Test

Ovo je samo test…

I naravno radi zar ne ? :lol: :lol: :lol:

to imenjak…vidis da mozes…svidja mi se ova ideja…pogotovo sto se i drugi ljudi mogu ukljuciti i medjusobno ogranizovati, odnosno upoznati ako su iz istog grada :slight_smile: …nemoramo mi iz ULKa ganjati sve redom koji su iz Bihaca, Tuzle…itd :slight_smile: cujemo se
Da nam udruzenje bude jace, i vece :slight_smile:

HAIL!

Nadam se da ce ovo definitivano dovesti do popularizacije samog udruzenja iako nisam bio za ovu ideju al et. Nadajmo se da ce upaliti.

Iskreno, ja sam zadovoljan u potpunosti dogovorenim. Drago mi je da smo se riješili te stvari koja me je morila gotovo šest mjeseci (: . Smatram ovo velikim korakom za Linux u BiH (: .

gdje nam je unreal? :wink:

Hehehehehehehe!

Vjerovatno se covjek zasitio forum primjetivši da niko nista ne pise u zadnje vrijeme. Doci ce on uskoro.

valjda…samo bih volio da procita ostatak foruma, i da skonta mnoge stvari i kako to ide u linux zajednici :slight_smile: HAIL!

pozdrav linuxasima u ZE i u BiH.

nije me bilo u zadnje vrijeme, prezauzet sam ispitima, ali evo danas sam uspio da se konektujem malo…

Slazem se da forumi treba da ujedine X-nix korisnike, ali ne samo one iz BiH, vec i one koji su van BiH kao ja na primjer.

imam samo jednu malu primjedbu na forum kakav sam zatekao danas:

na main sajtu foruma je ispod sekcija napisano:

Dio foruma za korisnike GNU/Linuxa u Bihaću, mostaru, zenici, itd.

pa zar smijemo samo da koristimo taj dio foruma???

mislim da bi se ovaj komentar na naslov threada trebao malo da izmijeni…
mozda nisam u pravu, mozda trazim previse, ali to je moje vidjenje ovog projekta ujedinjenja foruma linux udruzenja…

jos samo par mozda korisnih linkova:

counter.li.org

nista puno, samo mali sajt koji se bavi statistikom broja linux korisnika u svijetu…

cuvajte mi se svi i furajte naprijed…

alcak

Pozdrav prijatelju,
Ovaj forum je napravljen samo interno, dakle za obavijesti o novim distribucijama, gdje se šta može naći i sl. tako da ovo u potpunosti odgovara.
http://counter.li.org/reports/place.php?place=BA%3AFBiH%3AZenica

niko nije ogranicen samo na ovaj dio foruma :slight_smile: …mozes ti postati i po ostalim temama i slicno. Ovaj mali projekat Linux Korisnika po Gradovima, je ustvari pokusaj da okupi ljude, iz istog grada i da se mozda dogovore da naprave neku “grupu” nix korisnika u svom gradu i kvalitetno namecu narodu open source rješenja sa ciljem zamjene ovih pendzer Osova. :slight_smile: hajd HAIL!

Grungy
Hvala ti na Dokumentu što si mi poslao.Jesi li spreman za malo šale ?
Ovaj tvoj pozdrav na kraju me podsjeća na :

hehe dobro zboriš prijatelju :slight_smile:
nego šta misliš da napravimo Linux Command Shell Pripučnik? Nešto kao mala knjigica?? ko zna možda nakraju naraste u nešto extra veliko, :slight_smile:

a šta ko sam ja u Tuzli, npr., i dođem na net preko linuxa, gdje da postam poruke, Zenica ili Tuzla?:)?

Pa moja ideja je bila da se to malo prosiri.Ti si objasnio osnove, ja bi dodao neke uslove, petljice , funkcije itd… Znaš sigurno i sam da kad nesto pišeš i sam učis pri tome tj. bolje pamtiš, pa reko da i ja uz to malo utvrdim svoje znanje.Počeo sam sinoć pisati , i nastaviću čim završim jedan drugi rad na kojem sam već duže vremena. Tvoj tekst je pisan u , kako ja kažem, vrlo stručnom stilu , pa mi je teško tu ubaciti svoj stil pisanja.Ali srediću ja to nekako.
Najbolje bi bilo da prvo ja dodam svoj prilog pa ako neko hoće poslije mene neka ubaci i svoga tako da ne bude , da istovremeno dvoje na istom pišu.
A poslije ako sve bude onako kako sam zamislio, može svako izštampati sebi “priručnik” i trenirati bash.
Što više “script kiddy-a” to bolje. :wink:

[quote]na main sajtu foruma je ispod sekcija napisano:

Dio foruma za korisnike GNU/Linuxa u Bihaću, mostaru, zenici, itd.

pa zar smijemo samo da koristimo taj dio foruma???[/quote]
Ne, naravno, mozete koristiti bilo koji dio foruma. Podjela foruma na gradove je cisto radi razmjene informacija na lokalnom nivou, tj. informacija o sastancima, distribucijama, odredjenim dogadjajima i sl. To je osnovna ideja. Za sve ostale teme trebali bi se koristiti vec postojeci dijelovi foruma.

Poz,

Amila

I da, jedno mahanje za Zenicane (i sve druge):

+ciao+

Jos uvijek ne mogu da vjerujem da Unreal Man nije postovao ni jednu poruku na forumu. Nadam se da je sve sa njim uredu jer ovo nije normalno za covjeka poput njega. Ustvari pocinjem da se pitam da li on uopce dolazi na forum u zadnje vrijeme. Ne znam otkud mu ideja da na starom forumu uopce stavlja temu “Neaktivni clanovi” a pogledaj koliko je on aktivan u zadnje vrijeme.

pozdrav svima koji su malo nenormalni kao i ja. svima koji razmialjaju malo drugacije nego ostali “smrtnici” koji koriste PC kao “kucacu masinu” kao sto to neko rece na forumu.

OK je amila, nema frke, sve je u dure… ne ljutim se ja i nisam ni pokusao da pokazem neku ljutnju, ono gore je bila samo mala primjedba, u smislu napomene.

hehe, zenicani odgovaraju na mahanje +ciao+ , hmm…iako nas ima koji nismo bili niti u ze niti u Bih po par godina. ja sam trenutno u Maleziji i moram priznati da je ovdje situacija, sto se linuxa tice, puno bolja nego u Bih. Postoje Univerziteti gdje kao glavni OS drma Linux, a cak je i IBM Asia presao na aktivne korisnike Linuxa, a IBM serveri dolaze serijski sa Linux OS :idea: . Sto se distribucija tice, RedHat i Mandrake su tu negdje haman glavni, dok za SuSe skoro niko nije ni cuo… :?: :!:

Mislim da je glavna odgovornost za Linux sirenje u Bih na nama, koji smo iz Bih ( nije bitno jesmo li u Bih ili vani ) jer smo mi jedini koji i mozemo nesto da uradimo po tome pitanju.

Mislim da je ideja za skole izuzetno dobra. Udruzenje bi trebalo da organizira neku vrstu promocije, upoznavanja sa Linux OS jer ljudi jos uvijek nemaju pojma sta je to OS a kamoli Linux. Nedavno sam tako dobio mail od rodjaka koji bas nije comp genious, i kaze on meni: “Kupio sam sebi racunar Pentium Windows XP( :?: :?: ).” Meni doslo da puknem. Ispada da obicni ljudi misle da je Winblows sastavni dio racunarske konfiguracije bez koje masina nema da makne kao da je motor za auto :!:

Upravo tim ljudima moramo pomoci da otvore oci i da napokon ugledaju svjetlo dana ( Linuxa ) :idea:

A mislim da to ne mozemo uraditi ako se samo zatvorimo u svoje krugove unutar udruzenja i sastajemo sami sa sobom.

Ja trenutno nisam u Bih i ne mogu puno toga uraditi po tome pitanju (osim sam svom dumb rodjaku poslao samo tako vatren mail u stilu pisma sa grdnjama iz “Harry Potter: The Chamber of The Secrets”), ali da sam ovdje mislim da mogu da kazem da bih se dao za nas cilj, a to je sirenje i jacanje Linux zajednice u Bih. Bih je mlada po pitanju informatike i mislim da bas to nama daje vecu sansu za uspjeh, samo kada bi se malo vise potrudili.

Evo i jedan konkretan prijedlog:" siguran sam da svi vi koji ste u Bih bar jednom dnevno idete negdje na kafu, pivo, bilijar isl. Mislim da mozete da odstampate 20 pamfleta i zamolite gazdu kafica da to stavite po stolovima u kaficu u kome ste redovni. Isto tako organiziati javni seminar i razdijeliti i javne oglase…

Mozda ste sve ovo radili i dosada, s time nisam upoznat, ali ma koliko svi mi rekli: “Ma radili smo mi sve, ali ne ide!” moramo biti svjesni da nisu svi spremni da prihvate nesto novo odjednom, pa makar to ispalo i bolje za njih.

Jednog dana, akobogda cu doci u Bih i pokusacu da se sretnem sa svima vama koji postate na forum a nadam se da ce dotada Linux u Bih da bude jaci nego danas, jer sto nas vise ima - vise mozemo ocekivati i bicemo jaci…

pozdrav svima…

alcak

Pozdrav.

Sto se tice ideje za skole to je odlicna ideja i mi smo po tom pitanju u Zenici vec nesto pokusavali postici. U skoli smo se sa profesorom Informatike bili dogovorili da instaliramo Linux na racunare nakon cega bi se odrzavala predavanja o Linux-u. Medjutim sta se desilo, s obzirom da mi u skoli imamo racunare sa procesorima od 133 MHZ i sa 32 MB rama nisi mogao puno ocekivati ali smo ipak odlucili da instaliramo. Naravno opredjelili smo se za Mandrake distribuciju imajuci u vidu da je ona najbolja za pocetnike. I sam se profesor u pocetku zainteresovao medjutim nakon instalacije desilo se da nisi mogao ni menu pokrenuti a da ne sacekas 10-ak sekundi dok se ne bi pokrenuo. Tako da je najveci problem konfiguracija. Uostalom to je dovelo do toga da su pojedini ucenici danas uopce nezainteresovani za Linux. Ljudi su danas tvrdoglavi. Oni jednostavno nece da se interesuju za ovaj predivni operativni sistem ma sta ti njima pricao. Od 100 windows korisnika zainteresovali bi mozda 10 korisnika koji su željni promjena. Primali smo i mail-ove od pojedinih osoba u kojima vrlo lahko mozes zakljuciti da uopce nisu upoznati sa Linux OS ali oni takodjer tvrde da ne zele da budu upoznati jer ih to apsolutno interesuje. I sta bi ti onda uradio. Njima je Linux suvise komplikovan kaku kazu za kucnu upotrebu i ti hoces da ih demantujes da to nije bas kako oni misle a oni ti to ne dozvoljavaju. Sta ces tako ti je u kompletnoj Bosni a ne samo u Zenici. Nadam se da ce se situacija za nekoliko godina promjeniti.
Meni je cudno to sto u Maleziji kako ti kazes vecina korisnika nije uopce cula za SuSE distribuciju. To je sto se mene tice jedna od najboljih distribucija. SuSE je za desktop legendaran narocito najnovija verzija 8.2. Opet sve zavisi u koju svrhu koristis Linux. Jer od svrhe po meni zavisi i koju ces distribuciju izabrati.

Nadam se da ces uskoro doci u Bosnu i sam se uvjeriti kakva je situacija, a do tada imamo forum pa pisi. Wozdra.