http://www.olene.net/linux.html (flash)
Uh… ovo nije ni za komentara !
cuj “become a communist”… vidi se da amer nema pojma
Pozdrav
Ice
Eto vidite da iz ideologije komunizma i dobre stvari nastanu … :lol:
Stvarno nije za komentara :evil:
Znaju li oni sta znaci komunist :evil:
c c c
…
nemaju pojma… to ti je americki idiotizam… gori od bosanskog primitivizma !
Pozdrav
Ice
U jednoj tački se slažem : Previše splitovanih tekstualnih datoteka. Ok, svaka sigurno ima svoj zadatak ali neke su stvarno zaslužile da se “sastave” u jednu jedinu. Tako npr. cron poznaje :
- /etc/crontab
- /etc/cron.d/*
- /etc/cron.weekly/, cron.hourly/, cron.daily/ itd
- /var/spool/cron/tabs/*
- /etc/cron.dany
6./etc/cron.allow
… eh sad su tu još
anacron i at koji opet svoje datoteke poznaju.
Ovo bi se sve moglo smjestiti u jednu /etc/cron.config i time spriječiti 10 config datoteka. Slično je sa DNS resolverom, logrotateom, još nekim sistemima. Ovo sve mislim dobronamjerno i nije mi cilj da se sada flejmujemo radi ovoga. U svim ostalim tačkama se neslažem i mislim da Linux ima bolje organizovan sistem od drugih.
Jah, naletio sam bio i ranije na ovo, al nema veze da se flama oko ovog, vidi se da je autor ocito kreten.
Bolje se flama na komentare kosto su od tommyja: http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=63657
To su ti likovi, cuje nesto, nesto on izmisli i ima gotov produkt.
Ne slazem se, mislim da je daleko lakse zapamtiti /etc/cron.deny nego /HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Config/Scheduler/Deny
Tj. 10 fajlova je bolje nego 10 lokacija u registry-ju, pogotovo ako trebas popraviti konfiguraciju bootajuci sistem sa diskete ili CDa.
slazem se da ih je puno… samo jeli lakse upamtiti /etc ili sta ti ja znam neki HKEY_MACHINE_SHIT_MS put do nekog konfiga… i sta te tamo doceka - opet nesto bez objasnjenja…
pod linuxom ima dosta konfig fajlova koji su vec po svojim imenom prepoznatljivi ( tj. cemu sluze )…
a strpati sve u jedan konfig fajl… to su i developeri od sendmaila mislili
Pozdrav
Ice
PS: qmail recimo ima za svaku postavku jedan file
Ah, o regystriju neću ni da pričam niti da pomislim na njega. Onda bolje stari dobri unix nego HKEY_…
Ali nebi imao ništa protiv kada bi neko pokrenuo neku akciju da ovo malo pojednostavi kao što to sada npr. rade sa boot skriptama. Osim toga svako je u stanju da cron organizuje kako hoće i da izbriše nepotrebne datoteke. Problem je kada početnici čitaju dokumentaciju u kojoj je objašnjeno 6 mogućnosti gdje piše kako definirati crontab. Distributori se nebave ovim stvarima jer nemaju vremena (programiranje YaSta zahtijeva puno vremena ) tako da i oni često preuzmu alate takve kakvi su i Ok je.
Poslaću mail na SuSE da im preporučim ovo, možda će ubacit u 9.4 koja treba sljedeće sedmice da izađe na tržište :lol:
Ovo je samo po sebi apsurd. Vi znate, ja znam i zna svako ko je Linux koristio makar 15 minuta da je ovo glupost nad glupostima. Najgori je ovaj socijalni aspekt… Komunizam?
Što se tice konfiguracijskih fajlova: vremenom se čovjek navikne. 8)
9.3 ili 9.4? Zabuna?
Nije zabuna, znaš da SuSE izlazi sedmično.
hey sta fali… ljudi idu u korak sa tehnologijom… ili barem verzijama raznih paketa
Pozdrav
Ice