Suse

ja bi koristio ethernet u svakom slucaju…

Ne moze koristi ethernet jer to u Tuzli “nije legalno” odnosno Inet (Genelec) tada ne moze pratiti protok podataka (tako sam cuo od bivseg admina u inet-u). A ne fali mu nista da koristi USB ako vec moze :slight_smile:

mozda je zato bivsi admin

za crazy_m:
eth0: VIA Rhine II at 0xbc00, 00:0b:6a:5e:25:97, IRQ 11.
eth0: MII PHY found at address 1, status 0x7849 advertising 05e1 Link 0000.
eth0: link down
eth0: no IPv6 routers present

eth1: register usbnet at usb-0000:00:10.0-2, CDC Ethernet Device

:idea:

Pa obzirom na to kakve sve hackove koriste ovi provajderi čudo je da stvar radi i na Windowsu :smiley: :lol:

eth1: register usbnet at usb-0000:00:10.0-2, CDC Ethernet Device
eth0: VIA Rhine II at 0xbc00, 00:0b:6a:5e:25:97, IRQ 11.
eth0: MII PHY found at address 1, status 0x7849 advertising 05e1 Link 0000.
eth0: link down
eth0: no IPv6 routers present
:idea:

Eh, sad idi u YaST i izbrisi konfiguraciju Cable Modem kao obicnog modem (ako je ima). Ja mislim da se to nalazi u, nesto kao, Network->Modem.

Ima drugi modul za podesavanje mrezne karice. Idi u njega i trazi manuelno podesavanje, postavi opcije (nisam siguran gdje ide), nes kao, Ethernet, pa upisi drugo polje broj 1 i ima opcije da selektujes kao usb-net… (nisam siguran :slight_smile: )

Pokusaj ovu opciju a ako se ne snadjes pokusat cu sutra da pribavim detalje (barem screenshot-ove) :smiley:

Bivsi jer je na novom poslu plata bolja :expressionless: a ne zato sto nije strucan :slight_smile:

Napravio sam radi.HAvala vam svima puno :lol: I zvucna raadi .Jos samo da namjestim graficku i printer.Graficku nemogu podesit odnosno nemogu ulkjuciti 3d/opengl pa pise da moram skinuti drajverre sa interneta. A za stamapc mi nema drajvera: To je LEXMARK Z615 . :idea:

A koja je graficka kartica ?

Ako je NVIDIA evo nekih linkova :

http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-7167/NVIDIA-Linux-x86-1.0-7167-pkg1.run

Ali prvo procitaj ovo (tako kazu iz NVIDIA-e) :slight_smile:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/supplementary/X/XFree86/nvidia-installer-HOWTO

Za printer:
http://downloads.lexmark.com/cgi-perl/downloads.cgi?ccs=229:1:0:433:0:0&os_group=Redhat&target=

Pozdravi

downloadrio sam drajvere za graficku al kad pokusam instalirati dobijem poruku da moram ugasiti x server prije instalacije. KAKO :lol:

P.S skino sam i rpm paket za printer i nstalirao sam al nista se ne desava opet neradi :wink:

Prijavi se kao root u grafickom modusu i pokreni naredbu init 3. Time ces se spustiti u text mod.

Kao root u konzoli otkucaj: init 3

super i to sam napravio jos samo ovaj stampac. Problem je sto ja instaliram paket z600llpddk.rpm sa lexmarkovog sitea, ali nista se ne desi. opet ga nemogu pokrenut(stampac) i opet ga nema u listi drajvera :rolleyes: :evil:

To je prednost na shellu , što možeš izvući sve informacije što te interesuju.
Ako te interesuje dali je paket instaliran, možeš koristiti:

Pošto se driveri nalaze ispod /lib/modules možeš koristiti i find:

Zatim, ako koristiš lpr(a ne cups) možeš kontrolisati etc/printcap sa:

cat /etc/printcap dali je tvoj printer ovdje naveden. Predpostavljam da i Cups ima sličan config file.
Pogledaj šta kaže lsmod kao root. Vidjećeš listu drivera u kojoj svaki možeš ispitati sa modinfo -d imemodula.
Pošalji jedan print iz komandne linije na standardni printer:

Jeli printer USB ?
Ako jeste pogledaj da je modul usb-core pokrenut.
Otiđi malo u šetnju, skupi nove ideje pa kad se vratiš isprobaj…