SuSE 9.1 - grafička, zvučna, modem

eh ovako… ja sam pocetnik u linuxu i treba mi pomoc(zasad samo programiram u c-u)
imam suse 9.1 koji ne prepoznaje ni graficku ni zvucnu(imam 64-bitni procesor-pentium 4, foxconn 915 maticna, e-geforce 6600 le, zvucna je dosla u kompu) a ni modem(us robotics 56)
trebao bih pomoc oko namudavanja graficke, zvucne i modema
hvala unaprijed
pozdrav

64bitni P4 ???

nevermind - samo preskoci SuSE9.1 ! Uzmi 9.3 ili 10.1 ! Pola biblioteka je “popucano” na 64bitnoj verziji !

Pozdrav

Ice

Foxconn 915 = Intel Pentium 4 ili Celeron D
Znaci 32 bit
Ako ti je to konfiguracija onda uzmi distribuciju Suse x86
Ako ti je slucajno 64 bit-a za koje nikako ne vjerujem onda distribuciju Suse x86-64
Prepoznace ti zvucnu odmah, jer se radi o AC97 integrisanoj direkt na maticnoj
Graficku sa kernelom linux-2.6.11 funkcionise :slight_smile:
Znaci Suse 9.3, 10.0 ili 10.1 i uzivaj

US Robotics je jedini proizvođač “winmodema” koji apsolutno nikako nije podržan :frowning: sorry…

možda mu je onaj serijski (fenomenalni za linux lol)

Ne razumjem se u te modeme, ali nikad nemam problema s tim. Niti sam sta konfigurirao poslije instalacije, ali uvijek radi?
Prikopcan preko ethernet-a zapravo je router konfiguraciju radim na njemu preko firefoxa ako je potrebno nesto cackati. Ali imam pitanje nakon 2 sata pocinje se paliti -gasiti ne znam dali nekakva posebna konfiguracija na linux-u se treba obaviti?

ej ice ja sam isto iz bihaca pa ako imas ti suse 10.1 da mi nekako prebacis :slight_smile:

[quote=medo]Foxconn 915 = Intel Pentium 4 ili Celeron D
Znaci 32 bit[/quote]
ne mora znaciti… malo potrazi na internetu :slight_smile:

0

Eh koliko je tehnika napredovala nisam ni znao da na LGA775 Socket uopste moze Penium dual-core.
Sorry

D kod intela ne stoji za dual-core nego za dual-error :wink: pa vi bujrum :wink:

solid - trenutno nisam u Bihacu, ali kad budem dolazio - ponijet cu jednu vecu kolekciju linux distribucija pa cemo malo dilat gradom… nadji jos zainteresiranih, pa mozda napravimo i neki copy-party :stuck_out_tongue: U Bihacu sam sredinom jula… usput - vecinu linux distribucija mozete i naci na Bihnetovoj free zoni !

@medo - 9.1 ima hrpu problema… bilo kako bilo uzmi 9.3 ili 10.1 !

Pozdrav

Ice

@nexadus - da izvines - 64bita su hebeni HYPE ! Marketing nafurao sve na 64bita i to je Bog. kad covjek malo bolje razmisli sta se desava pointeri su umjesto 4 - 8 bajta veliki. Da ne govorim da to neke binarne fajlove moze povecati do 20%, ali sta je danas diskovni prostor, zar ne? 64Bitni sistem ( hardware + software ) to omogucuje da za jedan proces alociras preko 3GB RAMa. Eh… da vidim ko sad na obicnim mashinama ima vise od 2 GB RAMa. Na serveru i nekako mogu razumjeti ( pogotovo ako neki DB-server drzi neku golemu tabelu u memoriji… heh ). Sve ostalo - nope ! Promasaj gledano sa teoretske strane. U praksi su neki casopisi objavili kako su AMD64bitni procesori do 20% brzi… hm… da li je nekom casopisu vjerovati - do je do vas. Ja sam nabavio jednu mashinu sa Athlonom64 koja sa 512MB RAMa perfektno vrsi funkciju proxyija, gatewaya itd. Mogu reci da je bolja od P4-2.8GHz na nekoj jeftinoj ploci. Planiram takodjer testirati Opterone pa javim vam kakvi su rezultati :smiley:

Pozdrav

Ice

@IceBreaker Suse 10.1 dao sam nekom covjeku kojeg nikada nisam do tada vidio. Ispala prica imao Suse 10.0 i ja kazem evo ti ovo pa se igraj.
Ja sam preselio na Ubuntu i vise mi je prijateljski nego Suse :slight_smile: