Terminali - u čemu je razlika

xterm
Gnome-terminal
Alt f1-f8 terminali

U čemu je razlika među ovim terminalima, osim izgleda. Da li su namjenjeni za različite poslove ? Vidim da se ovo što dobiješ sa alt f1-8 naziva konzola i da je samo type-based, bez miša.
Ako nema miša onda je moguće bliže mašini, od ovih Gnome-terminala.

Mozes koristiti misa u virtualnoj konzoli, google ‘gpm daemon’, zatim sto se tice terminal emulatora neke razlike koje ja znam su: charachter encoding, color palete, mouse tracking … zatim neke specificne stvari kao drop down terminal, tab support, keyboard shortcuts …

Ja koristim rxvt-unicode aka urxvt zato sto se da posebno prilagoditi, lahak je na resursima i mozes pokrenuti urxvt daemon gdje se klijenti samo ‘prikace’ tako da ustedis na resursima…
Na Mint-u sa Xfce-om sam koristio guake i cesto tilda, drop down terminali, preporucujem svakom ko koristi floating WM.

Sto se tice xterm-a i Gnome terminal-a mislim da nema neke razlike a za virtual console sam negdje procitao da podrzava samo 16 boja ni za to nisam bas siguran, uglavnom funkcionalnost je ista.

Konzole f1-f6 (ili koliko ih već imaš) ne koriste X server što u praksi znači da u nekim situacijama rade kada ništa drugo ne radi i generalno manje opterećuju procesor / manje zauzimaju memorije (npr. ako ti je računar zakucan zbog nekog vrlo zahtjevnog procesa otvaranje gnome-terminal će trajati vrlo dugo a prebacivanje sa Ctrl+Alt+F1 je trenutno). Inače konzola podržava sve živo čak i grafiku (preko framebuffera - na taj način radi boot splash) ali nije tako fleksibilan kao X server pa se GUI aplikacije u pravilu rade za X server a ne za konzolu.

Kod ovih ostalih virtualnih terminala razlika je uglavnom u količini eye-candy opcija i samim time brzini / zauzeću memorije.

BTW meni ovo nije off-topic pa sam prebacio temu.

Hvala na odgovoru i sugestiji. Nekako nisam ni primjetio da sam stavio poruku u OFF.

Inače mi je taj “gornji sloj” bio dosta nejasan jer nisam uspijevao razgraničiti X server, window manager i sam desktop GUI. A samim tim i ulogu terminala i konzole.

Pa tako Compiz u stvari === window manager.