Tuzla: Besplatni bežični internet u centru grada

[quote]Tuzla će se pridružiti gradovima širom svijeta koji nude svojim građanima, studentima, poslovnim ljudima i turistima besplatni bežični internet. Rezultat je to projekta “Tuzla Wireless City - faza 1”, koji se intenzivno priprema kroz saradnju između Opštine Tuzla i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a koji implementira BIT Centar Tuzla.

Projekt “Tuzla Wireless City” je zamišljen kao besplatna usluga svim ljudima, u prvom redu mladima, đacima i studentima.

U prvoj testnoj fazi signalom je obuhvaćeno uže gradsko jezgro (uključujući i Panonska jezera), dok se druga faza, koju će implementirati Opština Tuzla, planira u narednim godinama, radi pokrivanja cijelog područja Tuzle.

(fena.ba)[/quote]
Besplatno?
Pitam se samo dokad? Neko mora zaraditi nekako…

To nije nimalo neobicno na zapadu, mada se obicno neradi o pokrivanju cijelih opstina vec recimo zeljeznickih stanica, vozova, autobusa, restorana, te samih centara gradova.

Kako se isplati? Racuna se da ce povecano koriscenje interneta dovesti do razvoja raznoraznih usluznih djelatnosti kao recimo internet shopping, turizam, povecati dinamicnost radne snage itd - kao i da ce u ovom slucaju Tuzla biti magnet pri etabliranju novih IT-firmi te privlaciti mlade zainteresovane za IT u Tuzlu na studiranje…

Kad uporediš wireless Internet sa drugim stvarima koje jedna opština finansira, wireless je vrlo jeftin. Realno čitav grad može surfati na par megabita ako zabraniš p2p, youtube i druge teške servise (a čuo sam da će Tuzla to uraditi). Nije to zamjena za pravu konekciju, nego čisto da možeš provjeriti mail iz kafića ili parka - meni sasvim dovoljno.

Što li niko nije pitao ove naše sarajevske kandidate za načelnike kada će to uvesti i kod nas…

Zabrani teški download i to će da bude super, još samo da pokriju što veće područije i taman…