SuSE mi jaaaaaako spor?

ovo je neko vec postavio pitanje ali ga ne mogu naci :?
imam SuSE 9.2 na 1.8GHz/512MB/40GB P4 masini. medjutim radi jaaako sporo. ako se ne koristi par sati, poslije toga mu treba 30 sekundi da starta FireFox il ibilo koju drugu aplikaciju. Nema veze sa internetom jer sporo otvara bilo koju aplikaciju. da otvori OpenOffice treba mu 2 minuta.
no, kad se malo “ugrije” radi uglavnom ok. mogl’o bi i brze ali se da tolerisati. ali dok je “hladan” - podsjeca me kda sam sa Win95 i 16MB RAM-a otvarao Photoshop 4 i veliek tiff fajlove :slight_smile:
sta bi molgo biti?

p.s. pod “hladan” ne mislim da je bio ugasen nego se samo nije koristio jedno vrijeme (par sati do par dana).

Može to biti neki proces u pozadini koji radi “trashing” memorije odnosno sve pređe u swap tako da kad pokušaš pokrenuti program sve osnovne biblioteke se učitavaju iz swapa.

Još jedna stvar specifična za Suse je da kod njih vazda ima nekih procesa u cron-u koji updatuju nešto ko zna šta, to sve treba pobrisati.

Kako si particionirao disk ? Na kojoj particiji je sistem i koliko ima mjesta ?

particioniran by default. samo je linux na tom kompjuteru. HD 20GB

samo ti to mogu reci :D

Pozdrav

Ice

samo ti to mogu reci :smiley:

Pozdrav

Ice

[quote]top

samo ti to mogu reci :smiley:

Pozdrav

Ice[/quote]

gledam ja i gledam… i gledam… i gledam… i nista ne kontam. brojevi se vrte, skacu redovi gore dole.

U prvom redu stoji
5 users
medjutim, navedena su 4: root, afan, arhiva, nobody? ko je nobody? njega nisam kreirao?
Pise takodje:
Mem: 93692k total, 92180k used…
ja bih trebao imati 256MB RAM-a?!?

X j uvijek na vrhu sa oo 30%CPU i 8% Mem
drugi je xmatrix oko 15% CPU i 3.5% Mem (ovo je mislim screensaver?!?)

izgleda li sta “nenormalno”?

ajmo redom…

user nobody je korisnik kojeg neki od tvojih daemona koristi ( iz sigurnosnih razloga… vise o tome na podforumu sigurnost :stuck_out_tongue: )…

X ti zdere 30% CPUa a xmatrix 15%… samo mi objasni - gdje ti je taj screensaver? na nekom od drugih neaktivnih desktopa? :shock: sto se on vrti ako ti radis na racunaru? onda… load average je prosjecno oterecenje sistema - cim je prva brojka presla 1 to znaci da neki proces stalno mora cekati na procesor ( pretpostavljam da imas masinu sa jednim procesorom ! ). drugo sto meni upada u oci - ti imas 112 procesa :shock: recimo ovako… ja na serveru koji vrti qmail, ldap, radius i mysql istovremeno imam jedva 120 procesa sto me ne cudi, ali ti na desktop mashini imas vec 112? sta rade drugi procesi?

provjeri recimo sa naredbom

pa cemo vidjeti kojih su to 112 procesa… cini mi se da vrtis neke servise koji su ti nepotrebni, ali radi neaktivnosti istih, oni se ne prikazuju trenutno u top.u…

Pozdrav

Ice

PS: usmjeri output naredbe u neku datoteku pa nam prekopiraj sadrzaj u forum ako ti je lakse da ne postavljas screenshot…

Jedan savjet:
Pozivanje top-a se može često izbjeći ako permanentno u panelu koristiš KTimemon. To je onaj mali monitor na kojem se opterećenost sistema odmah vidi. Često je dovoljno ako znaš dali je procesor opterećen ili ne ? Slika:
Pogledaj dole Vedranov post !

Ako vidiš da je opterećen i kada ne radiš ništa, onda koristi ps ili top.
To što se programi brže pune nakon nekog izvjesnog vremena ne leži u zagrijanosti kompjutera već u činjenici da neke biblioteke ostaju u memoriji nakon prvog punjenja. Ako isti program ponovo otvoriš on će se brže pokrenutu jer su neki dijelovi već u ram-u.

afan - Jedna od komandi pomoću koje možeš vidjeti ko se logovao i kada je last (ja obično radim last | more jer može biti dosta unosa).

Babysitter - fortunecity ne dozvoljava hotlinkovanje slika, ali ja sam poslao još jednu:

[quote]ajmo redom…

user nobody je korisnik kojeg neki od tvojih daemona koristi ( iz sigurnosnih razloga… vise o tome na podforumu sigurnost :stuck_out_tongue: )…

X ti zdere 30% CPUa a xmatrix 15%… samo mi objasni - gdje ti je taj screensaver? na nekom od drugih neaktivnih desktopa? :shock: sto se on vrti ako ti radis na racunaru?[/quote]
ovo sam pisao sa posla (a pokupio sam podatke od servera pomocu putty-ja). tako da je to razlog zasto je radio scrensaver :). posto je uzimao toliko procesa odmah sam ga ukin’o. U sustini mi ii ne treba jer cim prekinem raditi automatski gasim monitor.

da, samo sa jednm procesorom

[quote=“IceBreaker”] drugo sto meni upada u oci - ti imas 112 procesa :shock: recimo ovako… ja na serveru koji vrti qmail, ldap, radius i mysql istovremeno imam jedva 120 procesa sto me ne cudi, ali ti na desktop mashini imas vec 112? sta rade drugi procesi?[/qoute]
ovo ti ne znam objasniti. imam instaliran mysql/apache/php, ali (ubjedjen sam) da to imas i ti.

[quote]provjeri recimo sa naredbom

ps aux

pa cemo vidjeti kojih su to 112 procesa… cini mi se da vrtis neke servise koji su ti nepotrebni, ali radi neaktivnosti istih, oni se ne prikazuju trenutno u top.u…

Pozdrav

Ice

PS: usmjeri output naredbe u neku datoteku pa nam prekopiraj sadrzaj u forum ako ti je lakse da ne postavljas screenshot…[/quote]

http://www.afan.net/bhw/procesi.txt

U medjuvremenu sam skont’o da mi je jedan 128MB RAM rikno pa sad treba da ga zamjenim. Medjutim, ne sjecam se da mi je i prije radio ista brze :frowning:

Takodje vidim da mi radi u pozadini i Samba.
ja sam pokusao pokrenuti sambu, ali bezuspjesno. i posto ne radi treba da je iskljucim skroz.

ugasi slijedece: portmap, named, postfix, samba, cupsd(ako ne koristis printer), sshd(ako se ne spajas na tu masinu sa neke druge), nscd, httpd2, xinetd

ehet Jah

Ugasi SuSE?

(Ovo bi trebala biti šala. Na žalost, “moderne” komercijalne distribucije sve više i više liče na Winblows. Milijardu nepotrebnih servisa u defaultnoj instalaciji.)

[quote]ugasi slijedece: portmap, named, postfix, samba, cupsd(ako ne koristis printer), sshd(ako se ne spajas na tu masinu sa neke druge), nscd, httpd2, xinetd

ehet Jah[/quote]

Sto rece Adis - ugasi SuSE!
:smiley:

ok.
sta je “portmap”? (ok, znam da ja mogu naci informacije sta je portmap ali cu brze naci odovor od tebe :))
sta je “named”?
postfix, samba i cupfix definitvno ne koristim.
sshd mi treba jer se na jega priheftavam sa posla.
sta je nscd?
apache (httpd2) mi treba, nejga koristim za prugramiranje localno
zar xinetd ne koristi za upravo komuniciranje svih ovih procesa? zar smijem njega ugasiti?

PORTMAPper :wink: aj skontaj sta radi :wink: slobodno iskljuci… odmah ce ti se iskljuciti samba ( ako se ne varam )… NAMED je nameserver daemon… BIND :wink: postfix je MTA koji je podesen da radi u lokalu… samba ti je pokrenuta, ali sumnjam da imas neke koristi od nje, ako ti ne radi… http2 je apache2 ako ti treba - onda nek ostane…

ssh ( ako ti je masina prikacena na net sa public IP adresom ) prebaci na neki drugi port… saznat ces kad tad zasto ti govorim :wink:

koliko vidim - sve je okay - mozda je stvarno problem do RAMa jer ako ti je neka standardna masina - nebi trebala da koci !

Pozdrav

Ice

NFS koristi portmap. A svakako ti ne trebaju na istoj mašini i Samba i NFS.

Zašto bi isključivao SSH ili prebacivao na neki drugi (nestandardni) port? To je samo korak od toga da web servere prebacujemo sa porta 80 iz sigurnosnih razloga :wink:

Skripte koje se automatski pokušavaju ssh-ovati na neku Linux mašinu obično pokušavaju koristiti standardne accounte: root, mysql, test?

Treba uraditi sljedeće:

/etc/ssh/sshd_config

PermitRootLogin no

Pripaziti malo datoteke /etc/passwd i /etc/shaddow
Uvjeriti se da accounti za servise nemaju postavljene passworde.
npr. /etc/shadow

mysql:*:9797:0:::::

Kako za korisnika mysql nije postavljen password, samo se root moze prijaviti sa ‘su - mysql’…

Još jedna zgodna mogućnost jeste isfiltrirati dolazni promet na firewall-u, npr.

iptables -P INPUT DROP
...
iptables -A INPUT -p TCP -s 195.222.0.0/16 --dport 22 -j ACCEPT

Za kompletno rješenje gore navedenih problema: http://denyhosts.sourceforge.net/

P.S.
Zašto je mašina spora nakon što par sati/dana stoji upaljena? Iz nekog razloga ti aplikacije završe na swap-u. Pa kad ponovo sjedneš za mašinu … Vrlo vjerovatno da negdje, malo po malo “curi” memorija. Uobičajeni krivac je Firefox, ili pak neki poludjeli servis (npr. artsd)

Btw, svaka aplikacija na Linux-u će se sporije pokretati kada je pokrećeš prvi put. Svaki sljedeći put ide brže jer se ne moraju ponovo učitavati sve potrebne biblioteke (DLL-ovi), zato što su ostale u file cache-u (Linux agresivno koristi memoriju kao file cache).

Ovaj čiko radi na zadovoljavajućem rješenju (swap_prefetch):
http://members.optusnet.com.au/ckolivas/kernel/
(Čak je počeo raditi za SuSE)

[quote=Adis]Treba uraditi sljedeće:
/etc/ssh/sshd_config

[/quote]
Ako se dobro sjecam, ovo znaci da se ne mogu direktno logirati kao root, ali ako se logiram kao obicni user mogu se kasnije ¨presaltati¨ an root?

Konacno sam zamjenio onaj felericni RAM za 2x256 MB. Co´ece, leti ka ´tica
:smiley:

ok. opet sam nesto za…
nema mi nista u /media :frowning: prazno. totalka.

juce sam ubacio nove RAM module. bio sam skin’o dvd burner ali sam ga opet vratio. cd-burner je priheftan.
juce sam pravio “redovan” update programa (Opera, Mozilla, neki dodaci za MySQL, PDF reader i sl.).
I to je sve.

Ali, ako sam nesto zaheb’o sa dvd i cd - zasto bar ne pokazuje floppy?!?

Sta sam “sredio”?

da nisi “sredio” slucajno /etc/fstab ?

samo
afan@:> cat /etc/fstab
da vidim “sta ima” :slight_smile:
nisam ni otvarao niti “obradjivao”.

osim “indirektno” sa onim sta sam radio na kompu (naveo u porsolm postu)…

:frowning:

[quote]/dev/hda2 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap pri=42 0 0
/dev/hda1 swap swap pri=42 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom subfs fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy subfs fs=floppyfss,procuid,nodev,nosuid,sync 0 0
/dev/dvdrecorder /media/dvdrecorder subfs fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/ /media/ subfs fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0[/quote]

:frowning: