri ili Dock mozes koristiti awn, cairodock, dockbar, wbar (staro) i kiba-dock (starija sa physics i novija bez physics pakete moras sam kompajlirati). Men se cini da google i opera takodjer imaju nekakve widgetse.

[quote=Solaries]E ovako koristim Ubuntu izdanje 10.10 (Maverick) Kernel linux 2.6.35-25 generic, Gnom 2.32.0.
A koristim Superkaramba, našao sam je na Aplikacije>Ubuntu Programski Centar. Sada iskreno neznam koja je verzija Superkaramba. Ali šta sam skonto, samo ako se superkaramba pokreće zajedno sa systemom onda pravi problem, a ako je ja pokrenem nakon podizanja systema radi bez problema. Ali sam stekao utisak da i sam Ubuntu nešto zeza recimo zna se desit da podigne system i nema trake sa okvira prozora i tasteri close maximize i minimize. I šta uradim resetujem system ponovo i sve radi uredu da možda ja nemam neku grešku kako adioe3 reče u startup ili boot???[/quote]
probaj u toj situaciji kombinaciju tipki

Alt + F2
i ukucaj metacity --replace

imaš li instalirane 3D drivere i uključene efekte

ps:
jah da nije bio neki upgrade u međuvremenu pa se to malo pogazalo

Evo ovako probao sam sa Alt +F2 i metacity --replace čim se je izvrsila komanda (superkaramba je bila podignuta i radila oki) odmah je nastao problem koji se pri startup pojavi kad je superkaramba u startup uključena, znači odmah se pojavio problem koji se javlja stalno crna podloga iza theme superkarambe, ali ako ona nije namjenjena da se koristi na Gnom onda ću je skinuti jer možda baš ona pravi sav problem na Ubuntu da mi je sad samo da mi Ubuntu ne poludi pa da mi ne gubi one tastere, evo sad cu probati sa Screenlets…

a drivers su instalirani neznam koji jer samo je nakon instalacije porcnnio ekran i nista se nije desavalo i podigo sam iz grub menu recover mod i pokreno sa grafikom mini zahtjeva tako nešto i nakon toga pustio update Ubuntu i skino nekih 200 Mb i nakon toga mi sve oki radilo dok nisam počeo experimentisat sa karambom a možda sam i nešto zezno jer sam pokuso conky instalat pa to nije nesto radilo kako treba i izbriso sam to, ali što se tiče drivers kao odem Sistem>Administracija>Dodatni upravljački programi nema novih update pa sada neznam dali to ima install…

haj ti nama uslikaj to što pričaš, pa postavi ovdje (staviš na neki free pic uplad host)

Evo to mi se sada desi skinuo sam superkarambu i postavio Sreenlets i radi to sad oki ali se pojavljuje ovaj problem nema nazivne trake sa clos minimaze i maximaze i nemogu pomjerat prozore nista. A samo resetujem system i sve radi kako treba.:0
http://uploading.com/files/47e32fe3/snimak-ekrana.png/

[quote=Solaries]Evo to mi se sada desi skinuo sam superkarambu i postavio Sreenlets i radi to sad oki ali se pojavljuje ovaj problem nema nazivne trake sa clos minimaze i maximaze i nemogu pomjerat prozore nista. A samo resetujem system i sve radi kako treba.:0
http://uploading.com/files/47e32fe3/snimak-ekrana.png/[/quote]
jel ti radi bez karambe? ako radi, batali karambu to je za KDE i to stari KDE 3.5

Pa iskreno poslje problema sa karambom je nastao taj problem i nejavlja se to tako često nego od dvadesetak startup da jedan bude takav kao sto je na slici bez nazivnetrake prozora.mislim i nesmetami to jer nije baš često ali bi volio da to riješim jer ovako mi je to u podsvjesti da mi je Ubuntu feleričan, i volio bi to riješit. možda sa novi install?? A što se tiče karambe nju sam skino i svidio mi je se Sreenlets.

Novi install ti ne treba, ako zelis da imas Ubuntu kao na pocetku kada si ga instalirao, dovoljno je da preimenujes par foldera u svom /home folderu. Aplikcije koje si instalirao ostaju instalirane, ali konfiguracije nestanu. To su slijedeci folderi: .config, .local .cache .gconf.
Ja bi u svakom slucaju najprije vidio koje su mi startup aplikacije, i dali sve uredno radi bez desktop efekata.

@Solaries
Ja bi´skinuo taj superkaramba “sharaf” pa malo radio tako samo da vidim je l´
karamba ili nije karamba.

idi u terminal i kucaj

sudo apt-get purge superkaramba

otice svi config i karamba u helac :slight_smile:
Ako volis te cake i efekte a mashina
ti ima solidnu garficku, podesi sebi
neki distro s dobrim desktop efektima.
npr. PCLinuxOS sa E17 desktop-om.

http://www.pclinuxos.com/

E17 je vrlo dobro okruzenje sa puno
biblioteka za napredni GUI.

Ubuntu onda ostavi u standard instalaciji.

[quote=medo]Novi install ti ne treba, ako zelis da imas Ubuntu kao na pocetku kada si ga instalirao, dovoljno je da preimenujes par foldera u svom /home folderu. Aplikcije koje si instalirao ostaju instalirane, ali konfiguracije nestanu. To su slijedeci folderi: .config, .local .cache .gconf.
Ja bi u svakom slucaju najprije vidio koje su mi startup aplikacije, i dali sve uredno radi bez desktop efekata.[/quote]
E samo pitanje u sta da ih preimenujem jeli bitno ili je nevažno u sta ću ih preimenovat da resetuje ubuntu??

[quote=nedexus]@Solaries

idi u terminal i kucaj

otice svi config i karamba u helac :)[/quote]
Da probao sam sad sa sudo apt-get purge superkaramba ali kaže da nema šta za obrisat sve je 0 što znaci da sam sve skino sa masine sto se tice superkarambe,
ali problem sa nestankom nazivne trake sa close mini i maxi opet se dešava jeli moguće da sam Ubuntu ima grešku na sebi.
Jer nekli dan mi pade open office pri snimanju dokumenta ??

[quote=nedexus]@Solaries

Ako volis te cake i efekte a mashina
ti ima solidnu garficku, podesi sebi
neki distro s dobrim desktop efektima.
npr. PCLinuxOS sa E17 desktop-om.

http://www.pclinuxos.com/

E17 je vrlo dobro okruzenje sa puno
biblioteka za napredni GUI.

Ubuntu onda ostavi u standard instalaciji.[/quote]
Jeli stabilna disto posto iskreno prvi put čujem za nju, ali u svakom slučaju ču je probat.

[quote=Solaries][quote=nedexus]@Solaries

idi u terminal i kucaj

otice svi config i karamba u helac :)[/quote]
Da probao sam sad sa sudo apt-get purge superkaramba ali kaže da nema šta za obrisat sve je 0 što znaci da sam sve skino sa masine sto se tice superkarambe,
ali problem sa nestankom nazivne trake sa close mini i maxi opet se dešava jeli moguće da sam Ubuntu ima grešku na sebi.
Jer nekli dan mi pade open office pri snimanju dokumenta ??[/quote]
za superkarambu:
sudo apt-get purge plasma-scriptengine-superkaramba

Za one dosjee ako zelis preimenuj, ako zelis vidi sta je u startup aplikacijama :slight_smile:

e Medo svaka ti …
:slight_smile:
@Solaries
Eto nadje covjek naziv paketa i samo kucaj pa “opurgaj”

Jednom sam probao tu karambu dok sam vrtio Suse 9-ku cini mi se.
A nikako nisam mislio tako siroko, da se paket zove plasma-scriptengine-superkaramba…
Ja plazme nije tad bilo. Cini mi se da je to u sklopu KDE 4.

Ja sam nekad imao probleme s tim prozorskim okvirima.
pa sam malo naucio nesto o gconf-edit
frontu za podesavanjesvega pa i tih prozora.

http://media.cdn.ubuntu-de.org/wiki/attachments/03/28/gconf-edit.png

ovo pokreni sa ALT+F2 pa upsi gconf-edit
i tu bi podesio mnoge stvari, al prvo probaj sto je Medo pisao gore.
Nemoj pokvariti produktivni sistem.

Savjetujem ti da ostanes na Ubuntuu. Svi su manje vise isto “stabilni”.
PCLinuxOS je mjesavina RedHat-a i Mandriva-e (ali aptitude radi pakete
kao na Debian-ima).
Probaj ako imas vremena ima live cd´, boot-aj i pregledaj.

http://www.pclinuxos.com/?page_id=215
Klikni na Full Version i skini iso pa zaprzi.
Ima i torrent file.
Ovaj Distro je eto meni privlacan zbog E17 GUI-a.
Meni najbolji sistem je MacOSX, pa zato gledam na te "novije distro-e"
samo ako imaju sta slicno s OSX-ima. :slight_smile:

Ubuntu je OK. Ja radim na 10.04 LTS i zadovoljan sam.
I volim te Canonical revolucionarne promjene.

Vremenom ce ovaj Ubuntu bit bolji od OS X-a :slight_smile:

Pozdrav