Svi smo bili u zabludi

[quote]Svi sistem administratori koriste konzolu iz vise razloga:

1. Da nama obicnim ljudima koji se ne bavimo ovim poslom njihov posao izgleda tezak.
  2. Da stvore odbojnost drugih prema ovoj vrsti posla.

I jos jednom kazem koji normalan covjek bi koristio konzolu ako za to ima adekvatno graficko okruzenje.
“Covjek kojem je dosadno, nema sta da radi pa uci konzolne komande.”

Po mom misljenju koristenje konzolnog okruzenje je ne efikasno. Vrijeme potreseno na ucenje komandi je mnogo vece nego vrijeme i napor ulozeno za savladjivanje rada u grafickom okruzenju.

Ne vidim ni jedan dobar razlog zasto bi onaj ko koristi konzolu bio u prednosti nad onim ko koristi graficko okruzenje.

Smatram da dobro graficko okruzenje je normalnije za upotrebu nego crna konzola i treptuca linija u kojoj ja treba da upisem komande.

Moje licno vidjenje da ucenje komandi za konzolu je isto kao pamcenje brojeva telefona bez koristenje imenika u telefonu.
Ucenje tablice monozenja napamet bez koristenja digitrona.[/quote]
morgen :slight_smile:

znaci da nesto mozes nesto uraditi na kompu sistem mora lijepo izgledat jel to to? leteci prozori, popup toolbar, svjetlucajuci kursor. nisam shvatio. apple filozofija, uvijek sam ih smatrao smijesnim likovima. ako mu se ne svidja pisat komande neka napise svoje graf. sucelje. svaki gui ionako koristi sistemske instrukcije. lakse je prebirat po izbornicima nego ispisat switch koji ti treba u ~10ms. da ne spominjem da fali opcija i fleksibilnosi kod gui-a gotovo uvijek.

merem rijet samo jedno:

:smiley:

Ne znam je li baš slučajnost što su tim ljudima i pravopis i gramatika u kurcu.

Saga continues: :smiley:
parental advisory

kad smo vec podebelo u offtopic zasli eo jedna dobra

Odoh ja sad za sve programe koje imam naći Mono zamjenu. :slight_smile:

Podjela sys admina :slight_smile:
http://www.guld.dk/fjolleri/02.php

Novac je vazda odlican argument, logika naroda koju sam cuo nedavno je “Java/.NET programer u Microsoftu zaradjuje vise od Python programera u Hardcoreopensourcefirmasoftu” sto je vrlo interesantno, razmotrimo situaciju:

Firma mora kupiti softver+licence za masine (Windows Server, Windows 7/XP, Windows SQL server), zatim mora kupiti aplikacije za razvoj (Visual Studio, …) ako zeli koristiti komercijalne proizvode, zatim mora kupiti alate ako nema dobrih alternativnih (koji su FOSS/Freeware), zatim treba dati novac za hardver i konacno treba dati programerima da napisu proizvod i platiti njihov rad.

Alternativno, firma koja koristi FOSS ima 0% pocetnih troskova (osim mozda supporta koji ne bi trebo biti preskup i cijene hardvera) tako da ima vise novca da odvoji za programere da napisu svoje programe u cemu zele/vole.

Sta se vama cini, da imate firmu, u kojem slucaju ce programer imati vecu platu? Ultimativno se sve svodi na covjeka koji odredjuje plate ali mislim da u drugom slucaju ima vise para da barata s njima + 0KM (oke, dodajmo za masine jedno 10.000KM) pocetnog kapitala je puuuno bolja opcija svakom normalnom.

Ima tu i pitanje sa strane kupca, najcesce neupuceni keshovani traze “zvucna” imena u pozadini.

Ima tu i pitanje šefa kojem je draže da zarađuje 5000 KM, dok programeri imaju 500, jer dobije lovu za lobiranje komercijalnog softvera,
umjesto da i on i programeri imaju 1500 KM. Naravno, izmišljam brojke i scenarij samo da pojasnim. To se dešava u drugim branšama,
pa zašto onda ne i u programiranju?