Suse

Imayli suse 9.2 kakvih problema sa raspozanvanjem usb cable modema i kakvih nekompaktibilnosti sa VIA cipsetima :rolleyes:

Ja sam radio sa nekim totalno nepoznatim modemom koji ide na USB i nije imao nikavih problema. Ne mogu se sjetiti tačnih informacija pa moja informacija i nije baš od neke pomoći ali u svakom slučaju mislim da nebi trebao imati problema. U svakom slučaju probaj.

Bojim se da ti se neće svidjeti ni Suse ni jedna druga distribucija jer dolaziš sa pomalo nerealnim očekivanjem da će sve raditi samo od sebe a da ti nećeš morati ništa pročitati ni naučiti.

Ne ne nisam ja rekao to. Krivo si shavtio. Ja sam vec probao mandrake 10.0 i ubuntu i mjesec dana vec pokusavam da napravim da mi modem proradi ali bez uspjeha :frowning: , pa zato zelim da probam suse da vidim da li cu s njim uspjeti sta

trebaces instalirati pppoe protokol…

Provjeri ima li tvoj cable modem opciju spajanja na mreznu karticu (motorola sb5100e koju koristi logosoft ima i usb i ethernet konektor). Kad ga spojis na mreznu, nema nikakvih problema, na usb-u ne radi…

Nije važno koju distribuciju koristiš. Najbolje bi bilo kad bi napisao Mail direktno proizvođaču modema i pitao ga dali podržava linux. Time bi učinio i za sebe i za Linux nešto dobro. Moraš uvijek misliti na to da on proizvođači često nevole linux jer je tu sve otvoreno. Da bi driver bio dio distribucije , mora da ispunjava uslove GNU-licence koja kaže da svoj rad i tehniku moraš pokazati drugima. Pošto u hardverskom svijetu vlada borba za inovacije, tehnike se čuvaju kao tajne.
Moj savjet: koristi google sa +linux +“cable modem”, možda naiđeš na nekog programera koji ima isti modem kao ti.

Tačno… ja sam pokušao naći ovaj modem na Google ali sve stranice koje dobijam su na holandskom ili koji li je već jezik, poneka na francuskom. Tako da je ovo izgleda neki model specifičan za Evropsko tržište :frowning: to je obično loša vijest.

Nadam se da su problemi sa Mdk 10.0 ono čudo vezano za usb i chipset, jer ako nije onda teško da će ti taj modem proraditi… ali svakako probaj i Suse.

Evo nabavio sam suse 9.2 i instalirao ga medjutim neradi mi yvucna ni modem.Smijesno je to sto je prepoynat i modem i yvucna i to tacno.Ynam da ya yvucnu moram koristiti modul via82xxx a kod mene je pokrenut snd?via82xx.Neynam kako to promjeniti. Kada upalim komp i ulayi u suse pise mi etho(backgrounding) waiting
eth1 not set unused
setting up eth 1 interface failed
setting network interface failed
Ynate li kao namjestitit te interfejse (gdje ukucati dhcp server getaway i dns)
i kako podesiti modul )drajver( ya yvucnu :rolleyes:

prvo podesi tastaturu…

moras provjeriti koju mreznu na racunaru imas… ako je novija neka - Suse ti nece sam ucitati modul za VIA GBit kartice… dhcpclient.conf i resolv.conf su ti za postavljanje DHCP i DNS servera…

Pozdrav

Ice

O kojem je tacno modemu rijec?

Rijec je u Motorola usb cable modemu.Ali kad odem na konfiguraciju modema on m iga prikazuje ko dial-up modem a ne ko kablovski 8)

Uopšte nije smiješno :smiley: jer USB i PCI uređaji se savršeno identifikuju, ali to ne znači da postoji drajver za njih.
via82xxx je OSS a snd_via82xxx je ALSA, oba bi trebala raditi - da li si siguran da ti nije stišan zvuk do kraja ili nešto slično?

To znači DHCP se aktivira

[quote]
eth1 not set unused
setting up eth 1 interface failed
setting network interface failed

Ynate li kao namjestitit te interfejse (gdje ukucati dhcp server getaway i dns)[/quote]
U Yast-u, pod Network Devices, Network Card (ili je Ethernet?) klikneš na Change pa imaš opciju static ili DHCP, a ispod imaš Nameservers (za DNS) i Routing (za gateway) mada to obično ne moraš dirati za DHCP.

Modul je dobar ! Otvori Kmix i pojačaj zvuk . Ili otvori Yast i koristi opciju “test” za zvuk.
Probaj Mrežne naštimati sa Yastom. To je najjednostavniji alat za konfiguraciju.
Ako je i modem prepoznat onda ti je to dobar znak. Sad pokušaj saznati koji modul koristi taj modem. Kao root lsmod. Ako pronađeš neki modul za koji misliš da je to taj, vidi šta kaže modinfo -d imemodula. Kad saznaš da je modul pokrenut, pobrini se za program pppoE. Mislim da je ovaj program i kod usb uređaja zadužen za komunikaciju između tebe i provajdera.

kada pokusam namjestiti dhcp server ukucam dns servere i ostalo i dodje do 66% i dobijem poruku:error:canot start dhcp deamon. Kako da to namjestim .
A sto se tice zvuka obicni audio fajlovi rade am mp3 neradi CUDNO :shock:

koliko je meni poznato, motorola cable modemi imaju pored usb i ethernet interfejs?

da ali meni se nalazi samo eth0 (to jest ethernet interfejs) a prilkom bootanja pise da eth1 nije podesen: gdje da podesim? :?

Evo nesto o modemu (ja mislim da je to taj tip :slight_smile: )

http://broadband.motorola.com/consumers/products/SB5100/downloads/SB5100_User_Guide.pdf

koristi ethernet interfejs na cable modemu i povezi sa mreznom na pc-u. ukoliko imas dvije mrezne na obje setuj da se podesavaju automatski (dhcp) a to mozes uraditi kroz yast.

Nema potrebe da povezuje Cable Modem sa Ethernet interfejsom. Ja sam danas podesio Motorola SB5100E SUFRboard Cable Modem na SuSE 9.2 preko USB interfejsa.

Otisao u YaST, izbrisao konfiguraciju Cable Modema kako obicnog dial modema, otisao u mreznu konfiguraciju, postavio da mi eth0 device ocitava kao usbnet device, stavio da trazi ip adresu preko DHCP-a i radi :slight_smile:

Za ludi:
Posalji na forum ispis slijedecih komandi:
lsusb -v
dmesg | grep eth0
dmesg | grep eth1