Suse 9.2 "freeze" LEDI

Odledio sam ga, počeo sam instalaciju sa ACPI OFF, i radi normalno, čak i za muštuluka proradi mi modem i radi ko lud, evo me baš probavam i nije mi crkla veza odavno…

I love this game[/quote]

ali samo za kratko, muštuluk za modem još stoji, ali sistem mi se ponovo ledi, stvarno mi je teško palo lol, prvi put kad sam instalirao suse 9.2, bilo je bez acpi=off, i tada je ledio kada sam u KDE-u, danas kada sam snimio poceo sam odmah sa acpi=off pri instaliranju OS-a, reko nista me ne košta da i tu varijantu probam, kad sve radi normalno, jedno 30 min, kad odjednom zaledi, evo sada su leđenja ucestala, malo nek’ mu je zor odmah se smrzne npr YaST, a eto nije se zaledio dok sam snimio bruku materijala, npr kernel sources, i ostalo, a nekad samo dok virnem u YaST, samo cekam kad ce ponovo, trenutno sa javljam preko SuSE-a, zato ljudi ako imate kakve prijedloge bujrum, ali konkretno kako-šta. Jel do RAM-a (128MB SDRAM), procesora(VIA SAMUEL 2 666 MHz)?

Gracias

[quote]zivio ti nama… bas je bio problem sa ACPIom “kao i uvijek”… ovo sto su ti drugi preporucavali da rekompajliras svoj kernel, sigurno nije losa ideja jer Vedran je u pravu kad kaze da SuSE “patchira” kernel nekim glupostima…

preporucam ti zadnji kernel jedan Nescaffe i ugodan ostatak zivota uz SuSE :wink:

Pozdrav

Ice[/quote]
Evo u ovoj sesiji javljanja jos nije zaledio nikako, izgleda da cu morati da probam sa kompajliranjem kernela, ali pošto sam novajlija, biće malo teže…

prateći uputstvo sa start.org.ba nešta sam kao kompajlirao, tacnije onaj isti kernel koji mi je bio na HD, jer je na CD-u U RPM formatu, trajalo je oko 1.5h+, i dok je to trajalo nije zaledio sekunde, još plus ovo sve sam uradio nakon što sam bio na netu neprekidno jedno pola sata, ali izgleda ne pali ovaj fol…

LEDENICE:
jednom mi je zaledio dok sam snimao temu ikona nuvolu, a kada sam ga nasilno ugasio i ponovio instalaciju theme nije zaledio, zaledio mi je npr. kad sam isao na switch user, a kada sam drugi put isao da provjerim hoće li zalediti na istom mjestu, nije zaledio, i još jednom kada sam išao na query modema u kppp, zakljucak: nije do necega sto ga uvijek zaledi nego je to “ofrlje”, kada ga ostavim i nista ne barcem on ne ledi (restartovao ga i ostavio da radi na prazno-screensaver)…

evo odavno sam na netu i još nije zaledio i još mi nije pukla veza, šta li to onda djeluje na njega pa ga zaledi? Inače SuSE mi se pali oko 4 min!!! brz je ko ranjen puž. Možda je do resursa, ali opet ne kontam što ga zaledi, što ne nastavi sa procesiranjem pa kad stigne, stigne… malo sam googlao ali slabo ima šta…

Evo sad sam ga baš bio upregnuo sa open office-om, i sa yastom i nije se zaledio, baš čudno kad hoćeš da zaledi on neće…

PS:
Moj slijedeći odgovor je jubilarni (100) lol
PPS
Šta je ovo samo se ja javljam? Nigdje nikog da šta pametno promuhabetimo…

…ali zato FVWM radi ko sat

deder ti pokreni memory test sa suse cd.a… to meni smrdi na osteceno memorijsko podrucje… zamrzavanje je mozda bas time prouzrokovano…

Pozdrav

Ice

PS: aldine, prestani brojati postove :wink: ovo su olimpijske igre :wink:

probao sam nije bilo errora, cekao sam 3-4 “pass-a” bilo je nekih 7-12 testova svi su ok, evo od jutros ga ganjam i samo je zaledio jednom i to kad sam otvorio dva zip file-a paralelno, izgleda da je do resursa ipak 128MB…

ma slucajno pogledah kad 99 pa mi eto bi šega - dogura do stoje, jest da je od toga 98 bilo for help lol.

probao sam nije bilo errora, cekao sam 3-4 “pass-a” bilo je nekih 7-12 testova svi su ok, evo od jutros ga ganjam i samo je zaledio jednom i to kad sam otvorio dva zip file-a paralelno, izgleda da je do resursa ipak 128MB…

ma slucajno pogledah kad 99 pa mi eto bi šega - dogura do stoje, jest da je od toga 98 bilo for help lol.[/quote]

do resursa? hm… mislis da mu 128 MB RAMa nije dovoljno za pokretanje nekog window managera i dva zip fajla? nego - da ti nisi zaboravio swap particiju ako mislis da mu je to malo resursa??

Pozdrav

Ice

swap je 226MB-toliko je sam sebi odabrao. a kad smo kod zipa, na MDK sam mogao tako nesto raditi bez problema, moze i ovdje ali nekad prodje a nekad ga zaledi…
ma neznam koji mu je, na MDK 10.1 radi super na xp radi super, na bhld, ubuntu, kubuntu, suse 9.0, radi normalno samo na ovom 9.2 ledi (dobro zaledio je i na NLD 9.0) , al vidi ovo, evo me bas sad na internetu preko suseta, i sve je ok ali cim pocnes nesto malo jace da mu das da radi on se zaledi evo npr kada sam snimao neke pakete preko yasta nekad zaledi a nekad prodje bez problema, ma nista probacu slack, ili 9.1, pa kad izadje novi suse, probati ponovo.
probao sam sve kombinacija ACPI off, pri snimanju , pa zatim kod bootanja ukucam, pa sam disable-ovao u BIOSU, nema sta nisam ali opet se zaledi

ipak hvala na pomoci

swap je 226MB-toliko je sam sebi odabrao. a kad smo kod zipa, na MDK sam mogao tako nesto raditi bez problema, moze i ovdje ali nekad prodje a nekad ga zaledi…
ma neznam koji mu je, na MDK 10.1 radi super na xp radi super, na bhld, ubuntu, kubuntu, suse 9.0, radi normalno samo na ovom 9.2 ledi (dobro zaledio je i na NLD 9.0) , al vidi ovo, evo me bas sad na internetu preko suseta, i sve je ok ali cim pocnes nesto malo jace da mu das da radi on se zaledi evo npr kada sam snimao neke pakete preko yasta nekad zaledi a nekad prodje bez problema, ma nista probacu slack, ili 9.1, pa kad izadje novi suse, probati ponovo.
probao sam sve kombinacija ACPI off, pri snimanju , pa zatim kod bootanja ukucam, pa sam disable-ovao u BIOSU, nema sta nisam ali opet se zaledi

ipak hvala na pomoci[/quote]

isto kao da je single task os lol dok radim jedno po jedno ili ove manje programe gcc kate internet dobar je inace… nekad se zaledi kada npr brisem neki paket iz yasta, npr evolution ili kernel source,

e hajde ako neko zna sta odnosno koje resurse tada trosi/koristi, jel ram ili procesor ili hd ili neznam ti sta, eto ako neko zna pri ovim stvarima koji je dio najvise opterecen neka se javi, ja eto sumnjam da je do rama ili kernela-posto mi je procesor via samuel 2, 666MHz-manje poznat pa ga mozda nisu nesto ni optimizirali za nj.

Jesi kada razmišljao o tome da otvoriš /var/log/masages i pogledaš koja greška se ponavlja ? Osim toga postoje dva demona koji se daju tako naštimati da jave posljednju grešku programa prije nego se “zaledi” a to su klogd i syslogd. Postoji i dmesg sa kojim se daju čitati svi erori za vrijeme punjenja kernela u memoriju.

ništa specijalno, uglavnom u ono vrijeme (ili malo prije toga) kada se zaledi nema nikakve poruke u /var/log/messages

možda da još probam sa ovim daemonima ako nije komplikovano i ako si raspolozen da mi pokazes kako treba i gdje se nalaze, pa ako nece onda da sacekam novi suse, ovaj radi, samo nekad u pola posla mi zaledi i onda cekaj dok ga restartujes… ali stvarno je cudno ovo sa zaledjivanjem…

Razmišljao sam da postavim nešto slično na start.linux.or.ba jer je ovo najbolja mogućnost da odkloniš probleme na sistemu. Pošto sam slab sa vremenom, samo ću kratko da objasnim kako da naštimaš syslog demon, a kad nađem vremena postavićemo i tamo.

Syslog se konfigurira preko datoteke /etc/syslog.conf
Sve što počinje sa # je komentar i neigra nikakvu ulogu, znači samo ostali redovi su interesantni za konfiguraciju. Ako pogledaš sadržaj ove datoteke vidjećeš da distribucije isporučuju već napisane redove koje će mo mi sada malo opširiti. Svaki red građen je kao:

izvor.prioritet akcija

izvor - odakle dolazi poruka
prioritet - Koja vrsta poruke i kada da je izdam
akcija - šta da uradim u tom slučaju

Sada će mo dodati jedan red sa kojim ćemo sve vrste poruka skrenuti u datoteku koja se nalazi u /root direktoriju i nosi naziv allmessages:
. /root/allmesages
Ako želiš samo poruke kernela prije neko se zaledi pišeš:
kern.emerg /root/kernmessages
i time bi u datoteci kernmessages sve pisalo što kernel u tom slučaju “kaže”.
Ako želiš da kontrolišeš programe normalnih korisnika na sistemu pišeš:
user.emerg /root/usererrors
i time će npr. Mozilla svoje poruke slati u /root/usererrors prije nego krešira.
Iskreno rečeno, nisam nikada koristio opciju emerg i neznam koliko je pouzdana ali vrijedi pokušati. Važno je da ti sat radi i da gledaš u koliko sati je kreširao sistem dabi kasnije mogao da identifikuješ grešku.

Na kraju moraš još narediti syslogd demonu da ponovo učita svoju konfig-datoteku:
killall -1 syslogd
i time je sve spremno

ubacio sam ova tri reda:

*.* /root/allmessages
kern.emerg /root/kernmessages
user.emerg /root/usererrors

allmessages se puni, ove ostale su jos prazne,
nisam uspio da ga zaledim, iako sam mu istovremeno startao OOo, YaST, Control Center, Firefox… i odrza se na nogama evo sat-dva ga forsiram ali nista, hard disk se tamo “previja”, ali sve jedno po jedno dok ne zavrsi on nije zaledio, svasta, nemogu da vjerujem, haj javicu se kada zaledi (ako zaledi) i vidjeti ima li kakvih poruka u ovim datotekama…

PS
nisam još probao slacka pa ću možda sutra uzeti i snimiti njega
ipak hvala ti na pomoći; ponešta sam sam naucio oko ovih messages

Apr 13 08:32:16 linux : pam_unix2: session started for user aldin, service xdm Apr 13 08:32:19 linux gconfd (aldin-3679): starting (version 2.6.1), pid 3679 user 'aldin' Apr 13 08:32:19 linux gconfd (aldin-3679): Resolved address "xml:readonly:/etc/opt/gnome/gconf/gconf.xml.mandatory" to a read-only config source at position 0 Apr 13 08:32:19 linux gconfd (aldin-3679): Resolved address "xml:readwrite:/home/aldin/.gconf" to a writable config source at position 1 Apr 13 08:32:19 linux gconfd (aldin-3679): Resolved address "xml:readonly:/etc/opt/gnome/gconf/gconf.xml.defaults" to a read-only config source at position 2 Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): iid OAFIID:BrokenNoType:20000808 has a NULL type Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): invalid character '#' in iid 'OAFIID:This#!!%$iid%^$%_|~!OAFIID_ContainsBadChars' Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'name' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'description' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'name' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'description' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'nautilus:view_as_name' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'nautilus:view_as_label' has no value Apr 13 08:32:29 linux bonobo-activation-server (aldin-3689): Property 'nautilus:viewer_label' has no value Apr 13 08:37:15 linux syslogd 1.4.1: restart. Apr 13 08:37:16 linux /etc/dev.d/block/50-hwscan.dev[2975]: new block device /block/hdb Apr 13 08:37:16 linux /etc/dev.d/block/51-subfs.dev[2992]: mount block device /block/hdb
evo pred kraj se vidi restart; prije toga je zaledio ali nikakve posebne poruke nije bilo…

Apr 13 09:05:51 linux pppd[3971]: Serial connection established. Apr 13 09:05:51 linux pppd[3971]: Connect: modem0 <--> /dev/modem Apr 13 09:05:54 linux modify_resolvconf: Service pppd modified /etc/resolv.conf. See info block in this file Apr 13 09:05:56 linux pppd[3971]: Script /etc/ppp/ip-up finished (pid 4313), status = 0x0 Apr 13 09:05:56 linux poll.tcpip: Starting mail and news send/fetch Apr 13 09:05:58 linux modify_resolvconf: kept /etc/resolv.conf and changed info block Apr 13 09:05:58 linux modify_resolvconf: removed /etc/resolv.conf.saved.by.pppd.modem0 Apr 13 09:06:03 linux poll.tcpip: Done mail and news send/fetch Apr 13 09:10:12 linux syslogd 1.4.1: restart. Apr 13 09:10:15 linux smpppd[3155]: smpppd version 1.50 started Apr 13 09:10:16 linux sshd[3208]: Server listening on :: port 22. Apr 13 09:10:17 linux kernel: klogd 1.4.1, log source = /proc/kmsg started.

u onim dvjema datotekama nije ostalo nikakvih poruka samo u allmessages, sto sam vec i naveo u kodu, eto prije restarta nije bilo nekih znacajnih poruka, ma nema veze haj “vidimo se iduce verzije”, cudno ovog jutra mi je zaledio cim sam ga upalio, jedino mi je ostala telemetrija kao u formuli 1 da i to probam lol, salim se hvala, svima koji su se javljali, i na pomoci oko ovoga prbl