Odlucio sam se instalirati SUSE 10.0 na racunar koji vec ima Windows XP koji ne bi dirao nego bih napravio multiboot sa XP-om ali me zanimaju moguci problemi koji bi se mogli pojaviti ako ih ima i na sta da obratim paznju?Takodjer me zanima koliko prostora da odvojim za novu particiju,koji tip particje pravim jel logicka ili primarna?Trenutno imam 3 particije C sistemska i jos dvije po 50GB i ocito da trebam smanjiti jednu od ove 2 particije samo jos neznam da li je to komplikovano?AKO BI MI NEKO MOGAO DATI NEKI DOBAR LINK ZA INSTALACIJU SUSE NA NASEM JEZIKU BIO BIH MU ZAHVALAN.Hvala puno.
Ovako, posto imas dovoljno diska od jedne particije napravi jedno 10GB za linux nije vazno koja je particija (mozes imati max 3 primarne). Trebas napraviti jos jednu malu particiju koja treba da bude otprilike 2x velicina_ram_memorije i to ce ti biti swap particija. Praticije mozes praviti Partition Magic jednostavan je. Sto se tice same instalacije SuSE-a super je jednostavna jos ako izaberes nas jezik kroz help ces sve skontati. BTW dobro obrati paznju kod particioniranja (CITAJ STA PISE) da ne izbrises ili prepises pogresnu particiju. Posto si rekao da vec imas winbloow$e instalirane. grub ili lilo (ne znam sta je u suse-u mislim grub) ce u svakom slucaju sam prpoznati i uvrstiti u listu na pocetku s tim da ce ti po defaultu paliti Linux, a ne windows. To se moze promjeniti takodjer “ali to nije tema danasnje emisije”.
SRETNO
Najbolji link za koji znam je ovaj http://start.linux.org.ba/Instalacija_Linuxa ako ima nešto da je nejasno ili da fali, javi pa ćemo dopuniti
Uh, vala mi je postao mrzak kad sam suse 10 instalirala, ne bih ga preporucila nikome, pa i kad ne bi bilo jednostavnijeg.