SuSE lilo screen

Izgubio sam graficki lilo boot screen, nije cak ni onaj simulirani sa malim pingvinom.

Rezolucija i slova su na nivou DOS-a sto me jako nervira, ako neko zna kako to napravit bio bih mu zahvalan.

Ako sam dobro razumio ono sto zelis reci probaj na ovaj nacin:

Kada se logujes probaj pokrenuti #startx , ako ti to podje za rukom otidji u shell i loguj se kao superuser i kucaj #lilo sto ce ti napisati novi lilo loader. Dakle, imas :

#startx (ako moze)

#su

#lilo

Ako ti ovo ne podje za rukom onda otidji u /etc dir. i probaj naci i konfigurisati svoj lilo

Ako lilo-e tu opce nema onda otidji u /boot dir. gdje imas lilolog koji ce ti pomoci da napravis lilo loader novi…

A ono sto mene interesuje je to na koji nacin mogu da promjenim izgled lilo loader-a

/Kemo

http://sdb.suse.de/en/sdb/html/jkoeke_bootgrafik_72.html

Hvala Kemo na odgovoru, ali nije bas to. Ustvari nije u opste tosto ti mislis da jeste, ocito je do mene, nisma dobro opiso problem. Kome mene X-i rade sasvim regularno, ali lilo boot konzola (graficka naravno) ne radi (to ti je ono kada na pocetku imas izlistavanje potvrde hardvera, raznih podignutih software-a i slicno), a sto se tice izmjene i bilo kakvog mijenjanja interfejsa (grafiskog okruzenja) pogledaj

http://kde-look.org

covjek govori o framebufferu

moras koristiti kernel sa fb podrskom

Staaa???

Hoces da kazes damoram prekompajlirati kernel zbog toga. Ja sam vec imao taj screen ali se on izgubio kako sam ja nesto carko po kompu (problem je samo sto neznam kako je nestalo i sta je moje carkanje unistilo, pa je unisten i screen)

u KDE-u imas tool koji moze da konfigurise lilo, pokusaj tako

da ne detaljisem…evo ti link

Uglavnom ovo je za Slackware i RADI.

Koliko sam ja skontao iz tvoga posta tebe samo zanima put do message.boot fajla odakle bi on procitao sliku i to sprasio u lilo.

Kada mu to navedes reinstaliraj lilo i trebalo bi da radi.

Sadzak

Zaboravio sam pastirati kako izgleda moj lilo.conf u kojem je definisana rezolucija i put do boot slike

ti za pocetak u lilo stavi samo: vga = 791

zatim reinstaliraj lilo i rebootaj mashinu pa vidi da li je sredjena rezolucija, a onda stimaj boot sliku

------------------------------

boot = /dev/hda

delay = 50

prompt

timeout=200

message=/usr/share/lilo/xray-green.boot

vga = 791

image = /boot/vmlinuz

root = /dev/hda2

label = Slackware

read-only

-----------------------------------------------------

eto to je to

Nema na cemu,

Kasno sam vidio tvoj post i hvala za KDE_look

A i nije neki veliki problem prekompajlirati kernel

/Kemo

Pa ne trebas kompajlirati kernel bezze. Problem ti je vjerovatno kao sto je tripod naveo

Joooooj, ja sam stvarno ispo papak.

Postavio pitanje dobio odgovor i nikad da se javim.

Odgovor je lezo u VGA u lilo.conf.

Evo sada kazem HVALA.

Volio bih znati jeli Safir Secerovic cije ime vidjam na ovom siteu more bit student masinstva, ako jeste onda smo kolege i zajedno smo upisali fax (ista generacija).

Pozdrav za Safira.