Upao sam u probleme jer sam izgubio podatke.
Naime ja sam na kompjuteru imao instaliran i WindowsXP i Linux.
Prvo sam ima dvije particije C i D i kasnije sam instalirao Linux na raacun particije C.
Kako sam odlucio da mi vise Win ne treba toliko a nemam dovoljno prostora isao sam ga izbrisati.
Dakle pomocu partition magic-a sam izbrisao Linux i zatim Win i sve spojio u jednu C particiju koju sam formatio.
Zatim sa isao instalirati Linux i sve je lijepo islo ali Linux je jednostavno od particije C uzeo si 1.4GB.Ja nisam bio zadovoljan time pa sam htio da cijela c particija bude na Linux.
dakle isao sam u YaST-u formatirati C particiju i kad sam to napravio dobio sam linux particiju kojoj je u zagradi pisalo windows.
Sad neznam ni ja tocno dalje ali uglavnom sam tu radio i resize te particje.
Uglavnom sam na kraju dobio Linux particiju i ostala mi je D particija i naravno Swap.
I krenuo dalje te mi se ucinilo da sam na D izgubio podatke.
I tako izgublje resetiram racunar te ubacim startup disk od Win98
i pokrenem ga ali on neprepoznaje ni C ni D.
Tada sam svatio da sam izgubio D particiju na kojoj su mi bili vazni podaci.
A potrdio sam da sam izgubio tu particiju kad sam u YaST vidio da je nema poslije resetiranja racunara.
Dakle instalirao sam Linux do kraja i imam sada dovoljno prostora ali nemam vaznih podataka.
Dakle pitanje je kako vratiti podatke sa diska.
Pretpostavimo da ih Linux nije prepisao,mislim ako ih je prepisao tu nema ni govora o vracanju.
Koja je metoda na Linux-u da ih vratim ili koji program to radi.
Sta mislite da li ih je Linux prepisao,s obzirom da nije cijeli disk zauzet.
Za linux nepostoji (koliko ja znam) unerase program. Predpostavljam da je razlog file sistem koji se razlikuje od fat/ntfs sistema. Pod dos-om postoje genijalni Norton Utilitis koji su sadržavali Norton-Unerase ali samo za fat file sistem. Zato ja evo danima radim na backupu hard diska jer ovo se može svakome desiti. Ja sam prekopirao cijeli disk na drugi i sada jos samo moram lilo tako da podesim da mogu bootati sa drugog diska. Nakon toga cu ga izvaditi i sačuvati na “suhom” mjestu.
Cekaj jel ti mene zezas ili ne.
Zasto bi bio low-level formatiranje.
Dalje glupo mi je sto mi YaST nije dao nikakvo upozorenje da ce se podaci izgubiti,pa sam mislio da cuva podatke kao i partition magic.
Ako sam dobro shvatio ti uopšte nisi formatirao D particiju niti si joj mijenjao veličinu?
Iz tvog prvog posta sam shvatio (sad kad sam ga ponovo pročitao) da si sve operacije radio sa C particijom, a D particija i Swap su ostale gdje jesu? Je li ovo tačno?
Moguće je da si samo promijenio tip particije, pa je Win Zbog toga ne prepoznaje ili ju je Yast samo sakrio. Onda se ne sekiraj.
Pokreni Linux (instaliran ili sa CD-a) i pošalji rezultat fdisk -l komande.
Probaj da mountuješ tu particiju na Linux pomoću mount -t auto /dev/hdax /mnt gdje je /dev/hdax tvoja D particija.
Upravo tako.Nista nisam radio sa D particijom vec mi je jednostavno
kad sam formatirao C particiju kao Linux particiju pojavile su mi se dvije Linux particije te sam to preko resize-a pretvotio u jednu i tada mi se ucinilo da nemam podataka na D.Pa sam resetirao racunar i kad sam ponovo pokrenuo vidio sam samo dvi particije Linux i Swap.
Evo rezultata:
linux:/ # fdisk -l
Disk /dev/hda: 6448 MB, 6448619520 bytes
15 heads, 63 sectors/track, 13328 cylinders
Units = cylinders of 945 * 512 = 483840 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 1 672 317488+ 82 Linux swap
/dev/hda2 * 673 13314 5973345 83 Linux
linux:/ #
Koliko se ja razumijem izgleda da nema ovdje kruva.
Kao što čovjek kaže, ako nisi dirao D: ( tj. nisi formatirao, ili mijenjao granice particije) moguće je da je samo poremećen ID (tip) particije u tabeli particija.
To možeš podesiti sa fdiskom pomoću (t opcija)
Ali naravno, prouči malo dublje dokumentaciju fdisk programa.
btw, ne očajavaj i ne formatiraj ništa, dok ne probamo sve
( i zapiši tu god damned tabelu particija na papir, početni i zadnji cilindar svake particije)
Izgleda da si svoju Extended particiju pretvorio u Linux particiju i time izbrisao logički disk D koji se nalazio na njoj.
Mislim da je jedino rješenje da pomoću fdisk-a pretvoriš tu particiju /dev/hda2 u Extended particiju (oznaka 0F). Dakle, kucaj fdisk /dev/hda
Upišeš “t”, pa “2”, pa “0F” i na kraju “w”. (Provjeri ovo!!!)
Time si promijenio Linux particiju u Win32 Extended particiju.
Sada otiđi na http://www.cgsecurity.org/ i skini program TestDisk. Imaš verziju i za Linux i za Win. On bi trebalo da locira logičke diskove na tvom disku i ponudi ti da ih vrati.
Vjerovatno će ti taj program raditi i bez one prve intervencije (promjene Linux u Extended), pa probaj.
Predlažem ti da ovo sve radiš iz Linux-a koji pokreneš sa CD-a, tako da se HD ne koristi u toku rada. Možeš taj disk ugraditi u neki drugi računar.
Mislim da je ovo jedino rješenje. Čuo sam dosta pohvala o TestDisk programu.
[quote]Kao što čovjek kaže, ako nisi dirao D: ( tj. nisi formatirao, ili mijenjao granice particije) moguće je da je samo poremećen ID (tip) particije u tabeli particija.
To možeš podesiti sa fdiskom pomoću (t opcija)
Ali naravno, prouči malo dublje dokumentaciju fdisk programa.
btw, ne očajavaj i ne formatiraj ništa, dok ne probamo sve
( i zapiši tu god damned tabelu particija na papir, početni i zadnji cilindar svake particije)[/quote]
Nema ocaja,to je barem 100% sigurno,pokusacu sve.
Jedno na kraju ako ovako neuspijem izvadicu HD i odniujeti na drugi komp te probati preko nekog win programa barem vratiti podatke
Evo probao sam ovo sa fdisk /dev/hda
Zatim t pa 2 pa 0F i to nije islo jer kaze da moram prvo brisati particiju a i vidio sam da nema toga koda.
Dalje sam gledao koje opcije imam i tu sam izabrao opciju b jer je to FAT32.
I na kraju zavrsio sa W.
Zatim sam pokrenuo testdisk i dobio sljedece kad izaberem Analizu:
Check current partition structure
Partition Start End Size
1 P Linux Swap 0 1 1 671 14 63 634977
test_FAT : Boot sector doesn’t have the endmark 0xAA55
2 * FAT32 672 0 1 13313 14 63 11946690
2 * FAT32 672 0 1 13313 14 63 11946690
Sta bi sad trebalo dalje raditi ja tu nisam vidio nikakvu opciju za undelete ili slicno.
Ideš prvo na Analyze.
Nakon što ti ispiše listu particija na disku izaberi Quit.
Sada ti daje listu tvoje dvije particije. Izaberi drugu i idi na Search.
Nadam se da će ti izbaciti listu izbrisanih particija (slovo D ispred), npr. D FAT32 LBA 0 1 1 2157 254 63 34668207 [GLAVNI]
Trebalo bi da prepoznaš traženu particiju po veličini i nazivu. Izbaciće ti vjerovatno i neke prastare particije. Njih zanemari.
Izaberi traženu particiju i pritišći strelicu “desno” dok ispred ne bude slovo “L”.
Pritisni Enter, pa Write.
btw, contrary to popular belief, smiješ brisati tabelu particija. Pod uslovom da imaš zapisano sve treba na papiru (start end cyl, i tipove particija) uvijek je možeš poslije ručno kreirati.
početno stanje:
hda1 - swap
hda2 - Linux
hda5 - Windows
Obrisao hda5.
Povećao hda2 da obuhvati prostor hda5 :rolleyes:
Radio sa diskom poslije.
Mislim postoji vjerovatnoća da se spasi dio podataka, ali je to jako malo, trebaće koristiti hexeditor.
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa …
Ljudi rijesio sam problem.
Radio sam prema uputama Not now, John! i posebno mu zahvaljujem a i ostalima.Svaka cast.
Naime kada sam uradio sta je vec trebalo u testdisk-u isao sam da vidim jel se sta promijenilo sa particijama,ali YaST nije nista pokazivao.
Onda sam resetirao racunar te ubacio startup win 98(posto tu imam vise iskustva) da vidim sta je u pitanju.Otkucao sam D,ali to je i dalje bila disketa.Zatim sam otisao u fdisk i tamo mi je izlistao Linux Swap particiju i DOS ili Win (nesijecam )particiju,i ona je bila pod imenom C.
Kad sam izasao iz fdisk-a i presao na C te otkucao “dir” naredbu tada sam svatio da su svi podaci tu.
Zatim sam resetirao racunar te pri ponovnom pokretanju vidim da mi je grub blokira.Zatim sam ubacio instalacijski Cd Linux-a i izabrao new install,i pogledao pod partition da mi nudi formatiranje swap particije te kreiranje root particije i konacno mounting win particije.
Nezeleci se zezati sa repair sistem jer nisam bio siguran da li ce me vratiti u staro stanje instalirao sam ponovo Linux.
I sad je sve OK,imam prostora za Linux podaci su tu internet radi.Prva liga.
Jos da vam jednom zahvali jer medju tim izgubljenim podacima bio mi je cijeli diplomski rad,kod programa,prevodi sa engleskog,te da ne govorim o skupljenim stvarima i programima koje sam radio…
ma nije stvar u particijama,vec je stvar u tome sto sam nov u linux-u pa svaki problem koji mi iskrsne zbuni me,pa i ono sto znam vise neznam i nemogu se tek tako snaci.Ali bice to dobro,jer napredujem polako u linux-u,snalazim se itd.
Eto toliko pozdrav,dugujem vam janjca na raznju