Dakle trebam za kolokvij odraditi neke servise na centos-u 5.5. E sad imao sam malo brzi kurs o mail serveru i nisam bas pohvatao sve sto se tice TLS-a. Dakle znam sta je, cemu sluzi i kako radi. Medjutim ne znam kako napraviti potrebne kljuceve (privatni i javni) i gdje ih sve trebam kopirati. Za mail server koristim postfix a za dns koristim marandns. Dakle u postfix-ovom konf. fajlu main.cf trebam unjeti neke podatke, tipa gdje je javni a gdje privatni kljuc i slicno. Nasao sam upustvo za TLS ali je ogromno a meni treba samo dio toga. Pa ako neko moze da mi uratko objasni sta mi sve treba i kako da to uradim.
Prvo moras instalirati openssl i postfix-tls, recimo na Debianu:
Onda trebas napraviti CA:
cd /etc/postfix/ssl/
/usr/lib/ssl/misc/CA.pl -newca
Onda trebas izgenerisati keys:
openssl req -new -nodes -keyout server-key.pem -out server-req.pem -days 365
openssl ca -out server-crt.pem -infiles server-req.pem
chmod 644 server-crt.pem demoCA/cacert.pem
chmod 400 server-key.pem
Onda ovo ubaci u /etc/postfix/main.cf
# tls config
smtpd_use_tls = yes
smtp_tls_note_starttls_offer = yes
smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.pem
smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/smtpd.pem
smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/smtpd.pem
smtpd_tls_loglevel = 1
smtpd_tls_received_header = yes
smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
tls_random_source = dev:/dev/urandom
tls_random_prng_update_period = 3600s
I jos resetujes postfix i gotovo.
[quote=Amar]Onda trebas napraviti CA:
cd /etc/postfix/ssl/
/usr/lib/ssl/misc/CA.pl -newca
[/quote]
folderi /etc/postfix/ssl/ i /usr/lib/ssl/ ne postoje. Mozda je to drugacije na centosu ali ima ovaj folder: /etc/pki i u njemu podfolderi CA, dovecot, nssdb, rpm-gpg, tls
Unutar tls-a je: cert.pem, certs, misc, openssl.cnf, private
Ne znam da li ovo moze pomoci. jer ovo openssl req -new -nodes -keyout server-key.pem -out server-req.pem -days 365
prodje ali ne prolazi ovo drugo openssl ca -out server-crt.pem -infiles server-req.pem zali se: Error opening CA private key …/…/CA/private/cakey.pem
Dakle ne mogu napraviti CA
Ma mozes…
[quote=boby]folderi /etc/postfix/ssl/ i /usr/lib/ssl/ ne postoje. Mozda je to drugacije na centosu ali ima ovaj folder: /etc/pki i u njemu podfolderi CA, dovecot, nssdb, rpm-gpg, tls
Unutar tls-a je: cert.pem, certs, misc, openssl.cnf, private
Ne znam da li ovo moze pomoci. jer ovo openssl req -new -nodes -keyout server-key.pem -out server-req.pem -days 365
prodje ali ne prolazi ovo drugo openssl ca -out server-crt.pem -infiles server-req.pem zali se: Error opening CA private key …/…/CA/private/cakey.pem
Dakle ne mogu napraviti CA[/quote]
Moras onda malo pogledati po dokumentaciji gdje se u Centosu nalaze ti folderi.
Prvo ti treba CA, mozes ga napraviti prateci ovaj howto:
http://www.topdog.za.net/create_cacert_postfix_certificate
Onda probaj ovo:
yum install crypto-utils
genkey --days 365 mail.example.com
To bi ti trebalo generisati private i public key u:
/etc/pki/tls/certs/mail.example.com.cert # public cert
/etc/pki/tls/private/mail.example.com.key # private key
Onda naravno /etc/postfix/main.cf izgleda ovako:
[code]smtpd_tls_security_level = may
smtpd_tls_key_file = /etc/pki/tls/private/mail.example.com.key
smtpd_tls_cert_file = /etc/pki/tls/certs/mail.example.com.cert
smtpd_tls_CAfile = /etc/pki/tls/root.crt
smtpd_tls_loglevel = 1
smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s
smtpd_tls_session_cache_database = btree:/var/spool/postfix/smtpd_tls_cache
tls_random_source = dev:/dev/urandom
smtpd_tls_auth_only = yes[/code]
Resetuj postfix.
Nisam ja nesto pretjerano dobar sa Centos-om (ili bilo kojom drugom Redhat baziranom distribucijom) tako da ne znam da li ce ovo fercerati. Malo googleaj, sigurno ima negdje howto.
OK. Prosao sam to. Ali imam novi problem. Moram takodje da koristim DKIM milter i kad ga pokusam pokrenuti dobijem:
Starting DKIM milter (dkim-filter #0) /bin/bash: domain_name: No such file or directory
u main.cf imam zapis:
smtpd_milters = inet:localhost:20209
non_smtpd_milters = inet:localhost:20209
A milter sam stimao prema http://www.howtoforge.com/set-up-dkim-on-postfix-with-dkim-milter-centos-5.2
Izvinjavam se ako smaram, ali sutra mi je kolokvijum.
Ima li kakva poruka u /var/log/syslog ili u /var/log/messages ?
Jesi googleao ovaj problem?
Hajd postaj ovdje dkim-milter startup skriptu, nisam siguran da ti puno mogu pomoci, ali meni izgleda kao da nije ucitao localhost variablu.
E skonto sam sta je ali ne mogu rijesiti. Da googlao sam ali bezuspjesno. Sad javlja da je greska u:
/etc/mail/dkim-milter/dkim-filter.conf no keys loaded from /etc/mail/dkim-milter/keys/keylist
U fajlu keylist imam:
sender-pattern: singnig-domain:keypath
*: example.com: selector
E dakle u ovom file-u je problem. Trebam ga prilagoditi svojim postavkama. Kako?
Pa probaj dekomentirati ove dvije linije, ako imas # ispred linije znaci da je linija samo komentar.
Znam probao sam to vec i opet ista greska. Treba nekako popuniti ovaj file ali ne znam kako. Valjda je to problem.
Nisam nikada konfigurisao TLS sa postfixom tako da ti dalje ne mogu pomoci. Probaj googleati malo, trazi slicne datoteke po mailing listama. Sretno.
OK. Hvala puno za ovo do sad.