pokusavam satima da nadjem mirror za download suse 9.3, ali pretraga me uvijek vodi na 10.0 verziju. da li je 9.3 uopste stavljena na free download? znam da 9.2 jeste.
Torrent je file koji sadrzi podatke za razmjenu podataka preko BitTorrent mreze. Da bi skinula torrent file treba ti torrent client. Preporucujem Azureus. A sto se tice preporuke, ako ti ne treba 64-bit onda skini samo 32-bit. Uvijek preporucujem DVD, bolje se ocuva, jer kada 1 CD ode, onda bas sve ode…
EDIT: Ovu cu glupost ostaviti. Da bi skinula torrent file ne treba ti torrent client moze samo wget :D. Medjutim, da bi skinula file (u tvome slucaju .iso Suse 9.3 DVDa) treba ti bittorrent client kojim ces otvoriti .torrent file.
ma taj link za torrent sam izbrisala sa foruma, zato sto je ispod linka citava diskusija o tome da li je link legalan. okanicu se toga. pokusavam naci legalan link, ali ne uspijevam. ovdje ne znam nikoga da mi moze dati DVD. Imam DVD sa 10-kom, ali, eto, cujem da to vise nije SUSE.
“Eval” je evaluation verzija, znaci li to nesto kao “trial”?
kad pokusam download, “skine” ga za sekundu! kaze kasnije da ne zna s kojim ce programom otvoriti format. treba li mi za download odredjena aplikacija, ili nesto nije uredu s linkom?
Jesi ipak skinula torrent?
Ako da, treba ti neki torrent klijent, jer to nije file koji zelis nego samo link do njega.
Ja sam vrlo zadovoljna sa Bittorrentom, mada vidim da mnogi preporucuju i Azureus.
[quote=muzevira]“Eval” je evaluation verzija, znaci li to nesto kao “trial”?
kad pokusam download, “skine” ga za sekundu! kaze kasnije da ne zna s kojim ce programom otvoriti format. treba li mi za download odredjena aplikacija, ili nesto nije uredu s linkom?[/quote]
“The evaluation edition is not time limited. It does install to the hard disk.”
eval je SUPER!!!, ne sekiraj se…
treba ti neki program kao nero ili k3b koji prži iso image, i onda fajl koji skineš spržiš i to je to
nemam pojma evo piše da je 4.1 GB (GIGA)
preko čega skidaš jel win ili lin?, imaš li neka ograničenja itd… ne znam stvarno, probaj sa drugog linka, tj nema veze ako ti piše suse 10.0 sam se prešaltaj u upper direktorij i nađi koji ti treba…
EVO RJEĹ ENJA:
znaš šta ćeš? skini ovih pet CD-ova oni mogu, sprži ih…
znači nađi negdje opciju burn iso image ili tako nešto nemoj ga samo nabaciti na cd i spržiti kao obični fajl tada ti cd neće biti boot-abilan…
Burning the ISO File(s)
After successfully having downloaded the ISO image(s), use a burning application of your choice to burn the ISO file(s) to a blank DVD. Select the option that allows burning a DVD image and/or a iso9660 filesystem. Do not burn the ISO image(s) the same way as you would burn files!
aldin, pokusala sam skinuti 5 CD-ova sa tvog link, evo krenulo je. mozda imam ogranicenje za skidanje velikih file-ova, skidam sa Windowsa. ipak nisam skinula torrent.
skinula sam svih 5 CD-ova i sprzila ih kao iso. ubacila prvi, sve uredu, uradio je base instalation; ubacila drugi, kaze “error: can not find iso kernel” ili iso image, ne mogu tacno da se sjetim.
hocu li ponovo skinuti drugi CD (sa istog ili drugog linka?) pa samo nastaviti?
iso kernel? Prvi put čujem za tako nešto. Kada si ubacila drugi CD? Ako hoćeš da instaliraš SuSE, dovoljno je da ubaciš prvi CD i da reboot kompjuter. Ako ti je u BIOS-u podešeno da prvo boot-a sa CD-a, pojaviće ti se SuSE instaler odakle možeš slijediti upute.
Sa drugog CD-a je moguće pokrenuti instaler ali to je potrebno samo ako ne radi boot sa prvog CD-a.
Kako si snimala CD-ove? U kojem formatu su skinuti image-i?
Ako su u .iso formatu, ne možeš ih samo snimiti na CD kao data, moraš izabrati opciju Burn CD Image ili nešto slično.
Javi koji je format file-ova koje si skinula i koji program koristiš za snimanje CD-ova.
skinula sam iso image, przila sam u NTI CD makeru, kao iso image (ne data CD).
prvi CD sam ubacila bootala sa njega i normalno krenula instalaciju. kad je zavrsio base instalaciju, kaze da ce rebootat. to je uradio, zatim izbacio prvi cd i trazio da ubacim drugi.
kad sam ubacila drugi izbacio je “error: can not find iso kernel” ali mozda se ne sjecam dobro, mozda je pisalo “error: can not find iso image”
ja sam rebootala, krenuo grub, pa sam izabrala Linux (kad mi je dao opcije linux, windows, failsafe itd.). ja sam mislila da ce bar dignuti SUSE pa cu kasnije instalirati pakete, ali tad mi je ponovo trazio drugi instalacijski CD da instalira pakete.
tada se citava prica jos jednom ponovila.
sad skidam 2. CD jos jednom, ali sa drugog linka. provjerila sam jesu li fajlovi sa starog i novog linka iste velicine.
9.3-x86-64-Network-Installation.iso [1] - 03 Jun 05 15:06 59 797 504
ovaj nemoj snimati nipošto lol
[quote=muzevira]skinula sam iso image, przila sam u NTI CD makeru, kao iso image (ne data CD).
prvi CD sam ubacila bootala sa njega i normalno krenula instalaciju. kad je zavrsio base instalaciju, kaze da ce rebootat. to je uradio, zatim izbacio prvi cd i trazio da ubacim drugi.[/quote]
jesi li odabrala KDE ili GNOME Desktop (pošto spominješ base instalaciju - samo da ustanovim da li mislimo na isto, jer na suse-u imaš i base instalaciju tj. bez grafičkog okruženja)
haj provjeri da nisi (slučajno) pogrešno napržila taj 2. drugi CD kao data umjesto kao iso, pogledaj u winexploreru imaš li dosta fajlova na njemu…
kada se snime paketi sa prvog CD-a nastaviće se snimanje sa ostalih, kada se sve završi dobićeš priliku da se logiraš…
ps:
jel ti GRUB bio grafiÄŤki, ili textualni?
jesu li ti svi iso image-i bili teški oko 650-700MB, poslije skidanja… ima jedan fol md5sum, ali o tom potom
odabrala sam KDE (nakon dugog opiranja) s tim da u insalaciji
nij doslo do opcije da biram.
downloadala sam jos jednom drugi cd i snimila ga kao iso.
ima puno file-ova
sa prvim cd-om sam provjerila dosadasnju instalaciju
(repair system) sam da vidim je li do sada sve u redu.
onda sam ubacila sljedeci cd (novi) ali opet ista stvar,
samo sto sam sad zapisala sta pise:
“can not find kernel image: linux”
base instalacija je u pitanju, bez grafickog interface-a.
opet sam pokusala dignuti linux i evo sta se tacno desi:
trazi login i password (s tim da ga ja nikad nisam odredila,
a ne znam da li se radi o nekom generalnom, mozda je
ovo glupa izjava)
to je jedan dio poruke, posto nije staticna.
za md5sumse sam citala, a nasla sam md5sum
checker za druge operativne sisteme tj. za win http://md5deep.sourceforge.net/