Pozdrav
Instalirao sam SuSE 10.2 i instalacija je prosla ok,medzutim problem nastaje prilikom boot-anja sistema kad nakon odredzenog vremena se pojavi samo crni ekran.Mislim da je problem u monitoru ili grafickoj ali posto sam pocetnik kad je linux upitanju isti neznam rijesit.Monitor je Samsung SyncMaster 793DF (kojeg SuSe prilikom intalacije nije prepoznao vec je dodjelio neki slican njemu) a graficka je GeForce 6600.
PS
Pokusao sam pokrenit Knoppix 5.1.1 Live cd al se pojavi isti problem znaci samo crni ekran.Kod Knoppix-a problem nastaje kod runlevel:5 nesto X-Window session…
Znam da je ovo u vezi Knoppix-a OFF TOPIC al sam spomenuo samo kako bi sto bolje objasnio problem.
možda ti ovo pomogne:
kad ti se pojavi “crni ekran” imaš li osjećaja da je zaledio sistem ili je samo prestao “izlaz na monitor”, probaj capslock i numlock tipke vidi ima li lampica, ako budu radile onda pritisni istovremeno CTRL+ALT+F6, pa se logiraj kao root, i onda kucaj sax2
ps:
jesi li probao ubuntu live mandriva live…
pps:
ja mislim da je prevelik refresh postavljen i monitor ne može da podnese i ugasi se… garant ti je CRT monitor?
Monitor je CRT.
Sto se tice lampica od Caps Lock i Num Lock rade odma poslije pojavljivanja crnog prozora (odprilike par sekundi,nakon sto prodje par sekundi nije moguce palit il gasit).
ctrl+alt+F6 takodje neradi
[quote=ruler]Monitor je CRT.
Sto se tice lampica od Caps Lock i Num Lock rade odma poslije pojavljivanja crnog prozora (odprilike par sekundi,nakon sto prodje par sekundi nije moguce palit il gasit).
ctrl+alt+F6 takodje neradi[/quote]
probaj CTRL+ALT+ (F1 do F6 šaltaj) nabrzaka
jesi li pritiskao Esc, prilikom bootanja da vidiš koje poruke se ispisuju?
hmm, eh sad mogu samo nagađati…
ovako, možda da dodaš “noapic nolapi acpi=off” u kernel liniju prilikom bootanja, ne znam hoćeš li me razumjeti…
ako ne znaš o čemu pričam, to se ovako radi:
pošto je kod suse-a grafički GRUB, kad ti bude otkucavalo ono vrijeme za odabir OS-a, ti pritisni ESC, i onda odaberi SUSE i onda pritisni tipku “E” (za editovanje), pozicioniraj se na kernel liniju i na kraju nje dodaj “noapic nolapic acpi=off” (bez navodnika), pa pritisni tipku “B” (za bootanje editovanog)
jah i obavezno pritini ESC dok se ovo bude palilo da vidiš možda koja poruka kaže nešto što bi moglo riješiti problem
ama ja bih prvo “liječio” sa (k)ubuntu-om, jer ima najnoviji kernel i dosta dobru hardware podršku[/quote]
suse 10.2[/quote]
koji CPU/MOBO/HDD? možda je do konfiguracije
Knoppix kod mene takodjer zasteka jer je ubacio one nove desktop efekte i takodjer je Nvidia
Suse ako radi to sto radi znaci zasteka i klavir i ostalo slobodno ga brisi, moj savjet je da izbjegavate SuSe iz prostog razloga sto ce te zamrziti uopste Linux (odnosi se na pocetnike), ja bih savjetovao Ubuntu ili Mandrivu na pocetku, instalacija 15 minuta ne nekakvih 45 min. ili do 2 sata kao na Suse. Za to vrijeme nokti na prstima ostat ce vam citavi ako instalirate Ubuntu, za Mandrivu mislim da vam nece trebati noktarica za kaziprste, a na Suse nece vam biti potrebna nikako :mrgreen:
[quote=medo]Knoppix kod mene takodjer zasteka jer je ubacio one nove desktop efekte i takodjer je Nvidia
Suse ako radi to sto radi znaci zasteka i klavir i ostalo slobodno ga brisi, moj savjet je da izbjegavate SuSe iz prostog razloga sto ce te zamrziti uopste Linux (odnosi se na pocetnike), ja bih savjetovao Ubuntu ili Mandrivu na pocetku, instalacija 15 minuta ne nekakvih 45 min. ili do 2 sata kao na Suse. Za to vrijeme nokti na prstima ostat ce vam citavi ako instalirate Ubuntu, za Mandrivu mislim da vam nece trebati noktarica za kaziprste, a na Suse nece vam biti potrebna nikako :mrgreen:[/quote]
instalacija traje koliko ti je jak hardware ! meni instalacija suse-a traje 20 min sa slabijim compom je trajala 45 min
sad amd 64 5600 x2 ,2 gb pc 6400 ,
prije amd 64 3000+ , 2 gb pc 3200
i svi su distro-i isti samo na koji se nafuras ! nema ovaj bolji ovaj slabiji suplja prica
ako imaš laptop ja bih ti preporučio da acpi gasiš nakon što isprobaš sve ostale varijante (i one ne budu radile), haj kad se javiš znaćemo šta je bilo
disclaimer:
neće ti raditi cooler kako treba, tj radiće non-stop (baterija --, noise --)
[quote=pingvin][quote=medo]Knoppix kod mene takodjer zasteka jer je ubacio one nove desktop efekte i takodjer je Nvidia
Suse ako radi to sto radi znaci zasteka i klavir i ostalo slobodno ga brisi, moj savjet je da izbjegavate SuSe iz prostog razloga sto ce te zamrziti uopste Linux (odnosi se na pocetnike), ja bih savjetovao Ubuntu ili Mandrivu na pocetku, instalacija 15 minuta ne nekakvih 45 min. ili do 2 sata kao na Suse. Za to vrijeme nokti na prstima ostat ce vam citavi ako instalirate Ubuntu, za Mandrivu mislim da vam nece trebati noktarica za kaziprste, a na Suse nece vam biti potrebna nikako :mrgreen:[/quote]
instalacija traje koliko ti je jak hardware ! meni instalacija suse-a traje 20 min sa slabijim compom je trajala 45 min
sad amd 64 5600 x2 ,2 gb pc 6400 ,
prije amd 64 3000+ , 2 gb pc 3200
i svi su distro-i isti samo na koji se nafuras ! nema ovaj bolji ovaj slabiji suplja prica
a ruler iskljuci u biosu ACPI APIC support ![/quote]
Sa pentium 2.8, 1 gb ram tacno 40 minuta, ubuntu 20 a mandriva nekih 25 minuta.
Hardware slazem se.
Svi su distro-i isti e to samo mozda kod tebe, razlike su ogromne, bar kod pogleda bootanja Suse je najslabiji, ako zasteka na Hal-u i trazenja device traje i vjecnost, poslije bootanja 10.1 drzala mi je CPU 5 minuta na maximali, update katastrofa, malo poboljsano sa 10.2 al jos uvijek nije to to, bar kod mene, 10.0 bila je bolja u odnosu an tadasnju Mandrivu, ali vremena se mijenjaju
Da ne kazem i ovih stekanja sa crnim ekranom bilo je i kod mene nakon instalacije pa haj sve nanovo, ili dovoljno otvaranje jednog malo masnijeg dosjea na Nautilus da zablokira komplet i lampica od HD da gori magicno krvavo crvenom bojom da je jedini nacin gasenja bio utikac iz uticnice, e to mi se je desavalo samo kod Suse 10.1.
Na ovom novom 10.2 nemam volje da se sa Hal-om zezam nisam je upalio nekih 2 mjeseca drzim prostor za nesto novije mozda 10.3 guster mi je prirastao srcu, al izgleda djaba se ja tome nadam!
Ubaci neki od Live cd-ova (bilo koji koji ti uspije dignuti X kako treba) .Prekopiraj xorg.conf negdje na usb ili na drugu particiju i taj isti xorg ubacis 'amo.Kratkotrajno rjesavanje muka
CTRL+ALT+( f1 do f6) - nerade
sto se tice noapic nolapi acpi=off to sam uradio al kad na kraju pritisnem B odma se pojavi crni ekran.
PS:
Prilikom izbora OS jedna od ponudjenih varijanti je i OpenSuSE 10.2(Failsafe).
To kad udzem mogu se logirati kao root.
Pokusao sam kucat “yast” pa onda na Hardware->Graphics Card and Monitor i tu kad pritisnem enter odma mi ugasi monitor.
Izgleda da je najbolje da uzmem neki drugi linux, imam Ubuntu 7.04 i Mandriva 2007.1 koji je bolji za pocetnike?
Izgleda da ti grafička nije podržana probaj u tom failsafe modu editovati fajl /etx/X11/xorg.conf, naći gdje piše “nvidia” i umjesto toga staviti “nv” (ako ni to ne proradi onda stavi “vesa”). Ako si totalni početnik s Linuxom preporučujem pico editor, dakle kucaš “pico /etc/X11/xorg.conf” pa onda Ctrl+W za pretragu.
@aldin Pa kernel-legacy-2.6.17 je stable odnosno isti kernel kao 2007.0 (kao što samo ime kaže “legacy” :)), a imaš opciju da instaliraš kernel-tmb-2.6.20.4 koji je solidno podržan ali da ne idemo previše u offtopic.
ja sam pocetnik sa linuxima a i novi na ovom forumu tako da je svaki savjet i/ili ideja dobro dosla koliko god banalna izgledala…
mislim da je ovo bas problem koji mi se pojavio nedavno…prije 20ak dana sam instaliro SUSE 10.2 i to sam radio “installation ACPI=off” i radio je…nekako…imo sam problema sa log of–restart ili shut down tj moro sam to rucno jer nije drukcije moglo…prije par dana sam moro formatirat disk i preuredit malo particije pa sam odlucio opet dual boot samo sto sad nemogu nikako da instaliram…dodje do zadnjeg koraka (cini mi se hardware configuration) i nakon sto ispise “starting YaST2” samo zaledi sve…CAPS lock, num lock ne reaguju nikako…jedino mi ostaje restart ali na kraju opet dodje na isto tako da se samo vrtim u krug…
volio bi ovo rijesit jer mi SUSE ne izgleda lose kolko mogu sa svojim skromnim znanjem da ocjenim…mada kao alternativu vec skidam Ubuntu desktop 7.04
gresku pravite jer prilikom instalacije moras UNCHECK openSUSE Software Management ZMD
ostaje YAST koji je sasvim dovoljan za install and remo. software