A da li bi ti adioe3 mogao prestati miješati engleske riječi i naše? Nevjerovatno me to nervira…
:P[/quote]
Ja … i mene nervira too, really I mislim da sam vec posted about that.
[quote=die7]Sory vedrane ali nije bas tacno, radi se o puno vecem broju :M$ 812
Linux 2328[/quote]
To su vulnerabilities u operativnom sistemu i raznim third party aplikacijama. Ja ne koristim te aplikacije. Osim toga, kod broja 2328 ne piše Linux nego Unix/Linux, znači tu su uključeni MacOSX, IBM AIX, HPUX i ko zna šta još. Ili recimo obrati pažnju na ovo:
[quote]BZip2 File Permission Modification
BZip2 File Permission Modification (Updated)
BZip2 File Permission Modification (Updated)[/quote]
Ovo nije 10 odvojenih vulnerabilities nego jedan jedini ali ga je prijavilo 10 različitih organizacija. Ako klikneš na ovih 10 linkova vidjećeš da je CAN-broj isti i tekst prijave je isti, ali je svaki put dodana još jedna organizacija na spisak: Ubuntu, Mandriva, TurboLinux, Suse, OpenPkg…
Drugim riječima, broj za Linux je veći zato što postoji više Linux vendora pa se svaki report broji kao novi vuln.
Hehe kewl. Izvinite raja, imao sam prenos (to se desava kad hocu puno da serem pa umjesto da reknem sta pametno, naserem gluposti).
@vedran, izvini, ali za odredjene rijeci jednostavno ne mogu da koristim alternativu (vise zbog zvucnosti nego potrebe da pokazem svoj, vrlo cesto nepravilan i cudan, engleski)
@die7, razumijem prosto-prosirene recenice, ali ti koristis slozene recenice koje su u zavisnom odnosu i ne odvajas zarezima te zavisne recenice od nezavisnih pa je muka da skontas gdje pocinje a gdje zavrsava. Tako da ipak ostajem pri ovome, mada se slazem sa sadrzajem i misljenjem, tako da nemoj misliti da imam nesto protiv.
@dr@gon, flame of the moment. Uglavnom, bitna stvar da se slazemo.
Tako da ostavljam vas da raspravljate dalje, ja se slazem sa Sanelom, die7, dr@gonom i … ostatkom foruma!?
Pozz,
adioe3.
@Vedran
Ipak ih je vise,sem toga ne zelis valjda ograniciti Operativni Sistem samo na kernel ili…
@Adioe3
Adioe3 ma nema frke,nesto smo svi malo previse nabrijani,mozda bi trebali malo svi pritsnuti Power OFF…
Pozdrav
[quote]@Vedran
Ipak ih je vise,sem toga ne zelis valjda ograniciti Operativni Sistem samo na kernel ili…[/quote]
Želim ograničiti OS samo na ono što se ne može izbjeći jer je standardna politika svakog administratora da deinstalira nepotrebne stvari. Ili hajmo ovako: usporedi broj sigurnosnih rupa u default instalaciji MS Windows i default instalaciji npr. Ubuntu Linux?
Nije ih više
O ovoj temi sam pisao jos ljetos. Kao sto je vec par ljudi spomenulo, posao je davno dogovoren, dok su Terzic i Bukejlovic susret iskoristili za licnu promociju jer Gates tamo nije bio zbog njih, a ni oni nisu u Portugal zbog toga otisli.
Ja sam vise puta isticao da bih volio da se iskoristi open source rjesenje te ostatak novca preusmjeri ka informatizaciji skola na nivou bosne i hercegovine, no morate imati u vidu da Microsoft citav ovaj posao zasniva na vrlo logicnoj koncepciji “kupi i izbjegni tuzbu” pritom nudeci veliki broj ustupaka za “globalni ugovor”. Podvlacim, Microsoft ima svako pravo da tuzi drzavu i njene institucije zbog nelegalnog koristenja softvera.
Takodjer, svima treba biti jasno da se ovo ne moze izbjeci bez jakog akademskog lobija na drzavne ustanove. Eventualno osnivanje Ministarstva za tehnologiju bi trebalo u tome pomoci jer, budimo realni, vecina dosadasnjih “udruzenja za informatiku u BiH” nisu postigla najavljeno. Zbog toga vjerujem da bi se nakon osnivanja spomenutog ministarstva trebalo krenuti u projekat kojim bi se komercijalni softver “izbacio” iz Vladinih i skolskih ustanova u periodu od neke 3-4 godine kada istekne ugovor koji ce potpisati, jer ipak nije dovoljno samo navesti da je nesto besplatno i da to Vlada prihvati.
Jos jednom cu napomenuti da u ovom slucaju podrzavam open source iskljucivo ako bi Vlada novac preusmjerila na skolstvo.
A zasto da se taj novac ne utrosi npr. na ceste ? Svejedno je na sta ce se utrositi kad se ustedi …
A zasto da se taj novac ne utrosi npr. na ceste ? Svejedno je na sta ce se utrositi kad se ustedi …[/quote]
iz prostog razloga sto bi skolstvo trebalo biti prioritet broj jedan, a “odgovorni” do sada i nisu dokazali kako “pametno” iskoristavaju “visak” sredstava… primjera je dovoljno.
Evo dok se mirite sa svojom sudbom, pročitajte par članaka:
http://www.internodium.org/node/2542
http://theskopjetimes.blog.com.mk/node/3402
http://www.gov.yu/informatics/srpski/sporazum.htm
Naravno, ne moram da napominjem da će tekst sa zadnjeg linka biti preveden na “naš” jezik i da će uskoro postati “naša” stvarnost.
ako ti nije tesko da kazes sta s mislila ovime da ne bude pogresnih zakljucaka, hvala
Nervira me činjenica da je 99% vas reklo: to se očekivalo, ne može se izbjeći, već je dogovoreno, niko ni za šta nije zainteresovan, ljudi ne znaju raditi na računarima i sl. a da pri tome niko nije ni pokušao nešto uraditi (ili još gore nikome nije palo napamet da nešto uradi). Pa, da je makar neko jednom rečenicom iznio nadu da kao “stručnjaci” možemo uraditi nešto po pitanju informisanosti ljudi koji rade u Vladi, javnosti, nego ste se svi predali prije negoli je bilo kakva borba i počela… Stvarno ne mogu da vjerujem. Kad god počneš pričati o nečemu u ovoj zemlji, zaključak je: niko nizašta nije zainteresovan, prekidaj sve započeto. Očigledno je da ako ne pokušaš nešto uraditi, da se miriš s onim što ti drugi serviraju. Ljudi, ovdje je riječ o našoj budućnosti. Ako se ne budemo borili za naše ideje, za naše mišljenje, naše znanje, pravo na izbor i rad, uskoro će sve ovo što smo 8 godina radili biti bezvrijedno i beznačajno.
Mi, kao Udruženje, trenutno nemamo dovoljno sposobne ljudske snage da se sami borimo, i to zbog toga što se kao pojedinci više ne uključite. U ovih 8 godina koliko postojimo, sa stalnim članovima, uradili smo i previše uz prevelika lična odricanja, ali uradili bismo i mnogo više nejvjerovatnih stvari da se uključite barem 5% više nego dosada. Prema tome, nemojte da krivite “korumpiranu” Vladu, njihovo neznanje, stanje u državi i sl. Krivite sebe.
Amila,
Poznato je koliko ste vi kao ULK, ali i individualno, učinili ne samo na promovisanju ideje slobodnog softvera i edukacije, već i na planu da naša Vlada ne potroši “naš” novac tek tako. Najviše “boli” što sve to prolazi bez javne rasprave, baš kao što si i spomenula. Zbog toga shvaćam tvoju frustraciju i negodovanje, no moraš znati da je vaš rad, ipak, podržan i priznat, barem s moje strane.
Ja ne mogu grupisati ljude tek tako te ih okriviti za ono ili ovo, no znam koliko sam puta individualno pisao i govorio o ovoj temi. Ako vi, kao udruženje, još uvijek imate interesovanja za ovu temu, ja sam spreman da se potpuno uključim i pomognem u osvješćivanju odgovornih jer, priznajem, sam nisam postigao koliko sam mislio da je moguće…