Instalirao sam suse sedmicu, nije bilo posebnih problema-prijatelj mi je rekao da mi je zastarjela i da bih je trebao “nadograditi”?
Kako da to najlakse napravim i u cemu se ta nadogradnja sastoji?
Ako moram na internet skidati bojim se da ce biti problema sa mojim dial-upom.
Pomoc bih molio.
Hvala.
Najbezbolniji put je da nabavis sebi 9.3 ili 10 Suse :).Sedmica je stvarno stara.Ako si u Zenici ja ti dam, ako nisi pitaj dalje
Hvala, vec sam dogovorio za noviju verziju.
A usput sta bi bila nadogradnja linux-a?
Kernel ?
Jel to moguce sa cd-a mislim da je na jednom od info-vih bilo…ili se mora kaciti na net?
Koja je procedura?
SuSE ima svoj Upgrade sistem koji (pretpostavljam) stavi nove verzije
podataka i dodaje nove fileove. Mada raja vječito ima problema sa
upgradeovima pa bih preporučio Fresh instalaciju.
U većini situacija je na Linuxu dovoljno spasiti sadržaj /home direktorija i nekih fajlova pod /etc, formatirati disk, instalirati novu verziju i vratiti ove direktorije i sve će raditi kako treba.
[quote=markecb]A usput sta bi bila nadogradnja linux-a?
Kernel ?
Koja je procedura?[/quote]
Nadogradnja ili Aktualiziranje Linuxa se uglavnom dijeli na :Software paket,Kernel ili cijelokupnu Distribuciju.
Prve dvije uglavnom ne mijenjaju samu distribuciju, vec dolazi se do Programskog Updatea (otklanjaja gresaka u produktivnosti i sigurnosti) i akutalizacija istih, vecina Distribucija ima za te automatizme i dovoljno jasne graficke Asistente ( u tvom slucaju Suse Yast ili Yast2) koji pomazu prilikom toga i sa jednog od update servera skida i instalira iste.
Naravno isti se mogu i manuelno instalirati putem:rpm,apt,dpkg …
Svaki par mijeseci kod SuSE (6-8 mj) izlazi nova verzija Distribucije koja sa sobom nosi spektar promjena kako u poboljsanom Dizajnu tako i implementaciji novih funkcija.
Vecina Distribucija nudi mogucnost Update ili Aktualiziranja na novu verziju ali uglavnom to zvuci samo u teoriji ne problematicno…pravilo (po mom iskustu zadnjih 9 god) kod SuSe je uglavnom Update u istoj Seriji znaci sa 7.1 na 7.2 itd uspijesan dok skok sa 7.2 na 9.3 ili 10.0 nevjerujem da bi urodio plodom,medjutim to i nije pitanje.
Pitanje je sta je optimalnije za Korisnika,sigurno da novije Distribucije donose sa sobom dosta intresantnih novina za poneku skupinu korisnika,medjutim to cesto moze da se ispostavi kao dvosjekli mac (Performance,Stabilnost,Sigurnost)
Moja preporuka je uvijek se informisati o Distribuciji i napraviti realnu usporedbu verzija
inace se brzo upada u Distribucijsku Histeriju.
Back up privatnih i vaznih podataka,zavisno od mogucnosti i potrebe back up cjelokupnog sistema prije prelaza na noviju Distribuciju tj Verziju,pomaze i back up cijelokupnog /etc i pokusavanja da kod problema sa konfiguracijom nove distribucije na osnovu istog usporedi ili izmjeni dio ili kompletni.
Proces update Verzije tj Distribucije je slican procesu instalacije samo sto se bira update a ne new install,dolazi do otklanjanja starih paketa zatim instaliranjem novih,i preuzimanja konfiguracije iz starog,dali putem Instalacijskog medija ili Neta.
Medjutim kao gore navedeno rijetko prolazi bez problema i trazenje uzroka je cesto dugotrajno tj isuvisno nepotrebno.
nadam se da si zadovoljan sa ovim odgovorima!!
P.S preporucio bih ti kao pocetniku koristenje vmware ili vmwareplayer u kojem mozes bez problema isprobavati Linux Distribucje i koje ti mogu ustedjeti mnogo posla,ali ne i ucenja to uglavnom moras sam,ali tu je i forum da ti pomogne!
pozdrav