:::TREBAM [b]POMOC[/b] U BRCKOM:::

Molim vas.
Tako jako zelim linux. Vec sam skinuo neku floppy boot root user disketu ali nista sa njom ne mogu raditi.
Volio bih imati neku “vecu” distribuciju "Red Hat mandrake Suse i sl. " ali ne znam kako da dodjem do njih u Brckom.
Imam 486 sa 12MB Ram.
sta bi mi vi preporucili?
kako da dodjem do CD-ova :?:

Zdravo

Ako mozes navrati u Tuzlu, mogu ti kopirati neke distribucije.
Mozes uzeti bilo koju distibuciju ali ce ti raditi bez nekih programa (KDE , …).

Bye
Mirza N.

[quote]Molim vas.
Tako jako zelim linux. Vec sam skinuo neku floppy boot root user disketu ali nista sa njom ne mogu raditi.
Volio bih imati neku “vecu” distribuciju "Red Hat mandrake Suse i sl. " ali ne znam kako da dodjem do njih u Brckom.
Imam 486 sa 12MB Ram.
sta bi mi vi preporucili?
kako da dodjem do CD-ova :?:[/quote]

upitno je da li ce ti grafika uopste raditi (sumnjam, 8MB samo za kernel, a X-i nece raditi na 4 MB …).
Najmanje upotrebljivo GUI je window maker, ali nije on problem nego xfree, tako da … probaj prvo naci neki stari pc chip il nesto pa probaj instalirat neki stari rh, prije nego se pocnes patiti sa “pravom” distribucijom jer 12 MB je bas malo

Stvarno vam hvala sto mi zelite pomoci.
:slight_smile:
SAmo sta bih bilo kada bih ja kupio chip za RAM memoriju.
Da li bi mi to puno znacilo i ako mi je procesor 486.

Jos jednom Hvala

Sigurno se radi o EDO RAM 72 pins zar ne ?
Pitanje je da li ces moci da nadjes takav ram i ako
ga nadje kostace vise nego SD ili DD ram.

Ne, nece ti puno pomoci ali ces moci da vozis jedan od
laksih window menadzera win. maker ili slicno.

O kojem se procesoru radi tacno ?

Ne znam odakle vam ideja da covjek zeli koristiti grafiku :slight_smile:

RedHat i ostali imaju min. kolicinu memorije ispod koje se ne zele instalirati (sa ili bez grafike). Koliko znam, za RH8.0 to je 64 MB RAM, 6.2 sam nedavno instalirao na 32 MB ali ne znam tacno koliko je min. U svakom slucaju neka distribucija iz vremena kad je takav racunar bio aktuelan (1995 :))

[quote]Ne znam odakle vam ideja da covjek zeli koristiti grafiku :slight_smile:

RedHat i ostali imaju min. kolicinu memorije ispod koje se ne zele instalirati (sa ili bez grafike). Koliko znam, za RH8.0 to je 64 MB RAM, 6.2 sam nedavno instalirao na 32 MB ali ne znam tacno koliko je min. U svakom slucaju neka distribucija iz vremena kad je takav racunar bio aktuelan (1995 :))[/quote]

ma za X je minimum 24 MB (i to je patnja) … Ispod toga je patnja pure …
Bez X-a, console ti je dosta 16MB …

SuSE 7.1 veselo radi na 32 MB, sa window makerom i “pazljivo odabranim aplikacijama” …

X-i >=4.x.x Kamion RAM-a

Tad je bio aktuelan DOS :slight_smile: koji leti na 12 MB :twisted: :twisted: :twisted:

Ne bih se slozio.
Ja sam koristio uspjesno Linux u konzoli na 486ici sa 4 MB RAMa.
Sto se tice grafike, pouzdano znam da X moze raditi vrlo dobro sa 16 MB RAMa, pod uslovom da koristis neki lagan WM (recimo XFCE ili IceWM).

A sto se DOSa tice :slight_smile: mogu ti pokazati PC XT sa 512 kB (da, pola megabajta)… na kojem radi graficka okolina sasvim usporediva sa Windows 3.1
AT 286 1 MB RAMa na kojem Win 3.1 radi kao pjesma
itd.
samo kod mene u informatickom muzeju :wink: cisto kao podsjecanje na stara dobra vremena kad su ljudi znali optimizirati kod.

Hallo Mirza.

Pa ako si početnik na linuxu onda bi ti preporučio da se strpiš dok nenabaviš malo jači računar, jer bićeš možda razočaran ako primjetiš da se linux neda instalirati ili da je sporo sve što radiš ili da možeš koristiti samo tekstualni modus. Istina je da linux funkcionira i na starim računarima dobro ( čak se da koristiti sa diskete i sa malo RAM-a) samo u tekstualnom modusu treba raditi sa komandama i neznam koliko volje i potrbe ti imaš za to. Inače kako kaže Šahbaz, neisplati se kupovati chipove, jedino ako nađeš negdje staru kutiju i izvadiš iz nje. Ja sam prije neki dan instalirao SuSE 7.3 na Pentium 200 Mhz sa 128 Mb EDO-RAM. Grafička okolina je Window Maker i ovdje bila malo spora tako da sam prešao na tekstualni modus. SuSE 8 se nije dao instalirati na taj računar. Eto vidiš , pa sad razmisli. :rolleyes:

???
Pentium 200 sa 128 MB RAM tako spor? Neki dan sam probao Knoppix na Pentiumu 166 sa 48 MB RAM. Znaci, Knoppix ima updatovane verzije svih paketa. Pokrenuo sam okolinu XFCE i poslije toga IceWM i oba puta sam bio prijatno iznenadjen brzinom. Kompjuter je bio sasvim upotrebljiv u oba slucaja. Abiword se starta za nekih 5-6 sekundi. Naravno OpenOffice je totalno neupotrebljiv, isto tako Mozilla i vecina KDE aplikacija. S druge strane, uz Knoppix dolazi neki browser (ne mogu se sjetiti imena) koji se otvara istog trenutka i uzasno je brz (ma kakva Opera ;)) ali ne podrzava JavaScript i jos neke stvari.

Babysitter [quote]Ja sam prije neki dan instalirao SuSE 7.3 na Pentium 200 Mhz sa 128 Mb EDO-RAM. Grafička okolina je Window Maker i ovdje bila malo spora tako da sam prešao na tekstualni modus. SuSE 8 se nije dao instalirati na taj računar[/quote]

Rekoh da proba da li može da se instalira 8.1 na moju staru
Pentium 120 sa 100 MBRAM kantu…kad ono može; zamjenio
sam 7.3 server sa 8.1 i radi kao satić. Naravno ne želim da kritikujem
babysittera ali kod SuSE je sve moguće sa malo strpljenja.
Nije brz kao ferari ali nije ni škoda :slight_smile:

Ma joj, radi se o kompjuteru koji treba da služi za programiranje i izprobljavanje istih. Treba mi jedan editor i kompajler i to je sve. Taj sam comp. nabavio zbog nekih motora koje upravljam preko paralelnog porta, pa da nebi uništio svoj “prvi” računar nabaviš takvu kutiju i izprobavaš. Znači zašto da čekam dok se podigne grafika kad u tekstualnom modusu mogu i pisati i kompajlirati. Nije win.maker toliko ni spor kao Yast2 , jer on stvarno traje u grafičkom modusu. pokušao sam sa više distribucija, neke su htjele neke neće kao npr.: SuSE 8, 8.1, NetBSD, Mand.9 a recimo RH 7.3 i SuSE 7.3 kao i Knopix su se dali bez problema instalirati.
Sjećam se Mandrakija, nije mi prepoznao miša, joj ljepote , instalacija bez miša :-)) SuSE 8 je trebalo 5 Minuta da presnimi kernel u RAM. A kod 8.1 u toku tog presnimavanja stane sa nekom greškom . Ali nije to ništa negativno, jer znam da su distribucije sve opširnije i modernije tako da razumijem ako na starom računaru neće. (Ferarijev motor nepaše u svaku karoseriju).Osim toga uvijek sam bio ubijeđen da nemora uvijek biti “naj novije”.

Evo jedne Mini-distribucije koja paše na dvije diskete, i sadrži GUI, jedan browser i dato-menađžer kao i neke druge UNIX programe.
http://www.angelfire.com/linux/floorzat/2diskXwin.htm

Prije nekog vremena sam na jednu 486 masinu instalirao Hrvatsku linux distribuciju, Microlinux, dugo nije updateovana, ali posljednji update ukljucuje i Xwindows, pa se mozda moze probati, nije velika, a evo i adrese:
ftp://ftp.linux.hr/microlinux/

Pozdrav,

Ja imam Slackware 4.0, tako da bi ga mogao poprzit Mirzi iz Brckog i poslati postom pa neka ga proba installirati. Potpuno sam siguran da bi mogao na takvu masinu da ga digne (Nisam siguran za X ), al textualni mod bi radio odlicno … :slight_smile:

Mirza pljuni na forum adresu , a mozes i na: maher@linux.org.ba

cya

[quote][quote]Molim vas.
Tako jako zelim linux. Vec sam skinuo neku floppy boot root user disketu ali nista sa njom ne mogu raditi.
Volio bih imati neku “vecu” distribuciju "Red Hat mandrake Suse i sl. " ali ne znam kako da dodjem do njih u Brckom.
Imam 486 sa 12MB Ram.
sta bi mi vi preporucili?
kako da dodjem do CD-ova :?:[/quote]

upitno je da li ce ti grafika uopste raditi (sumnjam, 8MB samo za kernel, a X-i nece raditi na 4 MB …).

vjeruj mi da moze :wink: i sam bi se cudio

Najmanje upotrebljivo GUI je window maker, ali nije on problem nego xfree, tako da … probaj prvo naci neki stari pc chip il nesto pa probaj instalirat neki stari rh, prije nego se pocnes patiti sa “pravom” distribucijom jer 12 MB je bas malo[/quote]

dobar savijet :slight_smile: