Imam jedan problem koji mi bas i nije jasan
Imam ubntu vec odredeno vrijeme i sve je ok ali jutros mi se desi sljedece, kada sam pokusao jednostavno plaiti racunar
nezeli da ocita system nego jednostavno izbaci sljedece
mount: mounting /dev/disk/by-uuid/ogromna sifra/root
filed: invalid argument
mount:mounting/dev on/root/dev failed: No such file or directory
mount:mounting/sys on/root/sys failed: No such file or directory
mount:mounting/proc on/root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn t have requested /sbin/init
No init found.Try passin init=bootarg
BusyBox V1.20.2(Ubuntu 1:1.20.0-8ubuntu1)built-in shell(ash)
Koliko sam skotao ustvari on nemoze da ocita system za to sto mu fale dev, sys, proc, fileovi koji trebaju da se pokrene sistem ,
prvo me interesuje zbog cega se to desilo, i kako moze da se rijesi jer ne kontam ovo da se naprave ti filovi u shellu
Meni se ovo znalo desit, ili barem slicno? Ono sta ja mislim da je problem sto je se UUID diska promjenio ili neka greska tu ima, pa ne moze da mounta citav disk(particiju), mozes probati popravit /etc/fstab mada nisam siguran kako… ili probaj novi grub boot napravit…
Takodje znalo mi se ovo desit sa updejtom kernela ili slicnim stvarima (nestalo struje tokom hibernacije, itd…), tako da mi zadnji kernel nece da radi, dok failsafe radi normalno!? (probaj neki stariji kernel ako imas instaliran)
@Winchester
sacuvaj si vrijeme i zivce
boot-aj s live cda ili sl.
kopiraj /home na sigurno mjesto
instaliraj novi ponovo ubuntu
gotovo
Ako ipak studiras informatiku i linux kao os
ne mogu ti puno pomoci. Nisam forenzicar.
mozda ti pomogne
http://www.noobslab.com/2012/10/installrecover-grub-from-linux-live-cd.html
probaj i fsck na taj hd na kojem je instaliran linux
iz live sesije (boot s cda ili sl)
To sam i uradio, pokusavao sam, ali jednostavno ga nije htio mount-ovati cak ni sa live cd nisam mogao pristupiti podatcima ali sve u svemu je dobro jer uvijek imam podatke na 2 ili 3 mjesta pohranjena.