The Racket programming language

Eh ovo je nesto sto trenutno radimo na uniju, izgleda interesantno? Da li je neko imao iskustva sa ovim? Sta mislite itd… :smiley:

http://racket-lang.org/

LOL Lisp

nisam se do sada susretao sa ovim, pa mi nekako interesantno :smiley:

https://github.com/SirCmpwn/bf-irc-bot/blob/master/irc-bot.bf

Super okruzenje (DrRacket) koje dolazi u paketu sa nekoliko jezika (yup, ukljucujuci i ALGOL dijalekt). Pogledaj dokumentaciju, obzirom da se u pozadini krije dosta korisnih stvari, od UI biblioteke do citave masinerije za multicore razvoj. Meni je par puta posluzio za crtanje 2D/3D grafova (nikad nisam volio gnuplot) kao i simulaciju izvrsavanja koda na vise jezgri (iskreno ovo je jedino okruzenje koje sam vidio da to radi kako treba a da mi ne treba doktorat za koristenje).

Ako nadjes vremena, zrakni i u How To Design Programs od istih autora; pravo osvjezenje od silnih nauci-za-21-dan knjiga.

Btw. na kojem faxu/predmetu ovo radite?

Nigdje veza. Jel ovo pokusaj da ljudima pokazes kako je brainf**k cool jezik ili je to tebi sve isto; sve osim php-a? :stuck_out_tongue:

Zvuči super interesantno, možeš ga učiti kao Logo http://docs.racket-lang.org/quick/
A ustvari je varijanta Scheme ako sam dobro skontao?

Jeste, samo je tokom vremena toliko evoluirao da su se odlucili za drugo ime. Ako bar nista, vrijedi probati zbog editora…

Hvala na preporuci, knjiga izgleda interesantno, a ovo rade na TU WIen, predmet Osnove programiranja…

[quote=Sanel]

Nigdje veza. Jel ovo pokusaj da ljudima pokazes kako je brainf**k cool jezik ili je to tebi sve isto; sve osim php-a? :P[/quote]

Da, bas je brainfuck cool jezik, smanjuje potreban broj tastera :smiley:

Ja samo koristio ovo okruženje kad sam učio osnove funkcionalnog programiranja sa scheme - ali sam brzo prešao na terminal varijantu jer nisam našao način da skačem iz prozora u prozor tastaturom.

Pored htdp knjige treba procitati i

http://mitpress.mit.edu/sicp/full-text/book/book-Z-H-4.html