Poštovanje…
Prije svega jedan veliki pozdrav za sve korisnike ovog foruma, ovo je moje prvo javljanje a razolog je sledeći, pokušaću što jasnije da objasnim problem sa kojim se trenutno susrećem.
Trenutno koristim SUSE 9.0 (a prije toga 8.2) .Što se tiče rada i instalacije sve radi fenomenalno(mjesecima bez reboa i sl) al postoji problem koji mi se javljao na 8.2 kao i na ovjo novijoj verziji 9.0. Problem sa kppp i modemom, inače imam modem neki hcf. Prvi problem koji sam imao sa kppp jeste:
you dont have sufficinet permission tu run /usr/sbin/pppd <- ovo javi na pocetku kad porkene ali to sam otklonio sa chmod 4755 /usr/sbin/pppd
/etc/resolv.conf is misssing or cant be read <- ovo javi nakon ovog prvog al sam i to otklonio.
E sad nakon sto sam instalirao drivere modema (source) podesim kppp ono sve kako treba i kliknem da queri modem kompjuter totalno zablokira i jedino rešenje je rebot mašine.Tj nakon sto kliknem na query modem komp zablokira i to traženje se uduži do unedogled znao sa
Možda da prvo probaš konfigurisati internet konekciju pomoću YAST-a, pa onda da pokreneš qinternet (ili kinternet), koji SuSE preporučuje za dialup.
Ja sam nekad imao sličnih problema sa softverskim modemom (Intel 536ep), ali nije bilo tako iritantno, jednom sedmično. (problem su bili loši drajveri i još nekih par internih SuSE problemčića)
Hm da li neko zna kako da podesim modem da automaski na startu pokrece.Sad sve to fino radi al najveci problem je nestanak struje ili gašanje računara.
Inače nije to neki problem svaki put i ponov instaliram samo što se jave ogromni problemi.
Negdje sam pročitao da je na MD 10 trebalo ubacit u
etc/rc.drc.local -> ln-s/dev/t** /dev/modem i da je problem bio otklonjen.
Eh sad sta bi ja na suse 9.0 trebao odradit, sad sve fino radi al samo da riješim ovo prilikom gašenja kompa.
Ne znam da li sam dobro pročitao, ali mi se čini da nisi zadovoljan uslugom?
Ljudi, shvatite da je čitav ovaj forum na volonterskoj bazi. Svako vam pomaže samo zato što stvarno ŽELI da vam pomogne i/ili zato što je i nama neko nekada pomogao. Ali ne možemo (a na kraju krajeva i ne moramo) uvijek riješiti svaki vaš problem.
Kome se to ne sviđa, neka nađe komercijalnu podršku, a u suprotnom vrata su u ovom smijeru :arrow:
ako ti treba komercijalna usluga obecavam da cu ti pomoci u roku 24-sata… (to je cak vise nego sto ti vecina velikih komercijalnih firmi moze ponuditi)…
ako nebudes zadovoljan uslugom pare dobijas nazad…
vrijeme koje se uzima naplaceno je minimum 1 sahat (bez obzira dali to traje samo 5 minuta) ovo vazi ako komp doneses meni/nama
ukoliko zelis da ti dodjem kuci/posao placas i kilometrazu koju moram preci + pola sahata ektra…
moze i telefonska usluga - prvo nam das sve podatke o sebi i mozemo ti pomoci…
ukoliko je nesto hitno - da dodjem odmah - kosta te ekstra po pozivu…
cijene: 1 sahat = 200 KM ili 100 euro-a
kilometraza: 1km = 0.5KM
tel. podrska 1min. = 1 KM
ekstra: 250 KM ili 125 euro-a po pozivu …
Ako si zainteresovan zovi !
Nije vazno sto sam ja trenutno u DK (imam ja ljude i u BiH koji ti mogu pomoci po istim uslovima) - samo ti zovi… Napravit cemo mi biznis koji pase i tebi…
Cekamo pozive
Usput, ako ne zelis da placas → RTFM ili imaj strpljenja…
Nihade nemoj me krivo svatiti ali zar nije to malo preskupo 1sat=200KM te jos kilometraza.Toliko nekosta izrada softvera a kamoli odrzavanje ili konfiguriranje racunala.
Mozda ne u BiH ali kosta i te kako… negdje cak i vise…
zivi sam dokaz, sto se softvera tice tu mislim da imamo razlicito misljenje…
[posto ne znam o kakvom ti to softveru mozes govoriti koji ne kosta 200 KM]
ima tu jos sta da se doda kod tih usluga (doduse ovo sam radio za Mac a ne Linux ali princip je isti)…
I ono najvazije: usluge i jesu nesto na cemu mnoge firme na zapadu zive - pa ti il uci/konfigurisi sam il plati …
Ja sam mislio opcenito na sat vremena programiranja.
Dobro sad bi se tu opet moglo i to pogijeliti,razlik je kad moras implemetirati neku kompleksnu logiku ili implementirati neki matematicki algoritam ili kad radis neko GUI sucelje.
Kako je ovo prvo teze onda i traje vise pa bi se mogla uzeti neka fiksna cijena za sve vrste programiranja.
Dalje kod nas bi te covjek ubio za 200KM,a kamo li da ti da te pare za servis racunara.Na zapadu nisam i neznam kako je ali malo je to preskupo.
Znaci ti odes nekome instalirati obicni OS recimo win i to traje 2 sata i ti njemu uzmes 400KM,to je skoro pola kompjutora.Mislim da je i na zapadu preskupo.
Neznam kako ti ali ja nikad nisam lovu uzimao za to,pa ni za instaliranje modema ili bilo koji komponenata.Doduse radio sam to na windowsu.
[quote]Ja sam mislio opcenito na sat vremena programiranja.
Dobro sad bi se tu opet moglo i to pogijeliti,razlik je kad moras implemetirati neku kompleksnu logiku ili implementirati neki matematicki algoritam ili kad radis neko GUI sucelje.
Kako je ovo prvo teze onda i traje vise pa bi se mogla uzeti neka fiksna cijena za sve vrste programiranja.
Dalje kod nas bi te covjek ubio za 200KM,a kamo li da ti da te pare za servis racunara.Na zapadu nisam i neznam kako je ali malo je to preskupo.
Znaci ti odes nekome instalirati obicni OS recimo win i to traje 2 sata i ti njemu uzmes 400KM,to je skoro pola kompjutora.Mislim da je i na zapadu preskupo.
Neznam kako ti ali ja nikad nisam lovu uzimao za to,pa ni za instaliranje modema ili bilo koji komponenata.Doduse radio sam to na windowsu.
Pozdrav[/quote]
DE - sat servisa je 50+€ zavisnosti šta rade, sat programiranja (uslovno rečeno) nema granice u zavisnosti šta radiš i koliko si dobar… Samo u BiH je programer plaćen po satu ko i malo bolji zidar ili neki zanatlija…
U svemu ima granica, vrijeme koje se uzima za naplatu nije 100% to (jer za neke stvari ti moze biti potrebno i 3 sata da rijesis problem ali naplatis samo jedan - ovaj tvoj primjer sa instalaciom OS je odlican primjer - ne mozes covjeku naplatiti ako ti licno nista ne radis 2 cijela sata- tj. ti pocnes instalaciju i ostalo/vecinu toga komp sam radi)…
stvar je dakle (ako je u pitanju neka firma): covjek donese komp, ti ga lijepo uvedes u svoju bazu das mu papir na kojem pisu svi podatci i problemi kompa, i kazes da ces nazvati kad bude gotovo…
rad moze uzeti oko 7 radnih dana (posto moze biti guzva - pa mora cekati red i sl.)
Ovo ja ovdje navodim primjer kako bi bilo da se podrska placa ! :=)
P.S. Kad radis za firmu koja zivi od usluga (vecinom), onda vec postoji tarifa po kojoj se radi i to ti je to… (nisu ovo “moje” cijene - ali ako netko hoce - sto da ne …)
Neznam ljudi,ali u HR programer ima jedva nekih 4000-5000 KN,to ti je oko
1000-1500 KM.
A ako si student i zelis raditi za takvu firmu imas onda 3000KN.
Ali da kazem to su privatne firme koje rade softver.Neke rade i svopj office.
I ja cu ti reci da sam jedan od rijetkih na faksu koji se pozabavio programiranjem jer inace ljudi to nezele uciti jer im je tesko nauciti a nisu zadovoljni sa lovom.Vecinom se orijentiraju na mreze,odrzavanje i projektiranje,navodno.
A ja sam jedan od onih koji to voli pa i ako mi se nebude isplatilo radicu nesto drugo a ovo ce mi barem biti hobi.
I mislim da je bolje tako,jer programirati za nekoga gore je nego kopati kanale,jer kad ti pukne rok a ti se radeci po cijeli dan sjebes.
Recimo meni ja sam imao slucajeva kad mi dodje i oce web sajt za 3 dana i to da nesto valja.Ja to uspijem nesto sklepati koliko mogu za tri dana i nemogu mu uzeti vise od 100KM.
Pa mislim gdje je tu razumijevanje,prvo ljudi nekontaju kako to ide jer oni imaju svoju djecu koja se zajebaju u wordu i kad vide njih oni misle da je to sve jednostavno i da to samo treba sjesti za kompjuter kliknuti par puta i gotovo,te uz to neznaju cijeniti rad.
U svemu ima granica, vrijeme koje se uzima za naplatu nije 100% to (jer za neke stvari ti moze biti potrebno i 3 sata da rijesis problem ali naplatis samo jedan - ovaj tvoj primjer sa instalaciom OS je odlican primjer - ne mozes covjeku naplatiti ako ti licno nista ne radis 2 cijela sata- tj. ti pocnes instalaciju i ostalo/vecinu toga komp sam radi)…
[/quote]
Gledaj ako sam ja laik za te stvari i ja tebe zovem da mi instaliras OS,ja uopce ne zelim nista raditi iako je to jednostavno.Konkretno kod instalacije OS-a komp radi 95% posla,ali ti ipak moras tu provesti dva sata ako dodjes meni kuci.Dakle ti gubis dva sata.Ljudi su takvi.Prvi sam ja takav.Jednom kad sam doaso kod frizerke da se sisam na celavo ona me nije htjela sisati vec mi je dala masinu i rekla sisaj se jer ja ti to nemogu naplatiti jer je to jednostavno i mozes to sam.
Ja sam njoj odgovorio pa i vi mozete sami prikljuciti satelitsku antenu ili promijeniti uticnicu ili prekidac a ipak zovete serviser-a da vam to radi.
Pa tako i ja nezelim da se zajebavam s onim sto mi nije posao iako to bilo jednostavno.
Ajde sta se tu razbacujete tim ciframa, mislim da se uveliko skrenuli sa teme al nema veze, mozete pisat ove stvari a np niste mi mogli reci u koju datoteku trebam stavit 1 liniju koda mozda sam ja to nekom trebao plati za to ?.No nema veze nasao sam odgovr na drugom mjestu naravno for free.Izgleda da ste me pogrešno protumačili.
Ono što vedran hoće da kaže, Linux je kao svemir… što više učiš sve ti je manje jasno… Kod Linuxa % padaju u odnosu na uloženo vrijeme… Što se više trudiš manje ti je jasno :lol: :lol: :lol:
Hm ja opet naido na poroblem sa ovim suse, toliko je velik da raymisljam da predem na neku drugu distribuciju.A to je da nekad kad se konektujem na net jednostavno zamrzne kao windoes nekad i jedni resenje je rucno rebot, da li neko zna o sta bi moglo biti :?:
Do SuSE-a je, i ja imam smećasti winmodem, pa bi se slična sranja (npr. zamrzavanje tastature) znala dešavati, ali samo na SuSE 9.0 i 9.1. Fakat ne znam da li je problem u njihovom pppd, smppd, nekom konfiguracijskom fajlu ili sl. Na drugim distribucijama (Slack, Debian) nisam imao takvih problema