This is not a 3D desktop

Ne znam da li ste čuli za Metisse window manager… u svakom slučaju interesantan demo:
http://www.mandriva.com/en/projects/metisse/

Pa bio je link na forumu prije mjesec i kusur meni se cini :slight_smile:

Ovo izgleda super stvar, samo da mi je to nekako na huhbuntu pokrenuti. Znam da na Mandrivi imaju gotovi paketi, al za Ubuntu nisam nasao.

This is not a 3D desktop? Pa zar ne koristi OpenGL? FVWM je podloga ako se dobro sjećam,
što znači da ne bi trebao biti tako gladan za memorijom.

E za Ubuntu evo paketici
http://lists.lri.fr/pipermail/metisse/2007-January/000144.html
ili
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=58604&page=2

Xmetisse -ac -depth 24 -geometry 1680×1050 :1 &
metisse-start-fvwm &

Ovo sam pokusao direkt iz terminala u gnome sjednici i radi jedino geometriju sami morate editovati …

ovo super izgleda :slight_smile: moram probati…

Tražio sam ali ne nađoh ništa osim jednog uzgrednog spominjanja na topicu “Moj desktop” (nije bio link).

Moguce … nesto se ne sjecam tacno sta je bilo, ali znam da sam gledao / citao o tome i da sam informaciju dobio na ovom forumu :slight_smile:

@medo: De nam mali osvrt daj! Je li brži od Compiz/Beryl? Je li lakše za instalirati?
(Isprobao bih, ali moja kanta to ne može…)

Dobro canci ovako
ono gore sto vidis druga slika to je beryl i plus metisse s druge strane. Znaci uzeo sam rezoluciju 1275x975 i pokrenuo direkt iz terminala u gnome okruzenju.
Inace i na ovaj nacin nisam bas primjetio da je nekakav prozdirac resursa, kao sto je beryl, a pakete sam instalirao direkt sa gornjeg linka .deb, jer nisam uspio sastaviti ga iz izvornog koda.
To su dva paketa koje sam povukao, jedan velicine 0.5 mb i drugi je 5.4 mb plus kod instalacije metisse paketa, povukao mi je jos dva paketica, al se ne sjecam koja.
Inace kao sto rekose to nije 3D desktop kao beryl il compize mislim na cube il 3d efekte , nekako mi vise lici na javin looking glas, zanimljivo je to sto radi slicno kao KDE, da se prozorici motaju gore dole lijevo desno(lijevo slika) i naravno najbolje od toga je da su virtualne radne povrsine spojene kao jedan monitor (desna slika), tako da mozes jedan prozoric nosati po tim radnim povrsinama i dobivati mjesto ukoliko ga nemas. Mislim da je mnogo efektivniji za svakodnevni rad nego beryl, nekako imaju dobaru zamisao koju nisam vidio kod ostalih desktop okruzenja. Mozda trosi resurse kod transparentnih prozorcica, ali iskreno ja to ne primjecujem i ne mislim da je toliko gladan kao beryl il looking glas il E17.
Po mom misljenju E17 je veci prozdirac resursa od Metisse. Znaci ako si bar njega instalirao jednom ima sanse da ovaj instaliras i da radi bar po mom misljenju.
Veceras cu napraviti startnu skriptu prilikom prijave pa javim kako izgleda, kada samo njega pokreces.

Evo mali test:
Gnome desktop 196.5 Mb ram memorije
Metisse 197 mb ram memorije
Ne vidim nikakve razlike

Beryl-Gnome 280 mb Ram
Compiz Gnome 260 mb Ram
e sada da je jos kako graficku pogledati, al to nemam pojma dali imaju kakvi senzori za nju.

Falaaaaaaa :slight_smile:

Sve je uredu prozdiranje RAM-a il CPU ostaje kao da ga nema 1 ili 2 ali pitanje je graficka koju nemam pojma dali se u ovakvim slucajevima moze pregledati ono FPS
Al ipak nema na cemu :slight_smile: