instaliro sam suse 9.0, sve je teklo bez problema.
medjutim, kad sam naknadno instaliro programe, oni su instalirani, ali nije ih sve stavil na menu.
Da , zbog toga sto je sistem malo drugciji od windowsa. Te programe mozes pokrenuti iz x-terminala time sto kucas njegovo ime i pritisnes ENTER.
Ako koristis KDE onda Menue mozes sam obraditi. Klikni desnim misem na KMenue dole lijevo u panelu i otvori menue-editor. Pogledaj kako su drugi programi tamo uneseni i na isti nacin unesi svoj program. Mozes izabrati ikonu, ime kao i komandu programa tj. njegovo ime.
Mozes probati i naci nove programe u “kappfinder” programu, ako vec koristis KDE?
Kao sto ti je vec neko rekao dovoljno je da u konzoli ukucas pocetna slova tog programa + TAB + Enter i to je to…
Ali to nije konacno rjesenje. Ljudi shvatite da neko ko je dosao s windowsa ne voli raditi u konzoli
Sitna ispravka: aplikacija se zove kmenuedit, a ko ne voli konzolu može koristiti Alt+F2 (u KDEu)
Preporuka: ako ne želiš da se ovakve konfuzne stvari dešavaju, instaliraj stvari iz RPM datoteka i instaliraj ih kroz YAST (onaj gušter dole)