Ma bice ih i ovdje, tj. vec ih ima, samo ga koriste u jednom segmentu (server), ali i u drugim ce vrlo brzo zavladati. Treba nam samo mala podrska drzave, tj. pokretanje pitanja licenciranja…
Radimo na tome. Nazalost, skoro svi smo studenti pa nas ispitni rokovi i ucenje dosta ogranicavaju kada je u pitanju aktivnost na ovom planu, naravno. Inace, planiramo pokrenuti par case studie-ja (proucavanje) iz kojih cemo moci obrazovnim ustanovama, obicnim korisnicima, poslovnim ljudima i td. ponuditi paket sa soft. alatima neophodnim za njihov rad. Ovo je jako znacajan projekat i moze koristiti mnogima.
Iskoristit cu ovu priliku i pozvati sve koji zele ucestvovati u ovom projektu da nam se jave!
Pa to je prilicno logicno, zato smo mi tu da im ponudimo drugacije.
Pa to i ne radimo ;)… Svi koji zele su pozvani da nam se prikljuce i pomognu koliko mogu. Naravno, postoje aktivnosti upoznavanja drugih sa ovim projektom.
Prije svega, neki tvrde da nije moguće instalirati Linux na ovakve konfiguracije, što nije tačno!!! KDE i GNOME se ne mogu vrtjeti na tim računarima, pogotovo novije verzije, ali zato postoje XFCE (pogotovo 3.x), IceWM i mnogi drugi window manageri koji su vrlo user-friendly, ustvari liče na Windows, a rade veselo na računaru sa 16 MB RAM i Pentium 1 procesorom (provjereno!) OOo ili KOffice se nikad ne bi mogli pokrenuti, ali zato AbiWord i Gnumeric piče kao ludi. Mozilla i Konqueror su očajno spori, ali tu su Dillo, BrowseX i drugi lagani browseri. itd. itd.
Još uz to, novije verzije RedHata, Mandrakea, SuSEa odbijaju uopšte da se instaliraju bez minimalno 64 MB RAM.
U svakom slučaju, postoji čitav set aplikacija koje rade dobro na starim računarima. Te 133ce bi se mogle osposobiti za Linux tako da se instalira neka nezahtjevna distribucija, npr. Vector Linux, i onda da se podesi desktop i to tako da se u menijima nalaze samo ove lagane aplikacije. Ovo je prije svega posao od 3-4 sata po radnoj stanici, a onda ne bi ga mogao uraditi niko ko nema baš solidno iskustvo sa GNU/Linuxom. Zato ja tražim već mjesecima distribuciju koja bi po defaultu instalirala ono gore, dakle samo ubaciš CD i dobiješ funkcionalan stari računar, a instalacija bi bila jednostavna poput Win95. Rezultat moje potrage je da, u ovom trenutku, ništa slično ne postoji.
Slao sam na odbor listu rezultate ankete koju je proveo ICT Forum. Ovo je vrlo mjerodavna anketa, jer su ispitali hiljade ljudi koji se bave informatikom i računarima u državnim institucijama. Rezultat ankete je da je 40-50% svih računara starije od 4 godine!!! Od toga, u osnovnim školama procenat je oko 50%, u srednjim oko 40%, a na fakultetima oko 30%. Da vas podsjetim, prije 4 godine aktuelne konfiguracije su bile Pentium MMX 233 sa 16 MB RAM i Celeron 300A sa 32 MB RAM. Dakle, bez ovakve distribucije nema govora o bilo kakvoj inicijativi u obrazovanju, a ni u državnim institucijama (općine, ministarstva, bolnice itd.)
To je nešto što sam ja znao već duže vrijeme, ali ljudi ne slušaju šta govorim. Programeri u distribucijama poput Mandrake i RedHat neće da podržavaju ni biblioteku stariju od 3 mjeseca, kamoli da rade distribucije za računare stare 4 godine. Svi imaju najnovije zvijeri, 21" monitore sa rezolucijama 2048xnesto, Pentiume 4 na 4 GHz i štatijaznam. Ufurani elitisti.
Vrlo jednostavno objašnjenje: nema je za download sa sajta suse.com. Kada to poprave, postaće opet najpopularnija distribucija.
To je tacno ali zato ima objasnjenje, kako je instalirati direktno sa ftp.suse.com Neka on tamo pita poznaju li Mercedesa, BMW, Volkswagen, pa onda im reci da iz tog dijela i SuSE dolazi
Ma znaju oni za BMW i Merz ( za VW pitaju sta je to???) ali samo da kazem da jedan BMW ili Merz koji u Evropi kosta 100.000 Eura (sto hiljada) , u Maleziji kosta pa otprilike negdje oko 1.000.000 $ (milion), tako da ih ima malo koji znaju sta je to BMW ili MERZ u pravom smislu. A sto se SuSe tice, mislim da to nije zbog downloada, jer ga se moze naci. ( nedavno je jedan moj prijatelj dobio kopiju iz Tajlanda) Mislim da je to vise stvar nekog opredjeljenja. RH 8.0 trenutno je glavni, a prije njega je bio Mandrake 9.0. Meni izgleda da se ovdje manje-vise samo premecu ove dvije distribucije. Zasto, ne mogu tacno da kazem. Samo znam da kada sam pitao par ljudi u udruzenju ovdje za SuSe, rekli su mi da oni furaju RH a da je SuSe vecinski zastupljen u Evropi… i na tome se zavrsilo…
Kao prvo ja uopce nisam rekao da Linux nije moguce instalirati na ovakve konfiguracije jer smo ga mi uspjesno instalirali. Takodjer znam da postoje i drugi window manageri koji lice na windows ali kao sto znas KDE i GNOME su najpopularniji i najbolji naravno. Sta bi se desilo kada bi poducavao pojedine ucenike da rade na Linuxu pod XFCE grafickim okruzenjem. Prvo ti bi njima mogao objasniti kako funkcionisu KDE ili GNOME ali dok to oni prakticno ne isprobaju beskorisno je. I kada bi neki naucili da rade na XFCE naprimjer kada bi sjeli za tudji racunar na kojem je KDE sumnjam da bi se lahko snasli. Cilj je da ih upoznamo sa najpopularnijim i najkoristenijim window managerima (KDE i GNOME) jer su u svakom slucaju najbolji i najprakticniji. Sto se tice savrsene distribucije za stare racunare to bi bilo odlicno da takvo nesto postoji ali do tada nama u Gimanziji valja cekati na finansijsku podrsku za nove racunare. Uostalom kako ti kazes prije 4 godine aktuelne konfiguracije su bile Pentium MMX 233. Eto da nam je samo 100 MHZ vise bilo bi odlicno al su kod nas 133 .
ok, ja kako vidim po screenshotovima XFCE je baziran na Gnome-u, ili je samo pisan u GTK? http://www.xfce.org/en/screenshots.html
Tako da nije problem a ako nista uvijek na kraju imamo moja beloved XPDE haha
Nego sto se tice gimnazije, ja ne bih rekao da je ta akcija bila podrzana od udruzenja, jer niko meni nije placao racune. Hocu da kazem, da je to Kemo uradio bez konsultacije, i recu da sam i tada bio protiv toga, niko me nije slusao, a ja sam nekako i bio nezainteresovan jer je to bila gimanzija, i naravno sve je to ispao veliki failure, kernel se toliko uspanicio da je jedino rjesenje bila neka 95tica.
Po meni KDE i GNome, kao Desktop okruženja, nisu toliko bitna, jer ucenici trebaju da saznaju kako to ide u linux svijetu. XFCE ima vecinu furki kao i KDE i GNOME, a pod njim se mogu pokretati sve aplikacije bez obzira jesul pisane u GTK ili QT…itd
p.s. Javila mi se neka Elizabeth Martina iz Zagreba, sa zeljom da postne dio Linux ludila, i ima zarku zelju da postane clan LuGze-a heh, Amila, trebacemi sada para iz udruzenja da saljem cd-ove u ZG.
Hm pa vecina kurseva za Windows su bazirani na WinXP, a na tim racunarima se vjerovatno koristi Win95 koji nimalo ne lici na njega. Hocu da kazem: ja sam spreman da u roku od 15 dana pripremim kurs iz XFCE okoline za 10-15 ljudi. To nije nikakav problem, ali ono sto je bitno je da se opredijelimo za najvise dvije okoline, jednu za savremene i jednu za stare racunare. Isto tako je bitno da se naglasi na tim kursevima da za Linux postoje razne graficke okoline i pokazati im barem nekoliko.
Što se tiće ovog projekta, ja sam ga pokrenuo samoincijativno. Stvar je u tome da se upozna što više raje sa Linuxom. Jedini problem ovdje jeste nedostatak rama, ali taj problem će biti gotov veoma brzo, jer je škola koliko znam naručila po još 128 MB rama za svaki preko gospodina Škapurovića.
Ja sam ovaj projekat mislio predložiti na ljeto, dakle projekat Upoznavanja sa Linuxom srednjoškolaca u Ze-Do kantonu. Ukoliko lugze ne podrži ovaj projekat izvest ću ga samoincijativno sa svojim sredstvima, jer smatram da je ovo projekat koji bi napravio prekretnicu u informatici u Ze-Do kantonu. Mislim da ima dovoljno razumnih ljudi da me podrže.
Samo sam zaboravio reći da bi ovaj projekat obuhvatio seriju predavanja/miniseminara na temu Linux-a. Pokazalo se veoma efikasno u Tehničkoj školi odsjek Informatika.
Projekat je dobar, danas sam sreo profu i razgovarao je s njim, rekao je da ga potrazim iza 20-og, i rekao sam mu da sam nasao rjesenje za 32MB rama, a to je XFCE i IceWM
s tim da cu instalirati sve one Edutainment pakete, pa ce biti korisni:)
takodjer namjeravam instalirati Free Pascal kompajler, sa IDE-om, jer se to po nastavnomprogramu i radi…eto,
/Nedim
[quote]:lol: :lol: :lol:
Mislim da je to vise stvar nekog opredjeljenja. RH 8.0 trenutno je glavni, a prije njega je bio Mandrake 9.0. Meni izgleda da se ovdje manje-vise samo premecu ove dvije distribucije. Zasto, ne mogu tacno da kazem. Samo znam da kada sam pitao par ljudi u udruzenju ovdje za SuSe, rekli su mi da oni furaju RH a da je SuSe vecinski zastupljen u Evropi… i na tome se zavrsilo…
!!![/quote]
To je tacno. RH je u Aziji vrlo siroko rasprostranjen. Zbog toga su mnogi i posumnjali da je United Linux inicijativa koja ce biti konkurencija na Aziskom trzistu.
[quote]takodjer namjeravam instalirati Free Pascal kompajler, sa IDE-om, jer se to po nastavnomprogramu [/quote] hm … moras mi objasniti zasto se jos uci sa pascalom. Nemam nista protiv tog jezika, jer i ja sam ga ucio u skoli, ali to je bilo prije 10 Godina. Tad smo racunali neke elektronske formule. Zar se takve stvari nemogu uciti u nekom novijem jeziku ?? :rolleyes:
slažem se za pascal, ali ko će sada pisati novu knjigu za srednje skole, pascal se uci jer ga je neko naucio prije dvadeset godina, postao doktor, i samo njega i zna, znas kako je ovdje u BiH …a kako ce pogotovo profesor koji ima Masinski fakultet uopce nauciti c/c++ …?:?:?:?
Predpostavio sam da je radi toga. Profesori bi trebali stalno da usavrsavaju znanje ( ne samo ucenici ) tj. morali bi i oni ici s vremenom. Ali uđžbenici sigurno ostaju problem jer ih treba prvo neko objaviti. OK razumijem :?
Pa ne znam Nedime sta ti mislis o tome. Ako ce XFCE upaliti trebali bismo sto prije instalirati Linux na racunarima. Profa je definitivno za to i mislim da je to stvarno cool ideja.
klasicni slucaj…problem nije…profa je samo reinstalirao windows, linux nije dirao, i ostao je, samo u MBR nema vise boot managera, tako da cemo samo sve to vratiti, instalirati xfce i IceWM, a deinstalirati KDE i Gnome. Takodjer malo srediti pakete i slicno…cujemo se
/Nedim
Zadnje registrovani korisnik je Unreal
Ovdje je ukupno 5 korisnika prisutno :: 4 registrovanih, 0 skrivenih i 1 gost [ Administrator ] [ Moderator ]
Najveći broj prisutnih korisnika je 6 u 05 Jan 2003 14:58
Registrovanih korisnika: addosoft, crazy_m, grungy, mesa
hehe
e nije mi to bas dobro: “instalirati xfce i IceWM, a deinstalirati KDE i Gnome” ja bih KDE u svakom slucaju ostavio, jer kad svi nesto koristi + funkcionalno zasto ga brisati (bolje cekati da nabace 128 MB rama nego brisati kde i gnome)
Pascal će se u Bosni i Hercegovini koristiti sve do onog trenutka dok se ne isključi na olimpijadama. Gotovo svi naši programeri rade u Pascalu i u C/C++. Takav je slučaj i sa Omarom, članom lugze-a, koji sada ide na olimpijadu.