Pokusavo sam instalirat SuSE 9.2 i ubacio sam prvi CD poceo instalaciju i sve je iso dobro do prvog reboota Problem je slijedeci,
reboota se sistem poslije prbog cd-a i dok se sistem dize zaledi mashina komplet radi se o tome da svaki put zaledi na razlicitom mjestu ne vezano za odredjenog servisa, ja sam pokusavao to rijesit stim da sam formatiro i promjenjeo prvi put file sistem umjesto reiser u ext2 isto se desava, pa u ext3 opet isto znaci da niej do file sistema, poveco sam swap particiju do 2 GB opet isto izvadio TV karticu i DVB karticu i RAM pa sam mjenjo graficu karticu sve sam promjenio osim maticnu plocu i svaki put sam na novo pokusavo podic sistem i desi mi ista situacija ne kontam!
Koristis li neki bootloader ? Ako si instalirao “grub” pregledaj sta je uneseno u /boot/grub/menu . Probaj podici sistem sa disketom ili Knoppixom , mountaj tu particiju,kopiraj pa nam posalji ovu datoteku ovdje na forum ako nisi siguran sta u njoj treba da stoji .
Jesam instaliro sam grub. ali prodje grab izaberem suse i dok se dize suse zaledi ili cak kad izaberem filesafe isto se desi…
pokupit cu taj file pa cu ga ovdje pastat.
Usput prekontrolisi dali je suse ili ti napravio jednu malenu /boot particiju ispod 1024 zilindra. To yast radi automatski kad vidi da je disk veci od 8 gb(a i grub se pokrece kao sto kazes) ali prekontrolisi ipak. Ovdje takodje moze doci do problema prilikom boota.
Prosle godine sam i ja doživio da punjenje kernela u memoriju stane “na pola puta” i nemožeš ni naprijed ni nazad. Radilo se o kernelu 2.6 na nekoj starijoj matičnoj. Nisam imao objašnjenje za ovakve fenomene pa sam se vratio na 2.4 koji se punio bez problema.
Moguće je da mu prilikom boota treba isključiti neke “kritične” opcije kao npr: acpi=off ili mu predati potrebne kao npr scsi=??? Ove opcije inače stoje u /boot/grub/menu pa ih možemo pogledati.
bio je nekad taj disk spojen na raid pa je suse 9.1 radio a sada sam prebacio na ide pa suse 9.2 nece da radi. maheru morat ces mi to napravit ja u zivotu SATA ne koristim.
Iz Husamovog opisa se čini da se ne ledi prilikom punjenja kernela nego kasnije - “dok se sistem dize zaledi mashina komplet radi se o tome da svaki put zaledi na razlicitom mjestu ne vezano za odredjenog servisa”
Mislim da je ovdje najbolja preporuka rekompajlirati ili staviti neki drugi kernel (neku drugu distribuciju!?)
Mali prijedlog je:
da izabereš expert instalaciju ( ako takvo nešto postoji na suse)
i da sam odabereš šta će instalirati. Za početak instaliraj samo “base” sistem,
bez ičega. Samo “go” sistem bez servisa.
Poslije toga dodaj dio po dio i onda ako ponovo stane znaćeš šta je u pitanju
zar ne ? :lol:
Ljudi moji instaliro sam ga vise od 100 puta na 100 razlicitih nacina sad v ovako sad onako, i nista a da mi je da probam 9.2 zasad mandrake radi, ako ikad budem uspio suseta instalirat bit ce veselo
Hvala vam svakako …
jednom sam imao slican problem, nesto nije bilo uredu sa paketima na instalacionim medijima, prva instalacija se nije mogla zavrsiti pa nakon drugog puta pola sistema nije radilo (yast, update i sl.) nakon toga je masina ledila prilikom boot-a “svaki put na drugom mjestu”
nisam bas imao vremena da debugiram … sad mi je zao…
Pa ne vjerujem da je do hladjenja, da je to problem vjerovatno bi nekad zaledilo na windows-u ili bi se barem resetovao sistem, a ja poprilicno pokrecem teske aplikacije po windows-u.
druga stvar ne znam da li je do medije, mislim nije nemoguce, ali nisam imo nikakvih errora u toku instalacije ili da je CD zagalvio bilo gdje …
ko zna jedino to nisam probao da uzmem druge CDove … al i to cu da probam.
Hvala
Suse, Mandrake i RedHat su poznati po tome što u svoje kernele uključuju nestabilne patcheve, tako da je vrlo lako moguće da na jednom računaru ne radi Suseov Linux kernel radi neke kombinacije matična/bios/zvučna/grafička/patch-xy-koji-niko-ne-koristi-osim-suseta, i odmah da ti kažem da se isto dešava i sa druge dvije distribucije. Ili imaš opciju da koristiš Slackware s tim što ćeš trebati rekompajirati kernel za svaki iole nestandardan hardver tako ti je to…
probaj sa ACPI off (disabled), nešta sam pročitao sa novelovog cd-a da kernel zna zalediti, pa su nešta preporucivali da se acpi iskljuci ako se to dešava na nekom od kompjutera, dalje me ništa nemoj pitati jer ti neznam objasniti konkretno, ovo ti samo prenosim šta sam pročitao kad sam bootao novel 9.0 linux desktop, ma i meni suse 9.2 (sa cd-ova) ledi ali usred korištenja (u KDE-u ili GNOME-u), pa znam kako ti je, ali MDK je isto dobar i kod mene je na kompu.
znaci probaj bootati i nađi negdje ACPI postavi na off pa šta bude.
Hejj ljudi necete vjerovati
uspio sam instalirat suse i to bez problema i kao sto je rekao aldin samo sam iskljucio “acpi” i sve je islo kako treba i sada ja mislim da sistem radi kako treba
…i još nešto. Na SuSE 9.2 je najvjerovatnije /boot/grub/grub.conf datoteka koju trebaš editovati, a ne kao što je to bili prije /boot/grub/menu. Unesi acpi=off iza(ne ispod) svakog reda koji počinje sa “kernel (hd0,1…” .
Odledio sam ga, počeo sam instalaciju sa ACPI OFF, i radi normalno, čak i za muštuluka proradi mi modem i radi ko lud, evo me baš probavam i nije mi crkla veza odavno…
zivio ti nama… bas je bio problem sa ACPIom “kao i uvijek”… ovo sto su ti drugi preporucavali da rekompajliras svoj kernel, sigurno nije losa ideja jer Vedran je u pravu kad kaze da SuSE “patchira” kernel nekim glupostima…
preporucam ti zadnji kernel jedan Nescaffe i ugodan ostatak zivota uz SuSE