Cao narode,
treba mi neka novija distribucija lnuc+xa na cd-ovima.
po mogucnosti RedHat jer sam cuo da je najbolji za pocetnike.
pokusavo sam nesto sa suse5.2 jer je to jedini linux koji imam ali je uzasno…
fena
Cao,
pa valjda pashe
vjeruj slab sam sa linuxom skroz, a hocu da pocnem da ucim, bilo bi vrijeme vec
znaci ako ga mogu strpat na pentium133mhz/32mb ram-a/3,2gb disk
onda pashe
tu sam mashinu nabavio za linux i umrezio sa win mashinom na kojoj trenutno radim(celeron 366mhz)
fena
Pazi !! Ako koristiš linux na mašini koja ima 32 Mb radne memorije i uz to još i grafički desktop kao npr.KDE, moraš računati sa tim, da taj sistem nemože 100 % svoje snage koristiti. Tek od 64 Mb i dalje sistem povoljno iskorištava memoriju. Sigurno ti je Hard Disk često aktivan ???
Za razliku od toga ,Linux u tekstualnom modusu moze da radi sa puno manje memorije.
ali, ostanimo kod teme…
Babysitter
Fena …nazalost ti je PC stvarno slab
Salim se… moze se svasta tu instalirati ali moras da racunas sa tim ako zelis da koristis GUI da KDE ili GNOME nemoze da bude jedan od tih. Mozda i moze ali ce biti HAOOOOSSSS spor. Izaberi wmaker ili nesto slicno ! Ili kupi malo vise RAM-a. Inace moj http/file server je stari pentium 120 sa 100 MB RAM i funcionise sjajno. Ali samo u tekstualnom modu.
drugim rijecima, cijena za slabu konfiguraciju je komplikovanije koristenje
ako si fakat pocetnik, vjerovatno je bolje da na Celeronu stavis dual boot i instaliras najnoviju distribuciju, pa makar privremeno dok ne skontas kako stvari rade
Vedran
Eh pa hvala na pomoci
na celeron cu na drugi disk stavit linux,
bitno mi je to da ima kde, posto ga tek ucim, a 133 mi treba za server
kad smo vec kod servera, koliko brza konekcija mi treba da bi izfrzo jednu finu stranicu?
fena
nisam siguran da je KDE najbolje rjesenje za tvoj kompjuter, ono radice aliiiii
nisam bas neki znalac oko GUI-a ali pogledaj da instaliras neki koji zahtijeva najmanje resursa …
hanibal undefined
ma na 366 celeron cu nabacit dualboot kao sto je vec spomenuto.
masina je mocna i moce ici bez problema a za onu 133 neka stoji…
fena
Drug, drug, drug instaliraj blackbox umjesto KDE-a ide brze pravo i ja imam “kantu” i sa njom tako te nebuloze ali blackbox fura pravo. Sto se tice brzine ucitavanja stranica, evo jedan primjer: na win$hitu sa 56K V.90 modemom maximum je 4.0 kbps i upload i download, sa lindjom (Slackware ) maximum je 7.0 kbps download a upload mi je jednom isao ravno 11 kbps, a redovno je takodje 7.0 kbps. lol ja se prepao da nesto nije OK a ono nova centrala
Pozdrav
trip0d