SuSE 11.1 i Audigy SE zvucna kartica pls help :(

Dakle kartica radi preko ALSA drivera (CA0106) koji su dosli na dvd-u od susea 11.1, i testirao sam sve kanale i sve ok radi na 5.1 medijima npr dvd.A mene interesuje sljedece:

Kako da nastimam da mi stereo mediji u Xmms-u ili Amroku kao sto su mp3 sviraju na svih 6 zvucnika tj 5.1, ili da bar imam neku bass redirekciju na subwoofer ? i ako je moguce da ogranicim frekvenciju na subwoofer na recimo 90 Hz al to i nije bitno toliko samo nek radi, center i rear mi i ne treba toliko.Nesto sam citao na alsa dokumentaciji da se trebju editovati “.asoundrc” kooji se nalazi u /home diru ili “/etc/asound.conf” medjutim kod mene ti fajlovi NE POSTOJE !, a imam sve moguce alsa pakete i utils ,tools …ma sve sve, i probao sam da napravim te fajlove ali nisam postigao nista.Samo mogu u xmms-u da izaberem kanal pojedinacno ,ako u konfiguraciji alsa output-a u xmms-u odaberem “Default PCM device” imam samo stereo na frontu, takodje kad stavim “hw:0,0” rade samo front, kad stavim “hw:0,1” rade samo rear zvucnici, kad stavim “hw:0,2” rade samo centar i LFE, a ovaj “hw:0,3” je vjerovatno za side zvucnike posto je kartica 7.1 to mi je nepotrebno.Interesuje me samo kako da mi radi 5.1 na mp3-cama ,na windowsu ima opcija u driverima od zvucne za bass redirekciju i multiple stereo i radi svih 6 zvucnika na mp3-cama.Inace mi se ovaj open suse 11.1 jako svidja probao sam mnoge distribucije ali on mi nekako najvishe lezi za desktop komp, a i dosta je jednostavan.I sve sam uspio sredit samo josh ovaj problem mi je preostao, pa bih zamolio nekog ko zna kako ovo da sredim da mi pomogne.

Hvala velika.

Pošto si već tako daleko došao sam, samo da te malo poguramo da nastaviš sam :smiley:

Ako ne postoji /home/username/.asoundrc možeš ga kreirati sam. (To je najobičniji text file). Fino u text editoru ‘new text file’, i snimiš pod datim imenom.
Možda ti pravi probleme što se datoteke čije ime počinje sa tačkom na Linuxu smatraju “skrivenim”. Potraži negdje u file manageru opciju ‘show hidden files’.

[quote=adis]Pošto si već tako daleko došao sam, samo da te malo poguramo da nastaviš sam :smiley:

Ako ne postoji /home/username/.asoundrc možeš ga kreirati sam. (To je najobičniji text file). Fino u text editoru ‘new text file’, i snimiš pod datim imenom.
Možda ti pravi probleme što se datoteke čije ime počinje sa tačkom na Linuxu smatraju “skrivenim”. Potraži negdje u file manageru opciju ‘show hidden files’.[/quote]
Probao napravit fajl i nisam nista postigao, inace koristim konzolu za vecinu stvari i znam da su fajlovi sa tackom na pocetku sakriveni, zato sam kucao “nano /home/mojuser/.asoundrc” i pishe new file… nisam ja noob u linuxu koristim ga vec godinama, i da sam ikako uspio sam da sredim to, nebi ovdje ni trazio pomoc.To sto si mi ti rekao to vec vrlo dobro znam ali hvala u svakom slucaju.Pokushao sam sa ovom dokumentacijom:

http://alsa.opensrc.org/index.php/Playing_stereo_on_surround_sound_setup_(Howto)

I ovaj prvi kod ubacio u .asoundrc fajl koji sam napravio, sve preko konzole, a to isto sam uradio i sa /etc/asound.conf i nisam nista postigao i dalje rade samo front zvucnici :((((

U /usr/share/alsa/alsa.conf koliko vidim ovi fajlovi .asoundrc i asound.conf su vec called:

/usr/share/alsa/alsa.conf#

ALSA library configuration file

pre-load the configuration files

@hooks [
{
func load
files [
"/etc/asound.conf"
"~/.asoundrc"
]
errors false
}

Et to je prvi dio alsa.conf-a, pa et ako neko kojim slucajem zna u cemu je problem pls help, da probam da instaliram najnoviju verziju ALSA-e iz source-a ? ne znam sta drugo da probam vishe :S

Uspio sam napravit nesto ali sad su se pojavili drugi problemi, nisu bash najbolje objasnili u dokumentaciji pa mi je malo duze trebalo da skontam.Uglavnom sad rade zadnji ,prednji i centar,a LFE(subwoofer) se oglasava samo pucketanjem kad prebacuje pjesme u Amroku, inace ne radi :(, dok u Xmms-u imam cudne probleme ,pjesme se same vracaju/ubrzavaju/preskacu :S:S:S a i u njemu subwoofer samo pucketa i ne radi :S, fkt za ovaj linux morash imati konjske zivce.Probao sam i sa gstreamerom i xine engine ali isto :frowning: ima li neko kakvih ideja ?

Hvala.

nisam siguran dali ta kartica ima hw mixing ? ako ima , mislim da ce ti pomoci ako ugasis software mixer koji moze biti artsd u kde-u ili audiojack (cini mi se da se ovako zove) ili tako nesto slicno … probaj njega ugasiti pa vidi sta se desava u tom slucaju

Nemam pojma ima li hw mixing :S, koristim onaj Kmix a imam instaliran taj audiojack nisam siguran za taj artsd, trenutno sam u winBLOWZu pa ne mogu vidjet, btw. kartica mi savrsheno radi u winu kristalan zvook ima, znam da mp3 mediji nisu 96 khz ali kad prebacim na 96 khz reprodukciju u winu zvuk je duplo bolji iako se to nesto emulira. Fkt za ovu cijenu (60 km) kartica je armirani BETON ,evo i specifikacije:

http://en.europe.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=14257&nav=0&listby=

Hvala na prijedlogu, to cu veceras da izvinesh drqat sa tim mixerima …ako ni to ne upali, imam integrisanu karticu na ploci Abit NF7 nForce2 chipset, nju sam disable-ovao u BIOS-u ,al nije ni ona losha et to ce bit zadnja solucija, ako ne uspijem sa Audigy-em.

Mogu ti samo reći da je Amarok 2 nestabilno smeće i ne može se ni porediti sa posljednjim izdanjima fenomenalnog Amaroka 1.x, dok se XMMS ne razvija već odavno. Probaj još koji player :frowning:

Inace koristim Amrok 1.4.10 tj onaj sto dodje na kde 3.Dvicu sam samo probao i izbrisao, on haman i nema opcija koje mi trebaju ili ih ja ne znam naci :S.Ali ovaj problem nije do playera 99 % jer i u xmms-u se deshava isto samo sto on poludi totalno kad pustish muziku ide pjesma recimo 10 sec pa onda se vrati za 5 sec pa odjednom preskoci na drugu pjesmu ma totalno pobudali :slight_smile: dok na stereu radi normalno :S.Ma da hoce ovo proradit pa makar i u nekom terminal playeru heheh, ali cisto sumnjam da je do toga.Da josh naglasim da bez one emulacije iz sterea u 5.1 sve radi super i nema tog pucketanja iz woofera al jbg kad onda nema reprodukciju na svim zvucNJacima :frowning: a i primjetio sam josh jednu cudnu stvar, kad restartujem komp i bootam windows to pucketanje se pojavi i u winampu kad se shaltaju pjesme samo sto u tom slucaju woofer radii, onda moram ugasit komp da bi se vratilo u normalu, ti problemi se nikad nisu pojavljivali u windowsu tek nakon instalacije suse-a :S nesto kontam da ovo ima neke veze sa BIOS-om, ma mogu samo nagadjat uglavnom skroz cudno, procitat cu josh 1 detaljno dokumentaciju od ALSE sto se ovog tice, mozda sam nesto propustio, ali najvishe me buni sto se ovo deshava u winu kad restartujem iz suse-a :S:S:S Hvala vam na savjetima/odgovorima, sad odoh da isprobavam :slight_smile:

Uspio sam sa ovim u .asoundrc:

pcm.duplicate {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}

Sad rade svi kanali i na amroku i na xmms-u (i nije vishe lud hehe) ali pucketanje i dalje tu :frowning:

Evo sta kazu:

You never want to route left or right channels to the LFE output. That one is used for effects. Modern 5.1 systems either use a low-pass filter themselves to drive a subwoofer or play bass using the satellites. If you do route to the LFE, you should get an awful lot of bass and/or distortion from the high frequency sounds.

The ttable example is corrected, and this is another reason why the duplicate method should not be used.

“If you do route to the LFE, you should get an awful lot of bass and/or distortion from the high frequency sounds”

E to upravo se deshava ,ma i preko tog bi presao samo da nema ovog iritirajuceg puckanja kad god pokrenem player ili presalta pjesmu…

Ovo prvo sa ttable sam probao i u tom slucaju mi ne radi woofer samo pucketa, jel mozda treba editovat te ttable, jel iko zna ista oko tog ? meni je to spansko selo :S

Probao sam i sa pulse-om, prema ovoj dokumentaciji:

http://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio#Multiple_PulseAudio_ALSA_devices

Al dobijem samo front :(, ma isprobao sam sve moguce kombinacije, i editovao masu fajlova, stvarno vishe nemam ideja a ni zivaca, a nadam se da ce to sredit u buducim verzijama ALSA-e ako je do toga uopste.I da, kartica ima hw mixing!, vec 2-3 dana se ebem oko ovog i nikako da dobijem ono sto hocu :frowning: pretrazio sam citav net al nikakvih drugih rijesenja osim ovih sto sam probao.Enable-ovao sam ovu integrisanu i koliko vidim ona nema hw mixing jer mi prikazuje samo 1 uredjaj ali nisam josh probao ovo sa ch51dup, al ne znam koliko je to pametno stalno iskljucivat/ukljucivat jackove kad se prebacujem sa wina na suse i obrnuto, al ipak cu probat samo da vidim oce li sa njom ovo radit kako treba.Jbg mozda mislite da sam picajzla ,al mi je dobar zvuk jako vazan jer sam veliki ljubitelj muzike i dobrog zvooka.Pa et ako ko slucajno ima slican problem i ako ga je rijesio help me :DD

evo da ti nesto propametujem:

nemoj mi sta zahaterit/zamjerit` ja sam
po profesiji ton-tehnicar
( american speaking area “sound engineer”)

Ti si izmislio nesto specijalno, sto je
ustvari nevjerovatno problematicno.

Jedan audio stream sa LR kanalima na 5.1
je za audio materijal u prostoru isto sto i mjesavina
ajvara, baklave, krempite, graha i crne kafe odjednom.
Mozda je i ukusno ovo :slight_smile:

Kako to moze biti mp3 file emuliran na 96 khz bolji od originalnog?
Sta to ti cujes? Neki kvazi 5.1 sistem ili 7.1 ?

Na winblowsu ima tona tih psihoakusticnih efekata. I eto onda ih
trebas ti programirati za linux. Samo vjeruj mi da to nije nikako bolje,
ta visekanalizacija stereo stream-a.

Ne treba ti. Nikako!

Stereo signal je mixan za dva out-a, dva pojacala (stereo pojacalo je duplo
mono pojacalo) dvije zvucne kutije i dobra prostorija bez refleksija, hall-a…

Stereo ostavi na LR i eventualno na sub ako volis basove.
Duboke freq i tako nemozes pozicionirati ( u tvojoj glavi) po pravcu nego
po pritisku. Ali ako sad stavis stereo na Rear LR, imas problem faze
i brisanja signala u prostoru.

Dobijes takozvani “cesalj- filter” efekt.

Prvo probaj naci neki player koji podrzava " visekanalne" audio materijale ( kao dvd-a
44.1-48k ili 96 k itd. itd.)

Savjetujem ti da postavis mplayer-a u tvoj /bin ili /usr/bin folder ( “da instaliras mplayer-a i qjackctl obavezno”).

Mplayer je stvarno “state of he art”. Dooooobar do daske.

Onda pokreni qjacktl ( Alt+F2 i upisi qjackctl)
provjeri prvo na setup button-u da ti je u desnoj strani prozora
skoro sve na default-u

driver je standardno alsa

vidjeces input chanel
i output chanel box-ove.

e sad: ako je alsa prepoznala sve kanale tvoje karte,
nemoj nista mjenjati

sad pokreni mplayer-a i u settings/audio podesi da ti je driver jack.

Nemoj se zbuniti. jack je za sistem (OS) samo audio server.
JACK nije driver :)!!!

Alsa je driver.
Ali mplayer kaze u audio podesavanjima da je jack driver.
Pa eto nek mu bude.

onda zatvori mplayera pa ponovo otvori.
sad na qjacktl transport-u ( na gui-u)
pritisni Start. pokrenuo si jackd preko qjackctl.

na mplayeru odaberi tvoj audio file stereo (open file)
i probaj:
svirati preko dva knala ( mplayer se automatski prikljuci na
jackd)

kad na qjackctl kliknes na Connect, mozes provjeriti gdje je sta
"upikano", koji out na koji in.

Outs su na lijevoj strani prozorcica Ins na desnoj.

ovdje sad mozes vezati tvoj stereo out sa mplayer-a na
ins od sistema.

E sad te obavezujem da mi barem kazes koliko kanala je
prepoznao jack server u desnoj input strani prozora.
U default-u mora biti 6 kanala. (5.1) tj 8 ako si u biosu racunala podesio 7.1.

I da ti jos jednom kazem, dobra muzika ima dobre standarde.

Evo ti primjer, ako npr nadjes Amused To Death, od Roger Waters-a,
to je stvarno dobra muzika, mixana u posebnoj qsound tehnici.

Znaci cujes nesto kao Semi-Surround, na dva zvucnika.
Ako sad ovo dupliras na RearL i RearR plus C plus …
To je sad zvucna salata.

Savjet:

-slusaj stereo muziku stereo, a visekanalnu na 5.1/7.1

-za dobar “sound” trebas dobre ZV kutije, dobro pojacalo
DOBRU PROSTORIJU i dobru muziku.

rado cu ti i dalje odgovarati na pitanja.

pozdrav

Ma necu zmjerit sto bi zamjerio :), znam ja da je stereo najbolji za mp3, rekoh ne koristim rear, sve sto mi treba je redirekcija LFE-a na sub i eventualno centralni zvucnik, posto imam neke aktivne bezvezne stereo zvucnike koji nisu bash napravljeni za LFE nego za srednje do visoke tonove, a subwoofer mi je prikopcan na Technicsovo pojacalo na 1 izlaz na drugi izlaz je spojen centralni, i to nije aktivni subwoofer nego sam ga ja pravio sa kompresionom kutijom… Uglavnom jako volim bass i volim da je taj bass odvojen samo na woofer, sto na windowsu mogu dobit, a sto se tice tog emuliranja ne znam zasto ali zvuk je duplo cisci i bolji na 24 bita i 96 khz kad se mp3 pusti (to ej neka creativova charlama garant) ,nisam ja neki expert za akustiku ali znam sta je cisci i bolji zvuk, a i citao sam o akustici ponesto tako da nisam bash levat …Hvala ti puno na objasnjenju sad cu bash probat to.
Evo ovo sam ja kontao u buducnosti, da kupim dobre studijske monitore iii neke fine trosistemce koje cu prikljucit na ovaj Technics i to ce biti front stereo, i kupit cu fin aktivni subwoofer zato sto mi je LFE jako bitan, volim kad stakla podrhtavaju :smiley: .A ovo u windowsu nisu nikakvi 3d efekti mada ima i ta opcija, ali ja u windowsu koristim samo multiple stereo, sve sto on uradi je redirekcija fronta na rear i centralni nikakvi 3d efekti to ne podnosim onda je muzika skroz iskrivljena, a bass redirekcija je u sekciji bass management i tu imam opciju da podesim frekvenciju za woofer od 0 do 200 hz i opciju subwoofer gain 0 dB.I sa takvim zvukom sam jako zadovoljan znaci ovi stereo mid/high + bass redirekcija na woofer 90 hz centralni mi nije bitan uopste al et …Odoh se sad bacit na posao pa javim…

Hvala josh jednom na objasnjenju.

http://www.lehrklaenge.de/html/entstehung_der_obertone.html

Ma mene samo cudi kako audio materijal, sniman sa 24 bit 96 khz,
pa onda prebacen
u jedan format, pa u mp3…

Samo mi nije bas jasno kako je to moguce,
kad ponovo slusas na podesenoj karti na
toj 24 bit 96 khz rezoluciji,
kako cujes poboljsanje?

Mora biti neki psihoakusticni efekt
ugradjen u dekoder, ili na chipu audio karte.

Da dodaje po oktavi gornje rezonance ( npr na 440 Hz doda neko pojacanje na 880 Hz
pa tako dalje). (vidi ovaj link gore, ako znas njemacki malo, jos bolje )
mnoge kompanije koriste male dsp chipove koji dodaju gornje frekvence po oktavi.
Pogledacu specifikacije te creative karte. Danas su dsp-ovi skroz jeftini.
Samo su algoritmi skupi :slight_smile:

eto, yamaha prodaje sisteme sa
npr. ovom opcijom:
“compressed music enhancer”

samo sto toga uopste nema u studiju za snimanje
u studiju za mixanje i u studiju za mastering (gluho bilo :slight_smile:

pa sto onda treba u kuci.
:slight_smile:

probaj ear os
http://www.earos.dk/

Samo sam malo gledao u live modusu,
ne moras instalirati.

Ne bih da te odbacim od suseta
dobar je to sistem. Suse AG je dosta ulagala u taj
audio svijet, sta sad radi Novell, ne znam.

Gosp. Dr. Mathias Nagorni je bio
placen za razvoj i podrsku ALSA-a u suset-u.

ear os je mislim debi-buntu kombinacija.
:slight_smile:

i optika Apple osx

pozdrav

Eh prvo da ti kazem da je ovo previshe komplikovano sa jackom, sve i kad bi radilo, ali na zalost prepoznaje mi samo stereo u qtjacku , probao sam da stavim 6 kanala za out, i dobio oFo:

JACK compiled with System V SHM support.
23:51:09.578 JACK was started with PID=4833.
loading driver …
apparent rate = 48000
creating alsa driver … hw:0|-|1024|2|48000|0|6|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames (21.3 ms), buffer = 2 periods
ALSA: final selected sample format for playback: 32bit little-endian
ALSA: cannot set channel count to 6 for playback
ALSA: cannot configure playback channel
cannot load driver module alsa
no message buffer overruns
23:51:09.615 JACK was stopped successfully.

Inace odradio sam sve po tvojim uputama…evo i slicica…

http://img188.imageshack.us/img188/526/qtjack.jpg

A i Mplayer nije bash za audio, kao video player mi je odlican stvarno, ali kad hocesh otvorit audio file svaki put morash odabrat audio ili all files dok browsash, jer je default video files, a ne vidjoh nigdje opciju da se to moze promijenit, da ne morash stalno to mijenjat.

A sto se tice kartice sigurno si u pravu, jer nemoguce je od losijeg zvuka dobit bolji zvuk to je logicno nema tu neke nauke, vjerovatno je to u pitanju sa tim chipovima ,neznam kako bi ti opisao to poboljshanje, ali slicno je onom kad slusash recimo medij od 22 khz i 8 bita i onda slusash isti taj medij samo na 44 khz i 16 bita, nije ni meni jasno kako ali tako je, i moj prijatelj se isto zacudio kad sam mu pokazao to, i on kaze da je u pitanju taj neki psihoakusticni efekt ali se iznenadio razlikom u zvuku kao i ja.
Uhh ja i njemacki ko nebo i zemlja :smiley: a i to je vec za mene visa matematika.Eh yamaha ima odlicne kartice, ne samo kartice nego sve ostalo im je odlicno i instrumenti, imao sam nekad davno yamahinu pci obicnu neku karticu vise se i ne sjecam modela, znam samo da sam bio jako zadovoljan sa njom, a sa Creative-om imam samo pozitivna iskustva stvarno su odlicni sto se tice ove “kucne upotrebe” kud cesh bolje :slight_smile: stvarno imaju kvalitetnih proizvoda a full su jeftini, prije ove kartice sam imao sound blaster live 5.1, i sa njom sam bio prezadovoljan ali ova je stvarno best buy za kucnu upotrebu :D, naravno samo za playback :slight_smile: Vec razmisljam da uzmem creative 2,1 ili neki stereo sistem to bi se savrseno uklopilo.

Hvala puno za ovo, jako mi je drago da ima takvih ljudi na forumu koji zele pomoci. Probat cu ear, inace volim isprobat sve, kad se ufati vremena ,zaljubljen sam u linux vec 6-7 godina, ali dosta puta sam odustajao od njega jer je oduzimao puno vremena i zivaca ,ali sa ovim susetom 11.1 sam zadovoljan jako jer nije previshe komplikovan i dobar je za desktop, najvishe mi se svidja “one click install” heheh ma podrska je super.

Pozz i tebi

Edit: Zaboravih ti napomenuti da mi u windowsu reprodukcija na 96 khz i 24 bita uzima skoro duplo vishe procesora nego standard tj 44-48/16

Evo, da ti se jos jednom javim i kazem,
tvoja audio karta sb audigy… je od strane alsa team-a
slabo podrzana.

Ozbiljne firme se stvarno brinu za svoj proizvod.
Evo ti primjer: RME ili Digigram, su kompanije koje
same prave drivere za unix-e/linux-e.

http://www.rme-audio.de/en_downloads.php?page=content/downloads/en_downloads_driver&subpage=content/downloads/en_downloads_driver_linux

http://aes.harmony-central.com/109AES/article/Digigram/Linux-np-runtime.html

ovaj link je stariji, na web site-u ces naci vise

www.digigram.com

A bogami i kostaju, nije potrosacka politika.
Mislim da je kod SB proizvoda jednostavno
u pitanju nedostatak entuzijazma.

Ako mislis da ti je vazna audio karta, zvuk itd.
trebas provjeriti koja bi bila stvarno od
alsa teama podrzana i od samoga proizvodjaca.

I naravno koliko ces uoziti novaca ( ove dvije
primjer firme su orijentirane na profesinalizam 100 %)

Jednome prijatelju sam prije dvije god napravio
suse audio studio i on koristi midi klavijaturu preko ove karte,
i snima-reprodukuje audio materijal-e :), osnova je naravno audio karta
Terratec dmx 6fire 24/96 ( ova je u klasi polu profesionano)
al’ je stvarno dobra. Mislim da ima Envy 24 kontroler na Suse-tu
( veliki mixer za podesavanje kanala)

http://sourceforge.net/project/screenshots.php?group_id=204880

vidi ove shot-ove :slight_smile: Kenvy24 je KDE Envy24 gui za razne poluprofi i profi audio karte.

pozdrav \0/