Prije nekih godinu i po postavio sam pitanje na ovom forumu kako nastimati misa da se krece isto ili slicno kao mis na Windowsima. Dobio sam hrpu odgovora sa pitanjima tipa koji distro, koji mis itd… i uputstava tipa citaj man xset ili objasnjenja sta je akceleracija ili treshold. E pa ja sam sve to procitao i jos uvijek nije bilo to to ali sam u citavom tom belaju digao ruke od toga i navikao sam na koristenje defaultne postavke (xset m) sto je bilo na granici upotrebljivosti. Neki dan ja instaliram UT na mog Debiana i vidi cuda: ja los, ja katastrofa ja pun kompleksa i eto ti sad. Naravno, krivac mis - ko bi drugi.Helem, da skratim izivciran zadam se na Google i trazim ("xset m " + windows + microsoft) i KONACNO PROSVJETLJENJE:
Naime meni jednostavno nije palo na pamet(mada sam ovo teoretski znao) da MIS IMA REZOLUCIJU i da je problem u tome sto ako taj parametar nije postavljen onda X-i to kontaju kao 200 sto je kriminalno mala vrijednost. Manifestacija toga je da kada se mis malo sporije krece pokazivac na ekranu stoji. Naredba ‘xset m accel thres’ NEMA BLAGE VEZE SA TIM. Takodjer ja sam radio sa slackwareom i debianom pa sam setovao X-e sa ‘xf86config’ gdje se rezolucija misa ne postavlja. Inace mis je PS/2 BTC Optical sa tockicem(poprilicno bugovit komad hardvera) i tacna postavka (i za tockic i za rezoluciju) u XF86Config (Section Input Device) je:
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "ExplorerPS/2"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Buttons” "5"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
Option “Resolution” “1600”
Ova postavka rezolucije bi trebala biti ovako nezavisno od tipa misa, znaci i za obicne miseve…
Takodjer, sada je postavka
xset m 3/2 1
znaci iskljucio sam akceleraciju kod brzih pokreta tako da je ona uvijek 3/2.
Znaci da rezimiram ako ste pocetnik u svijetu Linuxa i mis vas zeza obavezno u XF86Config (Section Input Device) datoteci provjerite da li je ova rezolucija misa postavljena. Ovaj dio sa xset naredbom mozete izostaviti jer KDE/GNOME imaju u svojim Control Panelima front-end za xset m pa to mozete fino sebi podesiti. Ko je radio sa windowsima dugo neka stavi treshold (prag povlacenja) 1 jer ce time dobiti najslicnije ponasanje kao na win.
I na kraju rezime: JA OPET TITO na UT-u.
:twisted:
[quote]Prije nekih godinu i po postavio sam pitanje na ovom forumu kako nastimati misa da se krece isto ili slicno kao mis na Windowsima. Dobio sam hrpu odgovora sa pitanjima tipa koji distro, koji mis itd… i uputstava tipa citaj man xset ili objasnjenja sta je akceleracija ili treshold. E pa ja sam sve to procitao i jos uvijek nije bilo to to ali sam u citavom tom belaju digao ruke od toga i navikao sam na koristenje defaultne postavke (xset m) sto je bilo na granici upotrebljivosti. Neki dan ja instaliram UT na mog Debiana i vidi cuda: ja los, ja katastrofa ja pun kompleksa i eto ti sad. Naravno, krivac mis - ko bi drugi.Helem, da skratim izivciran zadam se na Google i trazim ("xset m " + windows + microsoft) i KONACNO PROSVJETLJENJE:
Naime meni jednostavno nije palo na pamet(mada sam ovo teoretski znao) da MIS IMA REZOLUCIJU i da je problem u tome sto ako taj parametar nije postavljen onda X-i to kontaju kao 200 sto je kriminalno mala vrijednost. Manifestacija toga je da kada se mis malo sporije krece pokazivac na ekranu stoji. Naredba ‘xset m accel thres’ NEMA BLAGE VEZE SA TIM. Takodjer ja sam radio sa slackwareom i debianom pa sam setovao X-e sa ‘xf86config’ gdje se rezolucija misa ne postavlja. Inace mis je PS/2 BTC Optical sa tockicem(poprilicno bugovit komad hardvera) i tacna postavka (i za tockic i za rezoluciju) u XF86Config (Section Input Device) je:
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "ExplorerPS/2"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Buttons” "5"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
Option “Resolution” “1600”
Ova postavka rezolucije bi trebala biti ovako nezavisno od tipa misa, znaci i za obicne miseve…
Takodjer, sada je postavka
xset m 3/2 1
znaci iskljucio sam akceleraciju kod brzih pokreta tako da je ona uvijek 3/2.
Znaci da rezimiram ako ste pocetnik u svijetu Linuxa i mis vas zeza obavezno u XF86Config (Section Input Device) datoteci provjerite da li je ova rezolucija misa postavljena. Ovaj dio sa xset naredbom mozete izostaviti jer KDE/GNOME imaju u svojim Control Panelima front-end za xset m pa to mozete fino sebi podesiti. Ko je radio sa windowsima dugo neka stavi treshold (prag povlacenja) 1 jer ce time dobiti najslicnije ponasanje kao na win.
I na kraju rezime: JA OPET TITO na UT-u.
:twisted:[/quote]
Kad smo vec kod miseva, kako podesiti ona dva dodatna dugmeta na Microsoft IntelliMouse Explorer 3 misu?
Nasao sam da zadnje cvs verzije imwheel-a podrzavaju tog misa, ali desavaju mi se stalno neke budalastine prilikom kompajliranja tih verzija, a verzija koja dolazi sa distro je: imwheel-0.9.5-1031