::SUSE 10.0:: Input not supported ! i jos wireles :)

E ovako, imam dva problema prvi mi je vezan za wireles a drugi za nedizanje Susea :frowning:

Prvi: Imam Logosoftovu BIP konekciju (wireles) i uredno sam je podesio sto sam i utvrdio skidajuci razne howto dokumente, e sad ja kada kliknem na konekciju on meni kaze kao da je associeted sa mojim AP-om i pokazuje mi i jacinu signala sa kojom je povezan (87 %) medzutim interneta nemam isto kao da nisam konektovan. Pokusaovao sam da podesim nacin autentikacije u YAST-u ali mi nije poslo za rukom jer kada kliknem da se konektujem on se kao konektuje a nepita me ni za user name ni za passwrd ni nista. Znaci pitanje je KAKO DA PODESIM TAJ FAMOZNI PPPoE ali da mi to neko nekako slikovito objasni ako moze.

Moram naglasiti da u windows postavkama, kod tog istog wirelesa, da bi radio, WEP nesmije biti ukljucen.

Drugi: Juce sam postao ponosni vlasnik 19" LCD ACER monitora a prije njega sam imao 17" CRT sa kojim se SUSE odlicno nosio, medzutim, kada sam promijenio monitor to jest kad sam stavio ovaj ACER desava se sljedece: upalim komp, izvrsi se POST i ispise mi se na ekranu boot loader na kojem su mi uredno poredani WIN XP I SUSE 10.0, WIN se i dalje dize bez problema medzutim kada kliknem na SUSE on pocne da mi ocitava periferne uredzaje i u momentu kada treba da se digne ekran postane crn i izbaci mi na ekran poruku INPUT NOT SUPPORTED. Dakle zna li neko o cemu se ovdje radi ili jos bolje kako da ovo rijesim.

P.S Ja sam pocetnik na Linuxu pa bi Vas molio da mi objasnjavate malo prostijim rjecnikom sta treba da radim.

Hvala.

E ovako sto se tice prvog problema.Ako ti pokazuje jacinu signala i to da si konektovan na AP onda je sve OK.Sve sto trebas uraditi je skinuti ovo http://www.roaringpenguin.com/penguin/pppoe/rp-pppoe-3.7.tar.gz

tar -zxvf rp-pppoe-3.7.tar.gz
cd rp-pppoe-3.7
cd src
./configure
make
make install (kao root)
kad sve to odradi onda pokreni komandu pppoe-setup pitace te za username i password , za interface(tu ces staviti wlan0), te za postavke firewalla (tu ces staviti 0 )
Konekciju startas iz konzole kao root sa pppoe-start i zaustavljas je sa pppoe-stop.
Sretno

Heh, hvala drug siguran sam da ce tvoj savjet uroditi plodom samo jos da skontam kako da pokrenem SUSE :frowning:

Hvala.

P.S Nadam se da neko ima rijesenje i za drugi problem.

Imas na Logosoftovom forumu kako da podesis PPPoE. Ja sam ga napisao jos dok sam bio korisnik. Koristi search opcijuā€¦

EDIT: posto je to bilo davno promjenile su se komande za pokretanje PPPoE. Nekad je bilo adsl-start, vise nije :wink:

EDIT No.2: Probaj uraditi REPAIR SuSea da rijesis problem sa monitorom;)

Prijedlog --> da boot-as sistem sa knoppix ili nekim drugim cd,
mount-as / ( root ) i izmjenis podatke za monitor u tvom xorg.conf

Vjerujem da suse ima svoj neki fazon ali ovo je generalno za svaki
distroā€¦

Sretno

Drugi problem: pritisni Ctrl+Alt+F1, logiraj se kao root i izvrŔi naredbu sax2

A za ovaj rppppppppoeoeoe lakŔe ti je da iz yasta instaliraŔ paket koji se zove rp-pppoe i onda pokreni program tkpppoe (ovo je za grafičko konektovanje i diskonektovanje). MožeŔ ga dodati u menije, a prvi put ga moraŔ kao root pokrenuti.

Na boot promptu ukucati init 3,zatim pokrenuti sax2 i konfigurirati Monitor.

Ili isti fol init 3 i rucno konfigurirati xorg.conf dio Monitor 1024x768 60mhz (ili 1248x1024 60 -70 mhz !!! pogledati u dokumentaciji Monitora)

Ili Prikljuci Stari Monitor na Brzaka i spusti na sa KrandTrayom na 60-70mhz ,zatim prikljuci novi i konfiguriraj ga u yastu2.

I to je to.

pozdrav

[quote=vedran]Drugi problem: pritisni Ctrl+Alt+F1, logiraj se kao root i izvrŔi naredbu sax2

A za ovaj rppppppppoeoeoe lakŔe ti je da iz yasta instaliraŔ paket koji se zove rp-pppoe i onda pokreni program tkpppoe (ovo je za grafičko konektovanje i diskonektovanje). MožeŔ ga dodati u menije, a prvi put ga moraŔ kao root pokrenuti.[/quote]
to sa ctrl+alt+f1 sam vec probao medzutim on mi samo omoguci konzolni rezim rada medzutim kada ukucam poslije init 3 > sax2 on podze kao da ga digne i opet ista poruka INPUT NOT SUPORTEDā€¦nego posto jos uvijek imam stari CRT ovdje jeli sve sto treba da uradim je da prebacim rezoluciju na 60MHZ + neka rezolucija ?

Probaj stari konzolni yast pokrenuti (naredba: yast - bez 2). Naravno nakon init 3. Iz njega imaÅ” neku konfiguraciju grafike.

eee svastaā€¦prikljucim stari CRTā€¦spustim refresh rate na 55 a bio je na nekoj divljoj 78MHz i monitor proradiā€¦nevjerovatno zar ne
svaka cast rajO :wink:

zato su mnogi tu!!!

pozdrav

Super ali jos uvijek ne uspjevam da podesim pppoe :frowning: ni na jedan od gore navedenih nacina (sta cu kad neznam) ako nije problem da vas vise nepeglam mozete li mi dati neki tutorial ili neki link za step by step pppoe.

Hvala jos jednom :wink:

Ovo ti ozbiljno kažem, čuvaj OČI (eyes)!!! To je pravo mali refresh i nije rjeÅ”enje na ā€œduge stazeā€, i prvenstveno služi da se ustanovi da monitor ā€œradiā€.

Obavezno skontaj na kojoj maximalnoj frekvenciji radi tvoj monitor i podesi na linuxu, jer hardwer može koliko može, samo ga treba korektno konfigurisatiā€¦

kod mene suse (po defaultu) stavi x8Hz (otkud ti MHz hehe), i radi super, to je zbog onih use modova, može se staviti komentar ā€œ#ā€ ispred UseModes i imaćeÅ” ā€œnormalneā€ rezolucijeā€¦

/etc/X11/xorg.conf

#  UseModes     "Modes[0]"

[quote=penguin]Super ali jos uvijek ne uspjevam da podesim pppoe :frowning: ni na jedan od gore navedenih nacina (sta cu kad neznam) ako nije problem da vas vise nepeglam mozete li mi dati neki tutorial ili neki link za step by step pppoe.

Hvala jos jednom ;)[/quote]
čini mi se da je amar-ze dao rjeŔenje, jesi li radio sve po uputstvu?

kada ti neko kaže da trebaŔ neŔto uraditi kao root to ti je:

da prvo kucaÅ” ā€œsuā€, pa onda Å”ifru od administratora/root-a i tek poslije toga naredbu make install

izmjena:

samo malo, neÅ”to je možda zaboravljeno da se kaže, jesi li snimio gcc (kompajler), za naredbe ./configure, make, make install trebaÅ” imati neke ā€œstvariā€ā€¦

kmenu -> system -> control center (yast) -> root password -> software management-> search (ukucaj gcc) checkiraj ga -> accept -> continue -> ubaci cd/dvd -> finish

ps:
moraÅ” uvijek napisati Å”ta ti je error, a ne samo reći ā€œnije mogloā€

pps:
možda ima da se skine pppoe paket za suse, ovo je za početnike puno lakÅ”e samo dvaput klikneÅ” na skinuti paket, i ako nema dependencies zavrÅ”iÅ” posā€™o
www.google.com -> suse pppoe
www.novell.com/products/linuxpackages/professional/rp-pppoe.html

:frowning: sta me odma ruzite :frowning: za mene je ovo sve novo a vama se podrazumijeva puno stvari :wink: ovo za # refresh rate je prava informacija kao i ovoā€¦

kmenu -> system -> control center (yast) -> root password -> software management-> search (ukucaj gcc) checkiraj ga -> accept -> continue -> ubaci cd/dvd -> finish

ja drukcije neznam nego da mi se ovako kazeā€¦PRITISNI MUJO OVDJE I NEDIRAJ NISTA :slight_smile: pa onda ja kontam kako to zasto to ili pitam vas ovdje :wink:

sve ovo Ŕrobavam cim dodzem kuci :wink:

Hvala 6 put :slight_smile:

Pa eto sad ovako
kmenu -> system -> control center (yast) -> root password -> software management-> search (ukucaj rp-pppoe) checkiraj ga -> accept -> continue -> ubaci cd/dvd -> finish
kmenu -> run command -> tkpppoe

Ovo kako sam ja napisao radi 100 % (posto kazes da si spojen na ap)

na SuSE DVD-u kojeg ja koristim nema rp-pppoeā€¦

Ovo je za Suse 9.3: http://rpmseek.com/rpm/rp-pppoe-3.5-337.i586.html
Ne vjerujem da su izbacili paket iz 10.0