Taman se namerasio da skinem 10.1 (toliko hvaljen) i da zamjenim 10-tku kad naletjeh na ovo: www.openSUSE.org
BEFORE YOU INSTALL READ THIS:
The package manager in SUSE 10.1 is regrettably broken on most systems. To correct this you should do the following after you have installed SUSE:
* Open Yast chose "online update configuration" , click next and wait until finished.
* Press the updater icon on you taskbar/panel
* If it updates, congratulations, all is well.
* If it throws up an error. Close it.
* Install the alternativ package manager/updater SMART. Read the how to here
You probably also want to read about Using 10.1 and the Most Annoying Bugs.
Na suse mailing listi jedan od komentara je bio da nije tacno da je package manager popravljen?
Imal’ ko kakvih iskustava po ovom pitanju? Ili da ostanem (do daljnjeg) na 10.0?
[quote=Adis]Instaliraj smart, pogledaj malo dokumentaciju i to bi bilo to
Do sada su pročistili većinu bugova, vjerovatno su i popravili ono “zen” smeće koje nikad nisu smjeli isporučiti u takvom stanju …[/quote]
nisam citao nista detaljnije tako da SMART minije najpoznatiji. jel’ to isto sto i YAST samo drugo pakovanje ili ima neku drugu funkciju?
a, taman sam se nekako naucio na YAST da bih se presaltavao
Smart Imas direktno na CD-ovim il’ DVD-u instaliraj putem Yast-a.
Otvori yast i ubaci u search Smart i instaliraj.
Idi Na http://divine160281.di.funpic.de/
s lijeve strane imas svoju verziju Suse koju koristis, pazi koja je 32 ili 64 bit
klikni na tu verziju i ubaci Channel-e koji su ti potrebni u smart.
Ako ne znas niti ubaciti channele onda na vrhu strane imas podebljan tekst tipkaj ga u konzolu kao root
Znaci za 32 bit verziju Suse 10.1
su
password
smart channel --add http://divine160281.di.funpic.de/channel/suse101x86.txt
Odi U Smart na channele (pod EDIT) i izbaci sve sto ti ne treba npr. KDE GNome itd… Packman ostavis, SUSE Linux 10.1 APT Update Repository, SUSE Linux 10.1 APT Base Repository, i sta ti ja znam sta ti sve treba jos.
Steta sto sam izbacio tu distribuciju objasnio bih ti u detalje hehehe
Ja sam imao openSUSE 10.1 i radio je ok - tj. nisam imao problema sa package managerom. Mada jesam instalirao SMART jer ne volim YaST bogzna. Moj savjet ti je da instaliras SMART umjesto YaSTa. Sa SMARTom dobijes i odlicni GUI za kojeg treba malo vremena da se snadjes ali eventualno kad postanes familiar s njim sve ti je super.
BTW, 10.1 ti dodje sa previewom XGLa - ako koristis GNOME skines xserver-xgl i compiz i kliknes u “Control Panelu” Desktop Effects -> Use 3D Desktop.
[quote=adioe3]Ja sam imao openSUSE 10.1 i radio je ok - tj. nisam imao problema sa package managerom. Mada jesam instalirao SMART jer ne volim YaST bogzna. Moj savjet ti je da instaliras SMART umjesto YaSTa. Sa SMARTom dobijes i odlicni GUI za kojeg treba malo vremena da se snadjes ali eventualno kad postanes familiar s njim sve ti je super.
BTW, 10.1 ti dodje sa previewom XGLa - ako koristis GNOME skines xserver-xgl i compiz i kliknes u “Control Panelu” Desktop Effects -> Use 3D Desktop.[/quote]
Znaci, po tebi je SMART bolja solucija od YAST-a? Ok. probacemo i to.
p.s. da li je velika razlika izmedju 10.1 i 10.0? da se ne zafrkavam ako je tek par nekih sitnica u pitanju? po kojekakvim clancima je veliki napredak, ali mi treba misljenje onih koji su presli sa 10.0 na 10.1. znaci “iskusnih”
:mrgreen: Suse 10.0 prva linux distribucija instaliran na mom komp.
:mrgreen: Suse 10.1 druga po redu tek kad je izasla
Sta reci bootloader Grub drugaciji (na 10.1 plav, a na 10.0 zelembac zeleni) :mrgreen:
Naravno 10.0 bila stabilnija.
Na Yast-u nemozes izabrati folder kao instalacijski izvor, na 10.0 si mogao :roll:
10.1 izgledao mi je bugovit na par mjesta, npr. audacity pola menu-a nije imala slova :mrgreen:
Zen updater Uh tu mi je procesor htjeo da rikne koliko je zvrljio :mrgreen:
Inace mnogo sam toga izmjenio za ovih par mjeseci tako da i neznam detalje, a mislim da su mnogo toga i popravili :mrgreen:
Ali instalacija je super citavih sat i pol vremena
Mislim u sustini 10.1 do prije dva mjeseca nije bila kao 10.0, ali jaka je Suse popravice oni tu distribuciju ubrzo il cemo cekati 10.2 vec je u Alpha 3 fazi
Ili ces cekati da Novell proda SuSE nekome a u medjuvremenu instalirati distro koji nije tako monolitican. Ubuntu je blizu, nije tu, ali je blizu a popravlja se stalno.
Ili ces cekati da Novell proda SuSE nekome a u medjuvremenu instalirati distro koji nije tako monolitican. Ubuntu je blizu, nije tu, ali je blizu a popravlja se stalno.[/quote]
znaci, drz’ se 10.0 jos par mjeseci. meni ogovara.
Ubuntu instaliras za 8 minuta
Neznam sta mu nedostaje u odnosu na druge distribucije za mene je kao deskop linux jedna od najboljih distribucija, jednostavna za upotrebu i stabilna kad kazem stabilna dovoljno da mi ne zvrlji procesor, nije ni fedora losa a nekome i suse je OK.
Opet neznam zasto se toliko ogorcavate na taj Novell, SCO bi pojeo SUSE za dorucak (po mom misljenju, mozda nisam u pravu al sta cete ostajem pri tome hehehe)
Neznam sta mu nedostaje u odnosu na druge distribucije za mene je kao deskop linux jedna od najboljih distribucija, jednostavna za upotrebu i stabilna kad kazem stabilna dovoljno da mi ne zvrlji procesor, nije ni fedora losa a nekome i suse je OK.
Opet neznam zasto se toliko ogorcavate na taj Novell, SCO bi pojeo SUSE za dorucak (po mom misljenju, mozda nisam u pravu al sta cete ostajem pri tome hehehe)[/quote]
SCO ?
Opet neznam zasto se toliko ogorcavate na taj Novell, SCO bi pojeo SUSE za dorucak (po mom misljenju, mozda nisam u pravu al sta cete ostajem pri tome hehehe)[/quote]
nije stvar u tome da ja mislim da je suse bolji od ostalih (mada se zna da jeste :)) nego sto se treba uvesti suse u firmi u kojoj radim kao web server (prvo intranet, pa ako se bude pokazao zadovoljavajucim onda i internet) pa sam i ja se odlucio za tu distribuciju, i kao desktop i kao server.