Ovako, neki dan sam uzeo novi hdd, napravio particije i jednu fat32 za Suse9.0, ali ne znam nikako sad to instalirati. Pokrenem instalaciju i ne znam kako sad sve naštimati da se on instalira na F: particiju!
Pa upomoć …
Ovako, neki dan sam uzeo novi hdd, napravio particije i jednu fat32 za Suse9.0, ali ne znam nikako sad to instalirati. Pokrenem instalaciju i ne znam kako sad sve naštimati da se on instalira na F: particiju!
Pa upomoć …
[quote]Ovako, neki dan sam uzeo novi hdd, napravio particije i jednu fat32 za Suse9.0, ali ne znam nikako sad to instalirati. Pokrenem instalaciju i ne znam kako sad sve naštimati da se on instalira na F: particiju!
[/quote]
Koje si particije napravio ? Jesi li pokrenuo instalaciju suse-a ?
Najbrže rješenje je da ostaviš par GB praznog prostora na disku (recimo da izbrišeš tu “F:” particiju). Yast će automatski napraviti swap i root particiju i “off you go”. (*)
Ostatak posta pročitaj samo ako ti je dosadno
IDE uređaji:
/dev/hda - Prvi IDE uređaj, (prvi) na prvom IDE kanalu (obično hard disk)
/dev/hdb
/dev/hdc - Treći IDE uređaj, (prvi) na drugom IDE kanalu (obično CD-ROM)
/dev/hdd
PC računari mogu imati maskimalno 4 primarne particije, redom:
/dev/hda1
/dev/hda2
/dev/hda3
/dev/hda4
Jedna od primarnih particija (hda2 … hda4 ?) proglasi se extended, i u njoj se mogu kreirati tzv. logičke particije koje se numerišu od /dev/hda5 itd. do /dev/hda63
primjer izgleda tabele particija:
/dev/hda1 (NTFS)
/dev/hda2 (FAT32)
/dev/hda3 (extended)
/dev/hda5 (linux swap)
/dev/hda6 (linux native)
/dev/hda7 (FAT32)
Windows “vidi”:
/dev/hda1 kao “C:”,
/dev/hda2 kao “D:”,
/dev/hda7 kao "E:"
Linux particije ne vidi.
Za Linux moraš imati jednu swap particiju + jednu root particiju.
Linux tu korijensku particiju označava sa “/” (odnosno u Linux terminologiji to se naziva mount point - tačka montiranja)
Ako “kontaš” ovo gore sada možeš i ručno kreirati particije koje ti trebaju,
Prilikom instalacije odabereš “ručno kreiranje particija” i, recimo u extended particiji, napraviš jednu swap particiju veličine od 1x do 2x koliko imaš RAM memorije (npr. za 512MB RAM-a 768 MB swap particije); zatim napraviš root particiju i dodjeliš joj tačku montiranja “/”. Najbolje bi bilo kad bi za nju mogao odvojiti +4GB ili više, a 2GB je minimum ispod kojeg ne bih išao da sam na tvom mjestu. Yast će te još jednom pitati da sve to potvrdiš i to je to…
BTW, ovaj zadnji paragraf je odličan recept da skršiš podatke na hard disku. Kao i obično, pazi dobro šta radiš i osiguraj se (backup!)
(*)
Primjeti da, ukoliko nema slobodnih particija, Yast može automatski napraviti resize FAT32 particije na kojoj ima slobodnog prostora, ALI:
a) moraš defragmentirati tu particiju
b) uvijek postoji mogućnost gubitka podataka
c) ako je NTFS particija i Windows 2000/XP , zaboravi
A kako bi bilo da ti dođeš pa mi pokažeš?
C: mi je NTFS za WInXp
D: mi je fat32 za Win98
e: mi je ntfs za docs
f: mi je ntfs z docs
g: mi je predviđena za linux fat32
h: mi je ntfs za mp3
Ako imaš auto, donesi računar (možeš samo kutiju) u četvrtak na Ilidžu.
Da sam u Sarajevu, navratio bih, ali nisam!
…Adise ja sam iz Turbeta nisi se javio ima i vishe c c c