SYSLOG-NG (next generation) www.balabit.com

Radim na projektu implementacije Syslog Deamona koji ce imati svrhu sakupljanja podataka Cisco/Nortel Networks Routera/Switch-a (nekih 300 uredjaja). Server je postavljen (Red Hat9, Blade IBM Server) i uprkos veoma lose napravljenoj dokumentaciji mislim da je aplikacija dobro postavljena.

Zbog cega pisem ovaj posting! Jos se nisam odlucio na koji cu nacin sakuplati podatke i na kraju krajeva kako da ih na najbolji moguci nacin poslije obradjujem i analiziram (nekih 70.000 polinga u 1/h ce server primati i podhranjivati). Pitanje da li da koristim MySql ili nesto drugo kao DB i koja je tehnika najprikladnija za analizu podataka (pozeljno bi bilo preko html ili *.perla) u svakom slucaju zelim preko www browzera da dodjem do podataka)… Ako ima neko nesto da mi preporuci ili nesto slicno vec vidjeno bio bih veoma zahvalan… Unaprijed se zahvaljujem :!:

proto:netflow | http://www.splintered.net/sw/flow-tools/

www.sourceforge.net i www.freshmeat.net … dosta app koje sakupljaju podatke preko netflowa… a gdje ih spremaju - to ne znam… 70.000 pollinga za jedan sat nije nista za mysql… za izbacivanje podataka bih ti preporucio php ( ako ti treba pomoci oko programiranja, mozemo se dogovoriti kako i sta … )…

kolika je kolicina podataka?.. 70.000 pollinga puta x ?? koje informacije skupljas od routera odnosno switcheva? samo traffic ili?

Pozdrav

ICE