Znam da je vec spomenuto kako je to jedan od najgorih firewalla ali ipak mislim da mora postojati rjesenje.Naime kako sam prvi put instalirao linux nisam uspio uraditi to da mi je firewall upaljen sa odredjenim dozvoljenim portovima.Znaci moram ga skroz ugasiti ako hocu da pristupim tom protokolu iz vana.Znaci hocu da dozvolim nesto(npr. web, ssh…) a sve ostalo da je pod firewallom.Ima li iko rjesenje?U yastu sam sve pokusao , izvurnuo ga naopako… nista :?
Prema onome što se ja sjećam potrebno je da (ako to već podešavaš iz Yasta) odeš na Advanced settings i čini mi se da imaš opciju da manuelno uneseš koje portove Firewall ne treba da nadgleda. Između portova ostavljaš jedno prazno mjesto (22 25 106)
Ma sve sam ja to probao nece nista.Jedino ako nisam pobrkao zone (internal , external).sad je na external jer mi se to cinilo logicno
da nisi stavio DMZ ???
Pozdrav
Ice
Heh Sta je DMZ?
demilitarizirana zona naziv koji se koristi za podrucje ( adresa/hostova ) koje je zasticeno firewallom kako prema externoj mrezi ( internetu ) tako prema internoj mrezi.
Pozdrav
Ice
Ma nisam , na external je ali nista opet.Bice izgleda ili ga upali ili ugasi
nauci koristiti iptables svaka minuta investirana u to ce ti se isplatiti… vjeruj mi
Pozdrav
Ice
moj ti je savjet da iskljucis suse firewall, pronades/napises firewall skriptu za iptables.