SUSE 9.3
Neposredno nakon instalacije suse prepozna NIC, spoji se na internet, skine update, ja surfam… E onda nakon prvog restarta masine mreza vise ne radi! Jednostavno nemam IP adresu!
Spajam se na mrezu u uredu!
Gdje je problem?
SUSE 9.3
Neposredno nakon instalacije suse prepozna NIC, spoji se na internet, skine update, ja surfam… E onda nakon prvog restarta masine mreza vise ne radi! Jednostavno nemam IP adresu!
Spajam se na mrezu u uredu!
Gdje je problem?
Vjerovatno ti automatski starta DHCP a potrebno je da sam konfigurises IP adresu (ako je u pitanju stalna konekcija), posto sam imao isti problem kada sam instalirao 9.3
Ne, ne IP adresu i trebam dobijati preko DHCP-a, nemam fixni IP!
Mreza u office-u!
To “u officu” mi ne govori bas puno… Kako pristupas internetu (OK, DHCP), da li ti DHCP dodjeli dobru adresu (provjeri sa ifconfig), da li ti je gateway dobro setiran itd. Koje parametre koristis, odnosno kako si podesio mreznu kartu?
Nisi pazio…
Gore lijepo pise da mi NE DODIJELI IP adresu! I u tome i jeste problem… To u officeu sam dodao cisto da ti docaram da se radi o LAN-u, jer mi se cinilo da pucas na konekcije tipa DSL!
Pitanje je sta se moze desiti nakon restarta, prvog restarta nakon instalacije, pa da mreza prestane raditi? Jel imao neko ovaj problem sa SUSE-om?
Jesi kontrolisao logove ? (str+alt+F10)
Jeli pokrenut dhcpd ? (ps aux | grep dhcpd)
Jeli interfejs uredu ? ( ifconfig )
Jeli pokrenut modul za mrežnu karticu ? (lsmod)
Logovi kazu:
"no configuration find for eth1"
e sada, pise i da pokrene driver prism54 za wireless, i to bi mogao biti taj problem?!?
dalje,
dhcpd[5418] recvfrom: Network is down
uglavno svi problemi su vezani za eth1, tj wireless koji nije konfigurisan (nemam driver)
dhcp je pokrenut /eth0
ifconfig prikaze eth0, ali bez IP
model
sis900 [size]xxxxx used by 0
Druga stvar, vrlooo iritirajuca, kada se pokusam konektovati preko modema SUSE se ZALEDI, ne reagira ni na sta, samo hard reset pomaze! Ne svaki put, ali vrlo cesto!
Sjeban je ovaj SUSE, apache-a ne mogu natjerat da radi, php, perl, c++ i mysql nisam niti htio probati, mandriva je bog za ovo! Steta sto nisam mogao natjerati modem da radi na mandrake-u!
Koju distribuciju predlazete za developing, dakle c++, php, perl, mysql, apache… I da uz to mogu srediti modem… Osim mandrake-a 10.2, s njim sam vec u zavadi!
Koji je modem? Ako radi na Suse-u može se natjerati i na Mandrivi.
Moze, nije do drivera, stalno je trazio hrpu stvari koje ne postoje u source-u te moje mandrive, npr. .config file… A buildat kernel mi se nije dalo, to jest dalo mi se al neuspjesno!
Jesi li probao instalirati paket kernel-source ? U nekim varijantama on ne dolazi na original CDovima pa ga moraš skinuti sa interneta.
Well, nisam! Jer nisam znao!
Ajd mi preporuci neku distribuciju za programirat na njoj (mandake 10.2 mi je beton, skinuo sam je samo zbog modema, al ako mi objasnis malo o tome gore spometutom ide on/a nazad na disk, SUSE-u su dani odbrojani…)
Pa svaka distribucija je Linux ako se ne bojiš programiranja onda ti nije problem instalirati jezike koje ti trebaju pa makar i na Lindows (naj ne-hakerskija distribucija). A i problemi su rješivi, pouzdano znam da za intel winmodeme treba instalirati kernel-source paket, istina nisi nam nikad rekao kakav modem imaš…
Znači da moraš pokrenuti modul za mrežnu karticu:
modprobe prism54
Najbolje da ovu naredbu upises u neki skript ispod /etc/rc.d/ ako je Yast nije već upisao tako da je ne moraš uvijek unositi.
dhcpd je pokrenut ali ako kartici fali driver nema mreže.
Ako ti je modem podržan na Mandrivi onda 100% radi i na SuSE (modul je isti)
nisam imo vremena da sve procitam, samo sam letimicno …
elem scenarij moze biti ovakav: da SuSE ne ucita modul prije nego sto pokrene dhcp client , tako da ne dobijes ip adresu jer nemas ethernet interface-a il sta vec …
Hvala vam svima, ali SUSE je proslost, mandrake 10.2 je na disku!
Kernel-source je tu, jos samo da skontam koji driver za modem je SUSE instalirao…