Tema prelazak na linux

Dobio sam zadatak da napisem projekat o prelasku na linux. Dakel prednosti i mane Linux-a, pocevsi od cjenovne tematike , tehničke(podrška drajvera, opterećenje resursima, programska podrška itd itd) pa do korisničke ( kako će se korisnik snaći poslije prelaska sa XP-a na linux). Razmišljao sam ubuntu da ubacim.

Dakle potrebno mi je sve prednosti i mane koje vam mogu pasti na pamet pa ću na osnovu toga da pišem.

P.S.

Pročitao sam već neke teme na ovom forumu tipa 10 koraka za prelazak na linux itd itd ali mene interesuje baš lična stanovišta.

P.S.S.

Izvinjavam se ako sam fulio podforum al ovaj mi se činio kao najprikladniji.

Uzdravlje

Kao da je vec bio thread o ovome ili mene prenosi :S

http://vukajlija.com/posteri/l-i-n-u-x-2245.jpg?1264020407

Evo odmah nekoliko mana zbog kojih ja jos uvijek ne prelazim:

Nokia PC Suite nema za linux (imaju alternative ali ne mogu updateovati firmware)
Nema igrica
Drajveri za printer mi ne mogu prikazati kolicinu boje ni ostale napredne stvari
Update BIOSa
AutoCAD, Photoshop

Prednosti:
Nema virusa i ostalog malicioznog smeca

[quote=nedim88]Prednosti:
Nema virusa i ostalog malicioznog smeca[/quote]
samo?

Jako star sajt, mnogi linkovi više ne rade:
http://wiki.linux.org.ba/Prelazak

Pa kao prvo i osnovno velika prednos Linuxa je njegov Kernel koji se moze podesavati po zelji korisnika, za razliku od M$ koji ima jedan Kernel i podesen je tako da mora da radi na svako PC-ju.I u Linuxu se moze uvek imati najnoviji Kernel.Ovo je jako velika prednosi.

Za Nokia

http://bojce.wordpress.com/2009/10/14/nokinux/
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=9376

Da u konzoli vidite koliko imate boje u %
Koje opcije imate
ink
Za USB štampač
ink -p usb

Nema igrica to jeste, zapravo ima, moze se poterati nesto i preko Wine igrice koje su pisane za M$…znaci ima i razonode.Ne mogu reci da je grafika kao na M$ ali kao sto rekoh ima razonode.

Sto se tice aplikacija za grafiku kako nema bre, zasto se neinformise pre nego sto napises

Photoshop --> Gimp, Gimpshop, CinePaint, Krita, Pixel

Video—> SMPlayer, VLC

Nema virusa, samo to…pa 60% tema za M$ se svodi resavanju problema koji nisu Hardwerski, za Linux ih ima ali su vise istrazivackog karaktera, bilo bi ih vise da ima vise korisnika verovatno ali time bi se sigurno poradilo na tome da se i igrice igraju, sve ima svoje prednosti i mane

Ne znam za vas ali meni bi trebalo veoma dobro objasnjenje zasto bih presao sa linuxa na windows…
Do nedavno sam imao i Win masinu (samo radi igara), no medjutim i ona je proslost jer apsolutno nemam potrebe za njom. Naravno, sve je ovo subjektivno i uslovno onim zasto nam treba comp…

Neka koristi ko sta hoce i voli.
Da ne bi ovde razglabali nepotrebno oko osnove najpolje bi bilo da pokretac teme malo pretrazi internet…Linux vs Linux i sigurno ce naci dosta objasnjenja za svoj nastojeci rad.Mi ovde mozemo dati neka svoja licna iskustva pa da i to ubaci u rad.
Meni je jako bitno i pozitivno to sto ekipa koja radi bug servis jako je azurna.Znam da sam jednom prilikom prijavio bug i bio je resen za pola sata.Nije takva situacija uvek ali zaista su momci azurni.To je veliki plus a bugova ima svuda i uvek ce biti.
Linux ti ima jako puno distribucija koje su namenje raznim korisnicima.
Lakoci koriscenja, instalacija, ali nisu svi takvi.Recimo na Ubuntu ti e posle instalacije sve manje vise odma spremno za rad, dok imas distribucija gde su sati negde i dani potrebni da koristis nesto osnovno.Sve zavisi od vestine.U tu grupu bi stavio Slackware, Arch, Gentoo, ali to kada podesis to radi ko munja.Kakav Ubuntu

Dobro, ne moraš pretjerivati. Razlike u performansama raznih distribucija sve su manje i manje. U “običnom” radu često zanemarive. Naravno, zavisi od svrhe za koju se distro koristi i zahtjeva korisnika.

Što se mene tiče, najbitniji od razloga 99,9%-tnog (ono 0,01% otpada na poneku igru koja neće da radi kroz wine, s vremena na vrijeme) prelaska na linux jeste FOSS filozofija. Ona Stallman-ova 4 principa bila su dovoljna :slight_smile: I, naravno, zajednica i spremnost da se pomogne drugome ne tražeći ništa zauzvrat, osim da i sam pomogneš drugome – ovo me uvijek iznova ostavi bez riječi.

I, da ne zaboravim, LaTeX :smiley:

pa i ne bivale razlike u performansama sve manje kad pri pokretanju sistema strpa sto god stigne u memoriju pa kad se pokrece aplikacija prividno izgleda kao da je brze. kako nece kad ga pola drzi u RAM-u. zasto meni ubuntu zauzme 500MB za razliku od debiana koji trosi 200-300MB. meni recimo nije mi bitno hoce li se aplikacija pokrenuti za 5 sec ili 30 sec. nekome mozda jeste.

Na istom hw gentoo se pokazao znatno bolji od freebsd-a za potrebe db aplikacije (mysql je bio u pitanju cini mi se) … tako da necemo sada ici u detalje meho :slight_smile:

hajd’ da pokusam ilustrirati na ovaj nacin, jednom malom analogijom: imas i vozis auto sa automatskim mjenjacem. super. ne moras da se brines on se brine za tebeb kada treba mijenjati brzinu. jest’ da takvo auto malo vise trosi i da mu je transmisija osjetljiva i kosta, ali vrijedi “komotiteta”.
onda probas auto sa manuelnim mjenjacem. poslije prvih par pokusaja upitas se koja budala jos koristi ovo? no, budes uporan, patis se malo dok ne uskladis i rad lijeve noge i mijenjanje brzina… poslije par mjseci, kada si se uhod’o sa manuelnim mjenjacen skontas kako je lijepo kada imas kontrolu nad svacim, kako auto sada brze reaguje jer ti komandujes, sigurniji si na cesto i sl.

e, to ti je i linux. ispocetka patnja i psovanje jer cielo vrijeme poredis sa Windows-ima, sto je naravno pogresno. Zaboravi na Win i “pocni ispocetka”, k’o da nikad nisi koristio kompjter. Kad upoznas i zavladas linuxom skontas kako je lijepo kad ti komandujes svacim.
:smiley:

Probaj testirati rad u OpenOffice.org, neki music player, video player, Firefox ili neki drugi browser, bilo koji PIM ili samo mail client i slične aplikacije koji prosječni (i velika većina) korisnici koriste svakodnevno i uporedi. Par sekundi razlike u pokretanju programa je zanemarivo, dok je rad zasigurno bez razlike. E sad optimizacija za specifične namjene je druga priča.

Znaci sve jedno jel, imao Ubuntu ili Gentoo?Govorim o instalaciji, Ubuntu je pored ostalog poznat kao lakoci instalacije.

Ako ti kazes da je i Gentoo onda u redu.Sto se tice samom radu u sistemu, daj neko ko koristi Gentoo neka koristi recimo godinu dana Ubuntu, pa ima da zardja.A svi oni koriste iste programe i Kernel se moze isti koristiti.Jeste, prakticno u radu u sistemu ce se svako snaci sta god koristio, posto rekoh, koriste iste programe, ali ovde je teoretski bitno koje su razlike da bi coveku rad bio sto bogatiji zar ne?Manimo se rasprava, bitno je sta je kljucno u svemu ovome.Razlika izmedju dve konkurencije

Ono sto je najbitnije, korisnik u Linuxu podesava sistem onako kako samo njemu odgovara, bira graficko okruzenje, znaci mozes isti Linux imati a da recimo koristis Gnome ili KDE okruzenje, potom stavis Openbox ili Fluxbox pa da se napatis dok pozadinu nepromenis, da ne govorim o podesavanju menija.A Windows je svaki isti, ovo kod Linuxa nisu razne teme nego grafcka okruzenja.Podesavas Kernel po tvom PC-ju iskljucujes podrsku za ono sto nemas u njemu i time je on znatno brzi

Znači još jedan razlog prelaska na linux: iako svaka distro može poslužiti za faktički svaku svrhu, postoje distribucije za specifične namjene odnosno varijante optimizirane za vršenje određenih funkcija.

Usput, T-rex, ne mora zahrđati, Ubuntu je ipak Linux, što znači da se sve može raditi i hard-way (ili geek-way, a za Boa mahsuz: nerd-way), ako neko želi tako.

Tu si u pravu, ali ako imas laksu mogucnost neces ici na tezu…no istina je da je 21.vek.
Pa imas Edubuntu koji je namenjen korisnicima cini mi se skolskog uzrasta, cak je jedna BG opstina dodelila djacima prvacima lap topove sa instaliranim Edubuntu na njemu.
Linux Sabayon zasnovan na Gentoo, Chakra zasnovana na Linux Arch-u, Ubuntu, Kubuntu, Exubuntu, Edubuntu svi oni zasnovan na Debian, samo sto svi stizu sa razlicitim okruzenjma.

Ima jos neki sto je zasnovan po Ubuntu ne mogu se setiti imena, ali stize sa svim nabudzanim aplikacijama za mediju

Dobro me napomenu: jedan od veoma bitnih razloga prelaska na Linux je upravo to – olakšano obavljanje velikog broja operacija zahvaljujući Terminalu. Stoga, još jedna ogromna prednost nad Win-om: Terminal.

Usput, briši to “E” iz “Exubuntu” :smiley:

T-rex, sta su ti to stavili u red bull ? :slight_smile:

Sto, jer zbog ovog Exubunt?

A jbg. desava se… :slight_smile: