Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i predsjednik Vlade RS-a Pero Bukejlović danas su u Portugalu razgovarali sa osnivačem i predsjednikom korporacije Microsoft Bilom Gatesom o mogućnostima saradnje i uspostavi strateškog partnerstva između BiH i Microsofta.
Steta je sto se u BiH ukinuo zakon o izricanju smrtne kazne … ovi su je definitivno zasluzili
Na svakom koraku ovi pokazuju koliko “vole” ovu zemlju, koliko “brinu” za mlade u ovoj zemlji … samo naprijed premijeru … do konacnog poraza i potopa! :x
Nego … nevezano za temu (mozda i jeste … u neku ruku :)) trebao bih info o modemima koji 100000% rade na Linux sistemima (da se vise rijesim ovog smeca ) … i po mogucnosti da to bude neka firma sa podrucja TK … HVALA UNAPRIJED!!!
P.S. znam da je negdje to bilo … ali trebat ce mi vjecnost dok to pronadjem (dok procitam sve pronadjene postove :))
Vozdra raja & don’t worry, we will pobjediti! (htjedoh napisati sve na eng, ali kad pricat zadnju napisanu rijec … odustah )
Sačekati ih ispred parlamenta sa dobrim bejzbol palicama.
Ne samo zbog microsofta ali što je dosta, dosta je. Samo mi nije jasno kako su bića niže inteligencije tipa Terzića i Bukejlovića uopšte uspjeli razgovarati sa Gatesom? (ne da se ja slažem sa ideologijom Gatesovom, naprotiv, al ipak, Terzić, Bukejlović i Gates danas pričali o…, ipak ne ide u istoj rečenici). Vjervatno će taj događaj staviti kao achievement u CV-ju, tipa, završio ekonomski fakultet, bio predsjednik vlade jedne države, pričao sa Bill Gatesom…
Ljudi, ja mislim da to i nije neki problem. Ovi naši debili iz državne uprave NE KORISTE RAČUNARE. Do tog otkrića sam došao nedavno kada sam obračunavao nešto za jednu firmu, pa mi je u ruke dospio dokument iz Poreske Uprave. Radilo se o tabeli koja je najvjerovatnije ručno popunjena. Suma kolone skoro nigdje nije bila tačna, kao da je ručno sabirana. Jedna kolona koja je bila identična drugoj je imala stavku gdje su permutovani brojevi, a to se ne dešava sa Copy/Paste.
NEVJEROVATNO!
Njima treba kupiti dobre kalkulatore, open source ili ne, svejedno je.
Vjerovatno im je prigustilo da nauče koristiti e-mail pa da iskoriste i da malo unaprijede IT u BiH ( ako se Billy-ju nije zaglavio rač. ). Ajd… da je otišao onaj informatičar…Kako se zove … na vrh mi jezika ? Sad nešto radi oko PDV-a…da spusti stopu za IT opremu On barem tih problema nema…Da tu ne spominjem poznati BiH brend I-ma li M-ene G-dje… ( FLOSS ).
Meni ova priča zvuči kao trač… prvo, prenio je samo sarajevo-x, drugo, što reče neko - o čemu će pričati Terzić sa Gatesom eventualno oko nekih donacija.
A što se tiče dolaska MS u BiH, to je sve već poznato i dogovoreno negdje na jesen prošle godine, ali ne treba to posmatrati kao smak svijeta jer mi realno nismo ostvarili osnovne preduslove da se koristi išta drugo osim Microsofta. Mislim na stvari kao što je osnivanje državne agencije za informatiku, instituta za informatiku i/ili kvalitetnog informatičkog fakulteta (gdje bi se učili koncepti a ne hrpa matematike i “đe se klikne” znanje), edukacija ljudi o ITu generalno a posebno o Linuxu itd. Mi pred vladu moramo izaći sa spiskom od min. 50-100 ljudi spremnih da administriraju Linux servere i radne stanice prije ikakvih ozbiljnih razgovora, naravno tim ljudima bi bio garantovan posao, ali hajd ti to objasni tipičnom Bosancu koji ustvari ne želi da radi nego samo da kuka kako nema posla i živi od socijale. Takođe ni informatičke firme nisu zainteresovane za takvo nešto, radije će uzimati maržu na preprodaju komercijalnog softvera (pa makar se taj softver zvao i Suse).
Dobro netreba se uvijek zavlaciti u pomalo Amatersku diskusiju Open Source-Microsoft…
Mislim da je bitnije slijedece…
Pitanje Informatike posebito Linuxa,Unixa na prostorima BIH jos uvijek ima cudnovat status,drzavne i ine institucije bi zasigurno pokazale vise intresa kada bi lokalni strucni kadar bio u stanju postaviti,administirati i njegovati kako mrezu,tako pojedine dijelove iste,a kako Administratore, ako bi smo Linux postavili kao mainstream tj opstu platformu u jednoj Instituciji takodje se ne smije zaboraviti i na korisnike, a opste poznavanje rada sa racunarima i Operativnim Sistemima je jednostavno nedovoljno ili ublazeno receno jedan od optercavajuci faktora mnogih institucija u BiH.
BIH danas treba po pitanju Linuxa tj. Open Source pionire koji trebaju da naprave revolucionarna dijela kako u edukativnom tako i produktivnom pravcu,gdje se prvi tj. edukativni naciniti prakticno-povoljnim tj podesen na BIH potrebe i mogucnosti institucija koje koriste Informaticke usluge,produktivni pravac pojacati koristenjem Open Source rijesenja kao finacijski,i produktivni faktor.
Medjutim kao i mnogi resursi u nasoj (moj bivsoj)Drzavi ostaju neiskoristeni ili odlozeni do daljnjeg ,iako koliko vidim barem u ovom forum postoje korisnici tj. napredniji korisnici Linuxa koji imaju znanje i potencijal da uz jasne ciljeve i rad na istim uspjesno donesu Open Source i Linux,Unix na ove prostore ne samo kao Alternativu vec kao profesionalno rijesenje.
Moj savjet istima je da svakodnevno rade na produbljivanju znanja i isto prakticno koriste,ali isto tako i da se ne zanemare LPI zertifikat i SUN Zertifikate kao ravan znanja i Internacionalna potvrda istog.Sa pozavanjem Linuxa kao i posjedovanjem zertifikata vecina ce zasigurno imati poslovnu buducnost dali u administrativnom ili edukativnom smijeru.
Ja vec godinama se nalazim izvan prostora BiH tacnije u BRD i mogu reci da se cak i ovdje tek u zadnjih 2-3 desilo nesto povoljnijih promjena u pravcu Open Source u masovnoj ali kompanijskoj upotrebi (u kojoj uglavnom na desktopima prevladava windows a na mnogim serverima Unix,Linux platforma).Tako da ni ovdje nije stanje (naravno iz mog pogleda) sasvim zadovoljavajuce,sto se ocigledno odrazava u kvaliteti rada i kreativnim mogucnostima.
Posto vec godinama radim na polju edukacije Linuxa,Unixa i imam ne samo dovoljno mogucnosti i iskusta vec i zelje da pomognem BiH na poboljsanju Informatickog nivoa pogotovo na pitanju Open Source nudim UlkBih svoju pomoc koju mozemo i detaljno definisati i obostrano razraditi.
[quote=vedran]Meni ova priča zvuči kao trač… prvo, prenio je samo sarajevo-x, drugo, što reče neko - o čemu će pričati Terzić sa Gatesom eventualno oko nekih donacija.
A što se tiče dolaska MS u BiH, to je sve već poznato i dogovoreno negdje na jesen prošle godine, ali ne treba to posmatrati kao smak svijeta jer mi realno nismo ostvarili osnovne preduslove da se koristi išta drugo osim Microsofta. Mislim na stvari kao što je osnivanje državne agencije za informatiku, instituta za informatiku i/ili kvalitetnog informatičkog fakulteta (gdje bi se učili koncepti a ne hrpa matematike i “đe se klikne” znanje), edukacija ljudi o ITu generalno a posebno o Linuxu itd. Mi pred vladu moramo izaći sa spiskom od min. 50-100 ljudi spremnih da administriraju Linux servere i radne stanice prije ikakvih ozbiljnih razgovora, naravno tim ljudima bi bio garantovan posao, ali hajd ti to objasni tipičnom Bosancu koji ustvari ne želi da radi nego samo da kuka kako nema posla i živi od socijale. Takođe ni informatičke firme nisu zainteresovane za takvo nešto, radije će uzimati maržu na preprodaju komercijalnog softvera (pa makar se taj softver zvao i Suse).
Edit: a evo izašlo je i u Avazu…[/quote]
U podpunosti se slazem sa tobom, mada i da ima 5000 spremnih da administriraju Linux servere kako lopovima objasniti sta je i kako radi Linux? Ja sam da se njima da po tetris i to je pod upitnokom.
Ovo gore koliko je istinito ja ne znam, ali mogu samo reci jednu stvar da linux nije spreman da zamijeni windoza u bih. Vederan je jednim dijelom to obrazložio, takođe tu je prisutan još jedan problem a to je pitanje edukacije.Np ja u Tuzli pa i šire ne znam ni jednu firumu koja vrši edukaciju za linux.Ono što je važnije jeste da linux krene stepenicu po stepenicu tj. od osnevne preko srednje do fakulteta.Pa tek onda razmišljati o linux na državnom nivou.Ovo je naša realnost koja će potrajati duži vremenski period.
Ps. a gdje nema para tu nema ni gore navedenih jel tako?
Iz svih gore navedenih raloga se postavlja izraženija potreba što agresivnijeg medijskog nastupa FLOSS/Open zajednice. Ali, kao vecina IT person-a nemaju bas izrađen talenat za PR … osim par WorldEconomy giganata o kojim svi znamo sve. Da angazujemo kakvog TurboFolk manager-a
die7, ne znam je li to sto si vec neko vrijeme van BiH, ali, uz svo duzno postovanje, bil’ mogao zavrsiti jednu recenicu prije nego pocnes drugu? Napatio sam se da skontam sto pise u tvom postu, please, uzmi malo vremena za reviziju, ok? (No flame, hate, spam, samo konstruktivna kritika ) Sto se tice kvalificiranih osoba na forumu, ideja je da predaju u skolama kao profesori informatike, no pored znanja iz kamaru dijelova informatike kao nauke, ovi ljudi imaju i zivot, tj. dosad, bez sporednog posla ne moze se pristojno ziviti sa zanimanjem profesora. Ja bih radije inzistirao na projektima poput Skolarci da propagiraju Linux u ranijoj dobi te da raja uzima referate i predstavlja masi Linux kao alternativno rjesenje (pod raja mislim ucenici). God knows, da cu ja drzati HTML lekciju na Ubuntuu. (me love Linux long time :D)
dr@gon, glede agresivnih nastupa, ne mogu se sloziti. Treba malo vise propagande, ok, propagande nikad nije dosta, no sad da forsiramo raju da uzima Linux, ne! Makar, po meni, treba ponuditi Linux, ne kao alternativu Windowsu, nego kao primarni izbor i racionalan pristup sigurnosti i stabilnosti (jer we all know da Linux ima veoma mali broj sigurnosnih rupa). Ako neko sumnja, postoji statistika! Jedna trecina svijeta vrti Apache na svojim masinama na Slack/Debian/etc. serverima! Administriranje svega toga je jos jedan posao za kojeg bi se nekom napokon isplatili oni silni certifikati.
Tako da ja smatram da ne treba alternirati nego racionalizirati (ovo je dio u kojem ja puno se*em :D). Dajte ljudima slikice kako je lako raditi u OpenOffice.org i crtati u GIMPu, dijagrame koji pokazuju broj sigurnosnih propusta kroz vrijeme, statistike koje pokazuju zastupljenost Linuxa medju serverskim i office primjenama i naravno, dajte im jedan lijepo osmisljen tekst koji daje pravu sliku Linuxa. A ne recenice tipa “Linux r0x0rzz, fsck Winblows.”
@adioe3
agresija je podrazumijevano bila pod “…” a PR - stands for Public Realtions manager, tako da se i tu slažemo 100%. Samo mi je onaj Apache % sumnjiv…Moja zadnja Net čitanja o tome su skoro DUPLA - preko 60%
Pa ne vjerujem bas da je ovo ikoga iznenadilo. Ta dobro znamo kako je MS lobi jak u BiH. Stovise, 90% visokoobrazovanih IT strucnjaka (koji se i pitaju o ovakvim stvarima), je orijentirano prema MS-u.
Kako nasoj drzavi nikada nije zao pare dati na glupost, tako ce tesko Linux ozbiljnije zazivjeti u vladinim institucijama.
S privatnim firmama i manje-profitabilnim ustanovama je vec druga prica, npr. sudovi, tuziteljstva, skole itd. Oni imaju malo para iz proracuna, tako da ce ima se lakse odobriti 10 OS-ova za 100-injak KM, nego 100 Visti za 1500 (ili vise) KM.
a naravno tu i dalje ostaje pitanje o pred-instaliranim OS-ovima na gotovim konfiguracijama
Ne vidim potrebu o gramatickoj ili stilskoj promjeni mog Posta,radi se o Fakultativnom nacinu prezentiranja Teme i “prosto prosirenim recenicama” koje imaju smisao kada se cjelokupni post procita (nakon vise od 17 (8 prof) bavljenja Informatikom i Edukativnim radom ne uobicavam govoriti prosto,vec samo prosto prosireno…bez ljutnje,uvrijede i sl.Ok :roll:
Naravno da postoji ,zato bi se trebalo i informisati o tome prije nego se nesto samo tako napise!
Jer sirenje “Fraza i Parola” bez potvrdnih cinjenica samo steti Open Source i sirenju istog! http://www.us-cert.gov/cas/bulletins/SB2005.html
Nadam se da svako ko se intresuje za Temu sigurnosti zna sta je “cert”!?
Bilo kako bilo ,zaista se nadam da medju vama ima onih koji ce u sirenju Open Source u BiH imati uspijeha i zelim im svako dobro i puno uspijeha,naravno i dalje ostajem pri ponudi svoje pomoci!
A da li bi ti adioe3 mogao prestati miješati engleske riječi i naše? Nevjerovatno me to nervira…
Da vidimo… sigurnosni propusti koji u imenu sadrže “Microsoft Windows”:
[quote]Microsoft Windows 2000 Group Restriction Bypass
…
Microsoft Windows XP Wireless Zero Configuration Service Information Disclosure[/quote]
Ukupno: 87 sigurnosnih propusta
A sad sigurnosni propusti koji u imenu sadrže “Linux”:
[quote]Linux Kernel 64 Bit ‘AR-RSC’ Register Access
…
Linux Kernel ZLib Null Pointer Dereference Denial of Service (Updated)[/quote]
Ukupno: 23 sigurnosna propusta
Upravo tako, mada mnogi zaboravljaju na ovo. Davati statistike u obliku sigurnosti, iskoristenosti web servera i
slicno nece puno pomoci da oni koji drze olovku odluke promijene nacin razmisljanja. I stvarno, da li bi ste vi
grizli ruku koja vas hrani, ili eventualno koja ce vas hraniti ?
Realna cinjenica je: BiH je “zemlja u razvoju”, fraza koja se vuce kroz sve i svasta i interpretira na stotine nacina.
Dakle, potvrdicu ovu frazu u obliku: kod nas jos uvijek zazivljava koristenje maila u poslovne svrhe, dok neki
on-line stastanci su rijec fantazije. Ostatak zemljine kugle koja je prosla ovu “fazu puberteta” shvatilo je, samo po
sebi" kvalitet i cijenu alternative.
I da, veliki kao Minhen nisu se “tek tako” odlucili za prelaz. Postojao je tu Microsoft godinama. Na odluku za prelaz
su uticali “mali a opet veliki”, tj. firme, univerziteti, skole… znaci oni koji imaju indirektan, ali jak uticaj, na sam
pogled nekog grada-drzave.
S druge strane, ovdje je krenula slicna situacija. Neke firme, fakulteti vec vide Microsoft kao nesto nedopustivo i
ta tendencija se siri. Sam proces se ne moze ubrzati, jer da je drugacije, imali bi vec prakticnih primjera.
Uticati, pardon, pokusati uticati na sam vrh bez podrske “malih” je totalno neprakticna taktika, sa vec-odredjenim
rjesenjem koje se moze poistovjetiti sa strajkom poljoprivrednika.
Postepeno evoluiramo (BiH), sto ce reci da je situacija bolje nego prije par godina, dok pokusaj njenog ubrzanja
ne vodi nicemu (to “reko” cika Darvin) i dobija se samo suprotan efekat.
Sada jedna “mudra”:
Nemojmo kopati lopatom rupu u betonu. Nadjimo dobar komad zemlje.
[quote=die7]http://www.us-cert.gov/cas/bulletins/SB2005.html
Da vidimo… sigurnosni propusti koji u imenu sadrže “Microsoft Windows”:
Microsoft Windows 2000 Group Restriction Bypass
…
Microsoft Windows XP Wireless Zero Configuration Service Information Disclosure
Ukupno: 87 sigurnosnih propusta
A sad sigurnosni propusti koji u imenu sadrže “Linux”:
Linux Kernel 64 Bit ‘AR-RSC’ Register Access
…
Linux Kernel ZLib Null Pointer Dereference Denial of Service (Updated)
Ukupno: 23 sigurnosna propusta
Očito Linux je sigurniji :)[/quote]
Sory vedrane ali nije bas tacno, radi se o puno vecem broju :M$ 812
Linux 2328
Stoji i na samom pocetku stranice tj. iznad nabrojanih gresaka!
Prilikom upoređivanja broja sigurnosnih propusta ja želim znati šta poredimo, verzije, setup, i broj utrošenih sati na (korektan) setup, da karikiram:
Simple web server (db enabled):
Windows 2003 R2 + IIS (ASP) + MSSQL (100h rada) (ne znam baš tačne verzije)
Slackware 10.2 + Apache 1.3 (PHP) + Postgres 8.1 (10h rada)
ili
Web Desktop (“sigurna” mašina za surfanje)
Windows XP SP2 (+milion drajvera), Antivirus (koji?), Firewall (koji?), Antispyware (?) (100h rada)
Slackware 10.2 (1h rada)
Na Slacku mogu birati između Firefox-a i Konquerora, na windowsu moram dodatno downloadovati Firefox.
Da ne počinjemo sa tim što ovakvi “izvještaji” obično zaračunaju Microsoftu samo čiste kernel bugove (bez IE propusta), a Linux distribucijama se zaračunava bug ili bug report u svakoj fscking aplikaciji koja uopšte dođe na CD-ovima i/ili DVD-ovima. Kako može biti siguran jedan sistem koji uopšte nije projektovan za “Internet” (Gatesu je to promaklo 90’tih), koji ima totalno nezgrapno multiuser okruženje, grafičko okruženje na “kernel” nivou i šta sve ne …