E ovako, imam dva problema prvi mi je vezan za wireles a drugi za nedizanje Susea
Prvi: Imam Logosoftovu BIP konekciju (wireles) i uredno sam je podesio sto sam i utvrdio skidajuci razne howto dokumente, e sad ja kada kliknem na konekciju on meni kaze kao da je associeted sa mojim AP-om i pokazuje mi i jacinu signala sa kojom je povezan (87 %) medzutim interneta nemam isto kao da nisam konektovan. Pokusaovao sam da podesim nacin autentikacije u YAST-u ali mi nije poslo za rukom jer kada kliknem da se konektujem on se kao konektuje a nepita me ni za user name ni za passwrd ni nista. Znaci pitanje je KAKO DA PODESIM TAJ FAMOZNI PPPoE ali da mi to neko nekako slikovito objasni ako moze.
Moram naglasiti da u windows postavkama, kod tog istog wirelesa, da bi radio, WEP nesmije biti ukljucen.
Drugi: Juce sam postao ponosni vlasnik 19" LCD ACER monitora a prije njega sam imao 17" CRT sa kojim se SUSE odlicno nosio, medzutim, kada sam promijenio monitor to jest kad sam stavio ovaj ACER desava se sljedece: upalim komp, izvrsi se POST i ispise mi se na ekranu boot loader na kojem su mi uredno poredani WIN XP I SUSE 10.0, WIN se i dalje dize bez problema medzutim kada kliknem na SUSE on pocne da mi ocitava periferne uredzaje i u momentu kada treba da se digne ekran postane crn i izbaci mi na ekran poruku INPUT NOT SUPPORTED. Dakle zna li neko o cemu se ovdje radi ili jos bolje kako da ovo rijesim.
P.S Ja sam pocetnik na Linuxu pa bi Vas molio da mi objasnjavate malo prostijim rjecnikom sta treba da radim.
tar -zxvf rp-pppoe-3.7.tar.gz
cd rp-pppoe-3.7
cd src
./configure
make
make install (kao root)
kad sve to odradi onda pokreni komandu pppoe-setup pitace te za username i password , za interface(tu ces staviti wlan0), te za postavke firewalla (tu ces staviti 0 )
Konekciju startas iz konzole kao root sa pppoe-start i zaustavljas je sa pppoe-stop.
Sretno
Drugi problem: pritisni Ctrl+Alt+F1, logiraj se kao root i izvrŔi naredbu sax2
A za ovaj rppppppppoeoeoe lakÅ”e ti je da iz yasta instaliraÅ” paket koji se zove rp-pppoe i onda pokreni program tkpppoe (ovo je za grafiÄko konektovanje i diskonektovanje). MožeÅ” ga dodati u menije, a prvi put ga moraÅ” kao root pokrenuti.
[quote=vedran]Drugi problem: pritisni Ctrl+Alt+F1, logiraj se kao root i izvrŔi naredbu sax2
A za ovaj rppppppppoeoeoe lakÅ”e ti je da iz yasta instaliraÅ” paket koji se zove rp-pppoe i onda pokreni program tkpppoe (ovo je za grafiÄko konektovanje i diskonektovanje). MožeÅ” ga dodati u menije, a prvi put ga moraÅ” kao root pokrenuti.[/quote]
to sa ctrl+alt+f1 sam vec probao medzutim on mi samo omoguci konzolni rezim rada medzutim kada ukucam poslije init 3 > sax2 on podze kao da ga digne i opet ista poruka INPUT NOT SUPORTEDā¦nego posto jos uvijek imam stari CRT ovdje jeli sve sto treba da uradim je da prebacim rezoluciju na 60MHZ + neka rezolucija ?
Super ali jos uvijek ne uspjevam da podesim pppoe ni na jedan od gore navedenih nacina (sta cu kad neznam) ako nije problem da vas vise nepeglam mozete li mi dati neki tutorial ili neki link za step by step pppoe.
Ovo ti ozbiljno kažem, Äuvaj OÄI (eyes)!!! To je pravo mali refresh i nije rjeÅ”enje na āduge stazeā, i prvenstveno služi da se ustanovi da monitor āradiā.
Obavezno skontaj na kojoj maximalnoj frekvenciji radi tvoj monitor i podesi na linuxu, jer hardwer može koliko može, samo ga treba korektno konfigurisatiā¦
kod mene suse (po defaultu) stavi x8Hz (otkud ti MHz hehe), i radi super, to je zbog onih use modova, može se staviti komentar ā#ā ispred UseModes i imaÄeÅ” ānormalneā rezolucijeā¦
[quote=penguin]Super ali jos uvijek ne uspjevam da podesim pppoe ni na jedan od gore navedenih nacina (sta cu kad neznam) ako nije problem da vas vise nepeglam mozete li mi dati neki tutorial ili neki link za step by step pppoe.
Hvala jos jednom ;)[/quote]
Äini mi se da je amar-ze dao rjeÅ”enje, jesi li radio sve po uputstvu?
kada ti neko kaže da trebaŔ neŔto uraditi kao root to ti je:
da prvo kucaÅ” āsuā, pa onda Å”ifru od administratora/root-a i tek poslije toga naredbu make install
izmjena:
samo malo, neÅ”to je možda zaboravljeno da se kaže, jesi li snimio gcc (kompajler), za naredbe ./configure, make, make install trebaÅ” imati neke āstvariāā¦
kmenu -> system -> control center (yast) -> root password -> software management-> search (ukucaj gcc) checkiraj ga -> accept -> continue -> ubaci cd/dvd -> finish
ps:
moraÅ” uvijek napisati Å”ta ti je error, a ne samo reÄi ānije mogloā
Pa eto sad ovako
kmenu -> system -> control center (yast) -> root password -> software management-> search (ukucaj rp-pppoe) checkiraj ga -> accept -> continue -> ubaci cd/dvd -> finish
kmenu -> run command -> tkpppoe