interesuje me kako se i kojim alatima ( po mogucnosti free toolsima ) se moze testirati throughput jednog linux routera i broj konekcija koje on istovremeno moze da prati.
ima li neko ideja, vec uradjenih projekata ili sl. za sve sam zahvalan…
upravo se mislim tim poceti zanimati (konkretnije zanima me spama&av filtriranje) i planiram napraviti testno okruzenje (ranije spomenuta sestica na etf-u)
ako nadjes nesto javi (vrijedi i za mene)
Ernedin Zajko
quote about LIFE, SOURCE and FREEDOM
[quote]upravo se mislim tim poceti zanimati (konkretnije zanima me spama&av filtriranje) i planiram napraviti testno okruzenje (ranije spomenuta sestica na etf-u)
ako nadjes nesto javi (vrijedi i za mene)
Ernedin Zajko
quote about LIFE, SOURCE and FREEDOM[/quote]
za tebe imam DSPAM projekt ukucaj to na googlu i vidjet ces sta radi filtriranje po bayesovoj metodi… vrijedno spomena i naravno isprobavanja…
AAAAAAAAAAAAAAAA… pa gdje mi je ovo do sada bilo istina, imam vec 2 toola koja su navedena tamo, ali mozda nadjem vremena za vikend da ih sve testiram i mozda napisem mali dokument o nekom test environmentu ili na bosanskom “kako sam 2 dana mucio linux”
jos jedna stvar
IETF je napravio seriju RFC-ova posvecenih testiranju i mjerenju performansi mreznih uredjaja (benchmarking)
linkove na (vjerujem sve) mozes naci na> http://www.ietf.cnri.reston.va.us/html.charters/bmwg-charter.html
konkretno za firewall testiranje je RFC-3511, dok je za Network Inter Connect Devices RFC-2544
Ernedin Zajko
quote about LIFE, SOURCE and FREEDOM