zdravo,
imam par pitanja za SuSE 7.2,pa kao prvo,
kako da rijesim problem sto se tice slova koja su razmeljana,vecina slova nije cista,iskrivljena su i zasto mi Linux radi sporo (256 RAM,500 mHZ,16 MB graficka) i na prosloj masini sa 64 RAM i 333 mHZ ista je bila brzina,programi se veoma sporo otvaraju npr. Home Directory dok otvori potrebno mu je vise od 5 sekundi dok Netscape vise od 10 pa mozete li mi reci kako da ovo rijesim ako je moguce
Quote: |
slova su razmrljana |
Otvori Kontrolni Centar, Izgled i osjecaj, Fontovi, tu ces vidjeti opciju "Koristi Anti-Aliasing za fontove" - iskljuci je. Moraces restartovati KDE da bi to proradilo (dovoljno je da uradis logout i login).
Ovo ce mozda dovesti do toga da ce neki fontovi nestati, a novi se pojaviti
Fontovi su ruzni |
Od default fontova koji dolaze uz Linux, IMHO jedino Helvetica vrijedi cemu, ostali su za baciti. Na istom prozoru promjeni sve fontove. Ali jedino pravo rjesenje je da instaliras Monotype fontove koji dolaze uz windows. Ima neka stranica na [url=http://www.microsoft.com]www.microsoft.com[/url] na kojoj se mogu skinuti, ali dobices .EXE fajl tako da je najlakse da ih samo iskopiras sa Windows particije. Koristi u Kontrolnom centru Sistem -> Dodavanje fontova.
brzina |
Pokreni KPersonalizer (na bosanskom jeziku to se zove Podesavanje radne povrsine). To je jedan wizard. Dakle klikni Next, pa Next i na trecem ekranu imas jedan slider kao mjeru specijalnih efekata. Pomakni ga SKROZ lijevo. To bi trebalo ubrzati sistem.
Inace moras shvatiti da je KDE, defaultna okolina na SuSEu "maksimalna" tj. ljepsa je od XPa ali po cijenu sporosti. Koristio sam KDE na nevjerovatnim konfiguracijama i nikad nisam vidio da se je*eni klon Notepada (KEdit) pokrece za manje od par sekundi
Rjesenje je da koristis neku drugu okolinu, i to ne mislim na Gnome koji je jednako "bloated" nego nesto puno ruznije i neprijateljskije.
Netscape |
Netscape 4.x nije puno brzi ni na windowsu preporucujem da koristis Mozillu ili Konqueror, dva browsera koji su brzi, bolji i kompatibilniji sa stranicama pravljenim za IE
Čudno je da je PC tako spor…
1.Predlog je da isključiš kozmetičke efekte u KDE u kontrolnom centru.
2. Isključi servise koji ti netrebaju.
3. Ako to ne pomaže onda koristi neki lakši windowmanadger.
Što se tice fontova možeš neke ( windows) dodati sa fetchfonts komandom u shell-u ili pokrenuti sa menija. Jedna od mana Linuxa je da fontovi nerade kako treba.
Za surfanje najbolja je OPERA ili Mozilla !
Evo najbrze procedure da kod SuSE 7.2 instaliras True Type fondove kao sto su “Arial”,“times new roman”,“verdena” itd…
1. Kontrola dali graficka kartica podrzava "redndiranje"true type fondova.Otvori jednu konzolu i utipkaj tacno sljedecu komandu:
xdpyinfo |grep RENDER
U sljedecem redu bi trebao dobiti ovaj rezultat:
RENDER
Ukoliko nedobijes ovaj rezultat,uvjeri se da si instalirao XFree86 verziju 4.03.Sa verzijom 3.x neces moci instalirati true type.Sa programom Sax2 da se instalirati nova verzija XFree86.
2.Sada moras nabaviti windowsowe true type fondove koji nazalost nisu vise dostupni za download.Najbolje da ih kopiras sa postojece windows particije.Te fondove kopiraj u sljedeci direktorij:
/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype/
Napomena:Imena fondova moraju biti pisana malim slovima i nesmiju imati crtice,navodnike itd…
3.Sada moras sa root pravima sljedece komande utipkati( najbolje da ih preuzmes odavde uz pomoc “Cut & Paste” ):
cd /usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype/
/usr/X11R6/bin/ttmkfdir|sed s/^[0-9]*// > fonts.scale.neu
SuSEconfig
4. Startuj KDE ponovo
Time si uspjesno instalirao Ove Fondove.Kako se ukljuci Anti Aliasing objasnile su kolege gore. Ako zelis da kontrolises dali je Anti Aliasing ukljucen, mozes to uraditi komandom:
xmag
time se povecava jedan dio grafickog sucelja tako da mozes vidjeti dali su slova gradena grubim crnim kockicama, ili postoje i polu-tamne kockice koje slovima daju odredjenu nijansu.
Pozdrav Babysitter
undefined